En gång för alla: Så ser du skillnad på barnens olika utslag

Det finns en hel del olika typer av utslag som visar sig på barnens hud – speciellt under hösten. Johan Flodin, läkare på KRY, reder en gång för alla ut hur du skiljer dem åt.

Behöver du hjälp att identifiera hudutslag? Här kan du ladda ner KRY.

 

Att barn drabbas av olika typer av utslag och prickar på huden är inte ovanligt. Hösten är dessutom en tid när sådana åkommor ofta blommar ut. Eftersom de olika blemmorna behöver behandlas på olika sätt är det viktigt att kunna se skillnad på dem. Johan Flodin, läkare på KRY, kartlägger de vanligaste utslagen – och hur de ska behandlas.

– Om man får den här typen av besvär är det viktigt att kontakta sjukvården för att få hjälp med rätt behandling.

 

Svinkoppor

– Svinkoppor är av bakterier och väldigt smittsamt via direktkontakt. Till utseende är de typiskt gulsmetiga utslag, nästan som intorkad honung. Det man kan göra är att hålla det drabbade området rent. Om man har barn som har svinkoppor är det jätteviktigt att tänka på sin hygien, att tvätta händerna när man behandlat dem, säger Johan och fortsätter:

– I vissa fall kan barnet behöva antibiotika, salva eller tabletter.

 

Vattkoppor

– Vattkoppor är ett virus och väldigt smittsamt för de som inte har haft det tidigare, du kan nämligen bara ha det en gång sedan är du immun. De flesta har haft det som barn, och ju yngre du är när du insjuknar desto lindrigare blir symtomen. Då kan det handla om några enstaka utslag och knappt någon feber. Har man väl drabbats är viruset latent och gömmer sig i nerver, när man blir äldre kan det aktiveras igen och bli bältros.

– En myt att vara väldigt tydlig kring är att ett barns vattkoppor inte kan trigga igång bältros hos någon annan. En äldre person som har bältros kan däremot smitta ett barn som inte har haft vattkoppor.

– Vattkoppor är de klassiska rodnande utslagen som kliar. De går över av sig själva, men det kan vara en bra idé att behandla med något som lindrar klådan. Om man behandlar med något som stillar klådar minskar nämligen risken för att barnet kliar och river på utslagen. Ett kliande som annars kan leda till att det blir en sekundärinfektion.

 

Höstblåsor

– Höstblåsor är ett virus som är vanligt på sensommaren och hösten, därav namnet. Det sprids via kontakt och utslagen sätter sig ofta i handflator, fotsulor och även runt och i munnen till skillnad från vattkoppor som är över hela kroppen, säger Johan och fortsätter:

– Ofta får barnet feber men den brukar gå över rätt snabbt. Det kan vara bra att behandla med något som lindrar besvären. När blåsorna sätter sig i munnen kan vissa barn nämligen vägra äta – det kan faktiskt vara det enda symtomet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och titta på insidan av kinden, tungan och gommen.

 

Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies