Höstens vanligaste sjukdomar – så hanterar du dem

Johan Flodin, läkare på KRY, reder ut allt du behöver veta om höstens vanligaste sjukdomar – och hur du behandlar dem.

Har din förkylning övergått till bihåleinflammation eller halsfluss? Här kan du träffa en läkare i din mobil.

 

Efter sommarens semester är det dags att återgå till jobb och skola – något som ofta går hand i hand med olika typer av sjukdomar. Det här kan exempelvis bero på att du har träffat många nya människor med andra virus under semestern – virus som ofta blommar ut i början av hösten. Smittspridningen eskalerar också när vi börjar tillbringa mer tid inomhus.

 

Johan Flodin, läkare på KRY, listar höstens absolut vanligaste sjukdomar – och hur du bäst behandlar dem.

 

Den klassiska förkylningen

Luftvägsbesvär är vanligast just nu. Förkylningsrelaterade sjukdomar som kan övergå till en bihåleinflammation, halsfluss eller andra vanliga effekter av just förkylningar. Om man känner av att man har besvär med en uppseglande förkylning är det viktigt att vila och ta det lugnt, säger Johan och fortsätter:

– Om du känner en tryckande känsla vid näsan så är kortisonnässpray ett bra alternativ. Det är en förstahandsbehandling för att motverka bihåleinflammation och slemhinnesvullnad.

 

Svinkoppor, vattkoppor och höstblåsor

– De här är alla olika typer av åkommor som visar sig på huden. Det är viktigt att få en bra bedömning, så att man vidtar rätt åtgärder. Svinkoppor är exempelvis av bakterier medan höstblåsor är av virus. Det man kan få hjälp med om man kontaktar vården är att bedöma vad det är för sjukdom och hur den bäst behandlas. I vissa fall kan man behöva använda antibiotika, salva eller tabletter.

 

Löss

– Löss är något som mest förknippas med barn och är vanligare på hösten. Det har mycket att göra med att barnen – som varit utomhus mer, och alla på olika håll – nu buntas ihop i skolklasser. Då sprider sig lössen. Man ska vara uppmärksam och inspektera hårbotten och om man hittar löss kan man använda luskam tillsammans med ett medel för att få bort lössen mekaniskt.

 

Eksem

– Eksem är vanliga när det är kallt och torrt i luften. Om man har allergiska besvär kan eksem ibland blomma upp och bli värre. Då kan man använda olika styrkor av kortisonkräm för att dämpa irritationen. Huden kan då bli uttorkad, därför är det bra att också använda en fuktgivande kräm. Något som kan vara klokt, om man är osäker på vad det handlar om för utslag, är att kontakta vården. Behandlingar på hudåkommor är så pass olika, så det är viktigt att man är säker.

 

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies