Läkaren: ”Därför kan du bli beroende av nässpray”

Nässpray kan kännas som ett nödvändigt ont när förkylningen slår till. Men långvarigt användande kan faktiskt få konsekvenser.
– Direkt får du en känsla av att svullnaden i näsan går ner, men i själva verket förvärrar du den, säger Johan Flodin, läkare på KRY.

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

En av de vanligaste effekter av en klassisk förkylning är nästäppa och även bihåleinflammation. Ett av de enklaste sätten att lindra besvären är att använda nässpray, något som minskar svullnaden nästan direkt. Men det gäller att följa läkarens rekommendationer, annars kan sprayen faktiskt ha motsatt effekt.

– Det är inte ovanligt att patienter som har använt nässpray under en längre tid faktiskt blir täppta i näsan på grund av användandet, säger Johan Flodin, läkare på KRY.

 

I ungefär tio dagar ska det vara okej att använda nässpray utan att den ger biverkningar eller beroende – för du kan faktiskt skapa ett beroende. Efter en längre tid kan nyttjandet av nässpray nämligen leda till problem:

– Det retar slemhinnan och en irriterad slemhinna som är svullen blir mer mottaglig för anda sjukdomar. Virus och bakterier har lättare att få fäste och kan försämra din motståndskraft, säger Johan och fortsätter:

– Risken med att använda nässpray för länge är att du kan bli beroende. Direkt när du använder den får du en känsla av att svullnaden i näsan går ner, men i själva verket förvärrar du den.

 

Som vilket beroende som helst kan det kännas svårt att bryta. Då gäller det att succesivt trappa ner och ersätta med något som är snällare mot slemhinnorna i näsan.

– Välj i stället koksaltlösning, som inte är kärlsammandragande men ändå avsvällande. Ett annat alternativ är kortisonnässpray, men då bör du rådfråga en läkare innan du börjar med behandlingen.

 

Man kan även bli täppt i näsan utan att vara förkyld. Under en graviditet är det vanligt att slemhinnorna sväller något. En vanlig myt som finns är att gravida inte ska använda kortisonnässpray, det stämmer dock inte.

­– Kortison kan påverka fostret men när det gäller nässpray så verkar den lokalt och väldigt liten del tas upp i blodet och tar sig till fostret. Det är alltså inget hinder att använda det, säger Johan och fortsätter:

– När det gäller riktigt små barn med nästäppa så bör de behandlas med koksaltlösning. Då kan man skölja näsan och få slem att lossna, och även få en återfuktande effekt, så att de får lättare att andas.

 

Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies