Läkarens bästa tips: Så håller du dig frisk i höst

September, årets första riktiga höstmånad, är här. Många förknippar den svala, och ofta regniga, årstiden med förkylningar och andra sjukdomar. Så här gör du för att undvika dem.

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

Efter sommarens varma månader sjunker nu temperaturen sakta men säkert. Många tänker att det är kylan som gör att vi oftare blir sjuka den här tiden på året – men det stämmer inte. Johan Flodin, läkare på KRY, reder ut varför det är lättare att bli sjuk på hösten.

– Anledningen är inte att det är kallt ute – det är för att vi stänger in oss. Vi vistas mer inomhus vilket innebär att vi minskar luftutbytet och lever närmare varandra, säger Johan och fortsätter:

– Det blir ett utbyte av virus och bakterier, de flesta förkylningar sprider sig nämligen via luften. Det bildas små droppar av vätska när vi exempelvis hostar, vilket leder till smitta.

 

Vad ska man då göra för att minimera risken att smittas av de envisa förkylningarna? Johan ger sina bästa tips.

– Ta hand om din basala hygien, som att tvätta händerna. Det är en stor smittkälla att ta på saker, ta varandra i hand och sedan omedvetet peta sig i ögon och mun.

 

Att tvätta händerna med tvål och vatten noga och regelbundet menar Johan är en enkel sak att tänka på. Det finns även andra åtgärder som kan påverka ens immunförsvar och minska risken för smitta.

– Se till att sova ordentligt, ät bra och rör på dig. Det är sådant som stimulerar ditt allmänna välbefinnande och gör dig mer motståndskraftig mot sjukdomar, säger Johan.

 

En central bov i förkylningsdramat är faktiskt något vi gör utan att tänka på det, nämligen röra oss i ansiktet. Att gnugga i ögonen eller torka sig om munnen är något som ofta sker per automatik – vilket ökar smittorisken om händerna har utsatts för virus och bakterier.

 

Med enkla medel går det alltså att minska risken för att bli sjuk. Men trots att vi är noga med hygienen, äter bra, sover ordentligt och motionerar regelbundet kan smittan ändå vara framme – då gäller det att hantera den på rätt sätt.

– Lyssna på din kropp. Om du känner att du håller på att bli sjuk, varva ner. Vila gör nämligen att chansen att infektionen går över ökar, säger Johan och fortsätter:

– Om du i stället går till jobbet och gymmet som vanligt kan det tippa över åt fel håll.

 

Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies