Lises dotter fick andningssvårigheter – fick hjälp hemifrån på tre minuter

När Lise Alms treåriga dotter plötsligt fick problem med andningen tog hon kontakt med KRY. Genom ett videosamtal kunde en legitimerad läkare visa hur Lise kunde hjälpa dottern direkt på plats.
– Att få den självhjälpen är något jag har med mig fortfarande.

Få läkarhjälp – var du än befinner dig. Här kan du ladda ner KRY.

 

En fredagskväll blev Lise Alm överrumplad när hon satt hemma i soffan. Plötsligt började hennes treåriga dotter hosta högt och det var uppenbart att hon hade bekymmer med att andas.

– Det handlade om en luftvägsinfektion som involverar stämbanden, och när man hostar låter det som en hund som skäller väldigt högt, säger Lise och fortsätter:

– När det händer en treåring är det rätt obehagligt. Då blir det plötsligt en bedömningsfråga om man ska åka in för att få hjälp med andningen.

 

Lise kände igen det högljudda hostandet, dottern har nämligen haft samma problem tidigare. Sist åkte hon till närmaste vårdcentral för att få hjälp – men den här gången valde Lise att höra av sig till KRY.

– När min dotter fick så tungt att andas skulle det ha känts obehagligt att gå och lägga sig utan att ha koll på läget. Det kändes inte heller lockande att sätta sig på akuten en fredagskväll, därför tänkte jag att KRY kunde vara en bra mellanväg.

 

Lise laddade ner appen, la in sina uppgifter och beskrev besvären. För hennes del handlade videosamtalet med den legitimerade läkaren om hur hon skulle hantera natten med dotterns andning.

– Det tog tre minuter från det att jag knappade in uppgifterna till att doktorn ringde upp, säger Lise och fortsätter:

– Läkaren lyssnade på min dotters andning och visade oss hur vi skulle hålla koll på frekvenserna på både andning och hjärtrytm. Så länge det inte gick över vissa intervaller behövde vi inte åka in – att få den självhjälpen är något som jag har med mig fortfarande.

 

Förutom att Lise guidades i hur hon kunde hålla koll på sin dotters andning fick hon även rekommendationer att använda mediciner familjen redan hade hemma. Det möjliggjorde att hon kunde låta dottern vila – något som var väldigt viktigt i just den här situationen.

– När det gäller barn, särskilt med den här typen av problem, är det viktigt att barnet inte bli upprört. Man ska inte börja gråta, det stör nämligen andningen. Det var så skönt att hon kunde sitta hemma i soffan och fortsätta spela på sin iPad och inte göra så stor grej av det. Det i sig gör att det blir en mycket lugnare upplevelse, säger Lise.

 

Att ta hjälp av KRY i den här situationen kände Lise var rätt väg att gå. Förutom att hon fick råd om hon skulle åka till akuten med dottern eller inte, fick Lise med sig kunskapen om hur hon ska hantera problemet – om det dyker upp igen.

– Det är extra viktigt för småbarnsföräldrar. Barn blir nämligen ofta, av någon anledning, sjuka på natten. Jag har suttit ett antal gånger på akuten mitt i natten i flera timmar, det är inte bra för någon inblandad. Att kunna göra det på det här sättet är otroligt behändigt.

 

Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies