Nu slipper du väntrummet inför läkarbesöket

När du är hängig och i behov av vård kan det kännas tungt att ta sig till en vårdcentral och sitta i ett väntrum tillsammans med andra patienter. Nu kan du få hjälp av en legitimerad läkare – när och var det passar dig.

Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

Vi har alla varit där: Sjukdomen slår till och du behöver hjälp av en läkare. Funderingar om när nästa lediga tid finns på närmsta vårdcentral börjar snurra tillsammans med tveksamheten om du ens har ork att lämna hemmet. Ett dilemma du nu kan slippa.

 

KRY är en app som gör det möjligt för dig att få hjälp av en legitimerad läkare precis där du befinner dig, och när du behöver en läkare som mest.

– Grundidén med KRY är att man ska kunna träffa läkare via videosamtal. Det är ett mötesrum där du kan koppla ihop patient och läkare, säger Johan Flodin, läkare på KRY, och fortsätter:

– Vad är det du vill ha som patient? Jo, tillgänglighet, vård på dina villkor, på den tid och plats som passar dig bäst – inte långa resor och väntetider.

 

Johan har jobbat på vårdcentraler runtom i Sverige i sju år. Han såg de utmaningar som fanns med just tillgänglighet, väntetider och frustrationen inom läkarkåren.

– Den här typen av tjänst kommer att kunna vara helt avgörande för att bidra till att lösa situationen vi är i idag. Vi på KRY kan inte hantera alla patienter och har aldrig utgett oss för att göra det, men vi kan vara ett komplement till den fysiska vården – och samtidigt ge plats åt dem som verkligen behöver just den fysiska vården.

 

En av de mest tidseffektiva och smidiga lösningarna hos KRY är att patienten får fylla i ett formulär innan videosamtalet börjar. Här kan den som söker vård tänka igenom sitt ärende, svara på frågor och beskriva sina symtom.

– Om man går igenom ett riktat frågeformulär får man en jättebra grund inför mötet. Patienten har tänkt igenom sitt besvär och läkaren är påläst. Ett bra ifyllt formulär kan resultera i en färdig handlingsplan redan innan vi ens startat mötet, säger Johan och fortsätter:

– Där har vi bara sett början på det smarta systemet. Det går även att ladda upp bilder innan och en bild säger mer än tusen ord – i alla fall när det gäller till exempel hudutslag.

 

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies