Så skiljer du på allergi och vanlig förkylning

Rinnande näsa, nysningar, kliande ögon. Hur vet du om det är allergibesvär eller en förkylning? Läkaren Johan Flodin reder ut skillnaderna.

Har du problem med allergier eller en envis förkylning? Ladda ner KRY här.

 

När allergier nämns tänker många direkt på sommaren. De varma månaderna som mestadels tillbringas utomhus leder för många till rinnande näsa, retsamma nysningar och irriterade ögon. Men det som flera av oss nog inte tänker på är att allergierna faktiskt fortsätter in på hösten.

– På hösten finns fortfarande olika typer av luftburna allergiska besvär. Gräs håller i sig ett tag till och nu kommer också gråbopollen, som ofta blommar mellan juli och september, säger Johan Flodin, läkare på KRY.

 

Men hur ska man veta om det är allergier som spökar eller om det faktiskt bara är en vanlig förkylning?

– Symtomen på allergi och förkylning är snarlika. Många patienter söker vård för en misstänkt förkylning som har hållit i sig i sex veckors tid, som i själva verket visar sig vara en allergi.

 

Många kopplar inte ihop symtomen med allergi, eftersom de aldrig haft problem med allergier tidigare. Ett vanligt misstag.

– Besvären kan komma även i vuxen ålder. Man kanske har haft en allergi, men som aldrig triggats igång tidigare, säger Johan och fortsätter:

– Det är väldigt beroende på pollennivåer, man kan också vara mer eller mindre allergisk. I år har det varit extremt höga pollennivåer, så många reagerar mer.

 

Men när ska misstankarna väckas för en potentiell allergi? Det här varierar självklart från fall till fall, men enligt Johan finns det en tidpunkt då det är läge att reda ut orsaken till besvären.

– Har du varit förkyld en längre tid, mer än fyra veckor, bör du ta kontakt med en läkare för att få det här utrett.

 

Både förkylningar och allergier kan göra dig låg och orkeslös. Det är onödigt att gå runt och må dåligt utan att få hjälp med de besvärliga tillstånden. En gång för alla – här är symtomen som skiljer den klassiska förkylningen mot allergierna:

– En allergi är luftvägsburen och symtom kommer från en irriterad näsa med snuva och röda, kliande ögon. En förkylning kan vara mycket mer än så med halsont, feber, hosta, värk i muskler och leder. Sådana saker är inte förknippade med en enklare pollenallergi, säger Johan.

 

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies