Vad är KRY? Här är allt du behöver veta

När du är sjuk och i behov av vård finns det några alternativ att välja mellan. Boka tid hos en vårdcentral, uppsöka akuten – eller få läkarhjälp precis där du befinner dig och när det passar dig.

Vill du testa KRY? Här kan du enkelt ladda ner appen.

 

Många av oss lever i en hektisk vardag där vi jonglerar jobb, familj, vänner, intressen – och däremellan ska man försöka hinna vila upp sig också för att fortsätta orka. Men ibland kommer hälsan i kläm – då är det viktigt att ta hand om sig.

 

När förkylningen, bihåleinflammationen eller febern slår till behöver vi ibland uppsöka vård. Tidigare har de flesta tagit hjälp av den traditionella vården med allt vad det innebär: Jakt på tidsbokning, väntrum och stressade läkare. Nu väljer allt fler att träffa läkaren hemifrån – via ett videosamtal.

 

KRY är en app som ger dig möjlighet till läkarbesök direkt i mobilen, surfplattan eller datorn. Du loggar in säkert med BankID och beskriver dina symtom, svarar på några frågor och kan även skicka in bilder på ditt besvär – allt för att läkaren ska kunna läsa på och vara förberedd inför besöket.

– KRY är skapat från ett patientperspektiv. Vad är det då man vill ha som patient? Tillgänglighet, vård på sina villkor, när och var det passar en själv, säger Johan Flodin, läkare på KRY.

 

När det är din tur ringer läkaren dig direkt i appen för att starta videosamtalet. Du behöver inte vänta i appen på att bli uppringd, i stället får du en sms-påminnelse inför besöket. Precis som ett besök hos vårdcentralen är det upp till 15 minuters samtalstid med läkaren och om det bedöms att du behöver till exempel ett recept eller sjukintyg får du det i samband med läkarbesöket.

 

För dig som väljer digital vård är fördelen att du själv kan välja var och när det passar dig att ha läkarbesök. Det finns även fördelar för de som faktiskt behöver träffa en läkare fysiskt:

– Vi på KRY kan inte hantera alla patienter, och har aldrig utgett oss för att göra det. Men vi kan vara ett komplement till den fysiska vården – och samtidigt ge plats åt dem som verkligen behöver just den fysiska vården, säger Johan Flodin.

 

Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication
Om cookies