Annons
Innehåll från Lavazza

Så gör du den perfekta cappuccinon

Kaffe är en konst.
Och en välgjord cappuccino är en ren njutning – speciellt om du gjort den själv.
Här är tipsen för att få din cappuccino precis så krämig och fyllig som du är van vid från kafédisken.

Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Allt fler svenskar gillar sitt kaffe som en cappuccino. För vem faller inte likt en italiensk fotbollsforward över en perfekt gjord espresso, som toppad med mjölk får just den härliga krämighet och nötiga fyllighet som är själva kännetecknet för en cappuccino. 

För att kunna nå dit måste vi börja med kaffet. Och utan den fylliga espresson i botten –  ingen cappuccino. 

– Den bästa espresson görs med hjälp av högt tryck i maskinen, och med ett kaffe finmalet nästan som ett salt. Välj antingen en helautomatisk maskin, där du bara trycker på en enda knapp, eller en semimanuell maskin som mer liknar den på kaféet, säger Heléne Grannas,  marknadschef på Lavazza. 

Cappuccinons tre beståndsdelar

Viktigt är att espresson ska få sin gyllene crema och att smaken är balanserad. 

– En cappuccino består av tre lika stora delar: espresso, mjölk och mjölkskum. Och även om espresson bara utgör en tredjedel är det den största smakbringaren. En vanlig missuppfattning är att en cappuccino kan göras på bryggkaffe, men det kan den inte eftersom koncentrationen av kaffe inte är tillräckligt hög, förklarar hon vidare. 

Klassisk italiensk kaffekultur

En ”cappuccino” gjord på bryggkaffe är en cafe au lait, bakgrunden är fransk och ingenting som hittas i den italienska kaffekulturen. 

– Vår medvetenhet har ökat enormt, inte minst för att vi svenskar är så mycket mer beresta idag. För att få den där krämigheten i cappuccinon, och inte bara ett fluffigt badskum, krävs att mjölkskummet mer ska vara som lättvispad grädde – nästan helt integrerat med mjölken och kaffet. Man ska knappt kunna se om det är espresso, mjölk eller skum, det ska bara vara en härlig krämighet, säger Lavazzas marknadschef.

För att få det tjocka skummet måste vi först och främst hålla koll på temperaturen. Om mjölken i en perfekt cappuccino ska bli söt och god bör den inte överstiga 60-63 grader, så ta gärna hjälp av en termometer. 

– Ett tips är att alltid kolla hur varm mjölken blir när du köper en ny maskin. Samma sak med espresson; vattnet ska aldrig överstiga 90-92 grader. Annars bränns oljorna i kaffet och smaken blir besk.

Välj rätt sorts mjölk

Sist, men inte minst viktigt är valet av mjölk. Eftersom en espresso i sig har mycket kraft och smak, kan valet av mjölk antingen hjälpa eller stjälpa upplevelsen.

– Fett är smakbringande, och har du ett kaffe som är mustigt och med mörka, rostiga toner kan mjölk med hög procent av fett hjälpa smaken. Men har du ett kaffe med hög syra och mycket fruktiga toner kan den feta mjölken stjälpa smaken. 

Lavazzas tre storsäljande espressokaffe är Classico, Perfetto och Gran Crema. De två första är gjorda av 100 procent Arabicabönor och passar bäst tillsammans med en lättare mjölk (cirka 1,5%). Gran Crema innehåller även en andel Robustabönor och passar bäst med en standardmjölk (cirka 3%). 

När det kommer till växtbaserade varianter som havre- och sojamjölk, rekommenderas att inte skumma på lika hög temperatur för att undvika att mjölken blir bubblig. Men oavsett ko- eller växtbaserad mjölkdryck, är hemligheten bakom den perfekta cappuccinon just att uppnå bra balans:

– Styrkan i espresson och sötman från mjölken ska mötas för att resultatet ska bli krämigt och fylligt. Det är då man uppnår en total smakharmoni, avslutar Heléne Grannas. 

Skillnaden mellan en caffè latte och en cappuccino:

Cappuccino är originalet, medan caffè latte ursprungligen utvecklades utanför Italien som ett mildare alternativ. Om en caffè latte innehåller cirka 1/5-del espresso, består en cappuccino av 1/3-del espresso. Caffè latte är en bra instegsprodukt, men cappuccino är det italienska originalet. 

Så dricker du helst din cappuccino:

Välj en bred kopp, gärna av tjockt porslin, där delarna av espresso, mjölk och mjölkskum kommer till sin rätt. I en hög mugg hamnar lätt skummet för sig. Undvik helst att dricka din cappuccino take away med lock. Det lilla hålet silar bort skummet och döljer kanske även baristans fina form av ett hjärta eller löv i mjölken. Men framför allt gör locket att du inte får den här härliga upplevelsen av den krämiga kaffedryck som är en perfekt cappuccino. 

3 varianter när du väljer espresso 

Espresso Barista Gran Crema
En kraftig och smakrik blandning av 60% Arabicabönor från Honduras och Brasilien och 40% Robustabönor från Indonesien. Toner av bitter mörk choklad och kryddor.

Espresso Barista Perfetto
Ett mjukt och lent kaffe gjort på 100% Arabicaönor från Syd- och Centralamerika. Blommiga inslag och mild smak av choklad.

Espresso Italiano Classico
Ett intensivt och syrligt kaffe gjort på 100% Arabicabönor från Syd- och Centralamerika. Blommig toner och fruktig sötma.

Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Om Lavazza

Lavazza är ett familjeägt kafferosteri från Turin i Italien, grundat 1895. Företaget genomsyras av en stark passion för kaffe där innovation och tradition går hand i hand. Lavazzas grundare, Luigi Lavazza, var först med att blanda bönor av olika ursprung, vilket ännu präglar företagets kultur och hantverk. Lavazza är idag världens tredje största kaffevarumärke och ses globalt som en symbol för den italienska kaffeupplevelsen.