CV:t, mötet och taktiken – så får du första jobbet

Proffsrekryterarna ger sina bästa tips

I fyra delar berättar vi om dagens unga och deras utmaning att komma in och vara delaktiga på arbetsmarknaden.

DEL 1: DET FÖRSTA JOBBET

Arbetslösheten bland unga i Sverige är historiskt hög.
Men, det finns vägar in på arbetsmarknaden.
Det här bör du tänka på när du söker första jobbet.

LÄNK: McDonald’s öppnar dörren för Sveriges unga

Inte på nästan ett sekel har vi sett så många arbetslösa unga som idag. Siffrorna från 2020 ligger på ungefär samma nivåer som de gjorde under finanskrisen för 12 år sedan. Och med pandemin som en svävande skugga över samhället får vi kanske vänta ytterligare en tid innan läget förbättras. 

Men som studenterna snart ska skandera: ”Och den ljusnande framtid är vår!” En hjälpande hand i den riktningen är att få in ett lillfinger på arbetsmarknaden tidigt, alldeles oavsett om man tänker fortsätta plugga vidare eller ej. Men för att fler ska kunna ta klivet ut i arbetslivet behövs mer än ambition, talang och envishet. Mer än något annat behöver dagens ungdomar få en chans att pröva sina vingar, och det kräver i sin tur arbetsgivare som vågar satsa på ung och oprövad arbetskraft.


Gör det inte mer komplicerat än det här

Har du något att skriva så gör det, annars – fokusera mer på styrkor och fördelar. Typ: ’Jag har varit lagledare i vårt innebandylag och tror att jag kan vara grym på teamwork.’ Och har du inget på cv:t, så känn ingen stress över det. Skriv i så fall hellre något personligt om dig själv, och vad du tror du kan bidra med.

TIPS 1 av 7

Jenny

Många rekryterar från McDonald’s

Första jobbet kan lika mycket vara vägen in mot arbetsmarknaden som steget mot vuxenlivet, eller ett sätt att ta plats i det svenska samhället. Jenny Kullin är personalansvarig och rekryterare på Landro AB, som äger totalt 13 McDonald’s-restauranger runt Sverige med drygt 600 anställda. En av restaurangerna ligger i Åkersberga utanför Stockholm, där kollegan Sofia Rodebäck är restaurangchef med cirka 60 anställda. 

7 tips inför

din intervju

Jennys och Sofias

När de två personalansvariga kvinnorna från McDonald’s talar med kollegor i branschen brukar de få höra att de gärna rekryterar folk som jobbat på just McDonald’s. 

– Ska man generalisera menar jag att de flesta är personer som kommer i tid och är extremt vana vid ordning och reda. Det räcker med bara några dagar på jobbet så verkar det som om många växer och helt plötsligt blir vuxna. För även om de är 16 år förväntas man ju göra samma saker som en äldre medarbetare. Sedan får vi förstås utbilda dem lite extra ibland, säger Jenny Kullin, och förklarar leende:

– Det kan vara allt från hur man stryker en skjorta till att förklara vad en hel och ren uniform innebär. Samtidigt är det så kul att hitta potentialen.

Office meeting

Ung energi och entusiasm

Den där första sprudlande entusiasmen och energin av att stå på egna vingliga ben är både unik och värdefull, menar de. Något att ta tillvara på – både för arbetsgivare och för den anställda. 

Sofia Rodebäck minns fortfarande känslan från när hon som 17-åring fick sitt första riktiga sommarjobb.

– Det var jättehäftigt och pirrigt att få göra något eget. Nervositeten släppte redan första dagen. Alla var välkomnande och jag minns att jag fick göra min första Big Mac samma dag. Klar ”wow”-känsla! Att jag sedan skulle bli restaurangchef på samma ställe sju år senare fanns inte ens på världskartan. Därför är det så viktigt att alla får en chans, menar Sofia som inför sommaren just har anställt 15 personer till ”sin” McDonald’s-restaurang. 


Sveriges största ungdomsarbetsgivare

Ända sedan McDonald’s etablerades i Sverige 1973 är man en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Varje år erbjuds tusentals unga en anställning, kort eller lång. Anställningar helt baserade på egenskaper framför erfarenheter, vilket gör att många under de här snart 50 åren har just McDonald’s som sitt första jobb på cv:t. Därför har också ”göra Donken” blivit ett uttryck som spritt sig långt bortom burgarvärlden. 

Jenny, vad är ”göra Donken” för dig?
– Att man oavsett ålder och utbildning kan växa, lära sig – och tjäna pengar. Det kan vara folk som inte har det så lätt i skolan, kanske inte har det så lätt med språket. Men de flesta vi har hos oss gör inte bara Donken, utan även något annat. Det är viktigt att kunna ha en betydande roll på restaurangen, men ändå ha möjlighet att till exempel idrotta eller plugga vidare parallellt. Och det passar oss. Vi vill ha hungriga personer, oavsett ålder, säger Jenny Kullin och avslöjar att hon just rekryterat runt 200 personer inför sommarsäsongen.

Var personlig

Just nu skickar många in digitalt, och då tycker jag att det är bra om det framgår vem man är som person. Annars gillar jag när man kommer in direkt och lämnar över sitt cv. Då får man också ett ansikte på personen och ett första möte, ett intryck som kan vara avgörande för om jag ska boka in en intervju eller ej.

TIPS 2 av 7

Sofia

Ställ frågor innan intervjun

Om du är osäker på hur det går till, våga ställ frågor inför intervjun. Överdriv inte hur mycket du vill eller kan jobba. Intervjun ska ju vara starten på en arbetsrelation, därför kan man inte sitta och lova för mycket och sedan underprestera.

TIPS 3 av 7

Jenny

Var genuint intresserad

Det är viktigt att man verkligen är både intresserad och engagerad av jobbet man har sökt. I vårt fall ska man brinna för service och möta gästerna. Och man ska läsa på om företaget och vad det står för, så man har lite koll. Själv satt jag och tränade med mina föräldrar och med olika frågor som jag skulle kunna få.TIPS 4 av 7

Sofia

Kom i tid och var pigg

Kom i tid, kom förberedd – och var pigg, fräsch och välvårdad. Ha ögonkontakt, försök att le och var trevlig. Våga öva, även om det känns töntigt; öva på mamma och pappa, öva på kompisar. Just nu gör många videointervjuer, och då är det lika viktigt med hur man ser ut och hur man för sig.

TIPS 5 av 7

Jenny

Flash photography, Street fashion, Baseball cap, Sky, Sleeve, Standing, Gesture, Travel

Kom påläst

Sätt dig i ett tyst rum och testa gärna ljud och bild innan mötet, det skapar fokus och trygghet. Var förberedd på att berätta om dig själv, och varför du har sökt jobbet – och var gärna påläst om företaget. För vår del har ju nästan alla ätit en Big Mac, men var lite påläst även om stället du söker dig till. Åk dit dagen innan och se dig omkring.


Våga höra av dig

Var inte rädd för att höra av dig om du har fler frågor eller är osäker på något.  En uppföljning visar också på stort engagemang och intresse för jobbet. Jag rekommenderar att hellre höra av sig efteråt en gång för mycket, än för litet.

TIPS 6 av 7

TIPS 7 av 7

Jenny

Sofia

Sofia Rodebäck, 25

Första jobbet: Sommarjobb
under gymnasiet på McDonald’s
i Åkersberga norr om Stockholm.

Gör i dag: Restaurangchef med personalansvar.

Jenny Kullin, 31

Första jobbet: Som 17-åring På McDonald’s Västberga i Stockholm. 
Gör i dag: Personalchef på Landro AB, som driver 13 McDonald’s-restauranger i Sverige. 

Smile, Yellow
Dress shirt, Clothing, Smile, Sleeve, Gesture, Collar

McDonald’s är en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare

Oansvariga, bortskämda och självupptagna. Fördomarna mot unga är desamma år efter år. Vi har alltid sett bortom det och anställt baserat på driv och ambition. I svallvågorna av den pågående pandemin är det viktigare än någonsin att ge Sveriges ungdomar hoppet och framtidstron tillbaka. I år öppnar vi dörren till arbetsmarknaden för 2 500 nya medarbetare och hoppas att fler kan följa vårt exempel. Nu delar vi med oss av McDonald’s-modellen och våra erfarenheter efter snart 50 år som ungdomsarbetsgivare i Sverige.


Flash photography, Nose, Ear, Happy, Eyelash, Gesture, Smile
Forehead, Nose, Lip, Smile, Eyebrow, Eye, Mouth, Eyelash, Jaw, Neck
Annons — innehåll från McDonald’s
Annons — innehåll från McDonald’s
Annons — innehåll från McDonald’s