Nå ditt
drömjobb

– före 30

Här är plantskolan som formar delar av det svenska näringslivet

I fyra delar berättar vi om dagens unga och deras utmaning att komma in och vara delaktiga på arbetsmarknaden.

DEL 2: ”GÖRA DONKEN”

Han fick chansen redan som 16-åring. Tre år senare utsågs han till restaurangchef. I dag är Razan Ahmad framgångsrik HR-specialist på vårdbolaget Capio.
– Utan McDonald’s hade jag inte varit där jag är idag, säger 29-årige Razan Ahmad.

LÄNK: McDonald’s öppnar dörren för Sveriges unga

Att ha någon person eller arbetsplats som tidigt tror på ens förmågor och vilja att lära sig kan ha en livslång betydelse. Att tidigt få ta ansvar och jobba i team ger kunskaper och erfarenheter att bära med sig. 
En av de arbetsgivare som varit en inspirerande ingång till många unga i yrkeslivet är McDonald’s. Allt sedan restaurangkedjan etablerade sig i Sverige år 1973 har tusentals personer, mestadels unga, ”gjort Donken”. 

Rekordung chef

En av dem är Razan Ahmad, som idag är HR-specialist med inriktning på rekrytering hos Capio på S:t Göran sjukhus i Stockholm. Redan som 16-årig gymnasist hemma i Fittja kom han in på helgerna och jobbade extra på restaurangen vid Kungens Kurva – och bara tre år senare blev han arbetsledare och snart även rekordung chef för en McDonald’s-restaurang i Uppsala.

– McDonald’s var mitt allra första jobb. Sedan drev jag min egen restaurang i nästan två år, innan jag valde att börja plugga på Södertörns högskola i tre år, säger Razan Ahmad som i sin yrkesroll idag har övergripande ansvar för att stötta 120 verksamhetschefer på S:t Göran sjukhus.

Men det var under de där allra första lärorika åren på McDonald’s som han bestämde sig för att välja en karriär just med människor och möten i fokus. 

– McDonald’s har betytt otroligt mycket för mig. Det var en fantastisk skola som har format mig som person och i mina olika yrkesroller. Det allra första jobbet kan på allvar betyda mycket – och för mig var det en skola där jag fick lära mig allt från att passa tider till att jobba tillsammans i team och mot mål. Och eftersom McDonald’s har ett tydligt utbildningssystem med väl definierade steg så går det fort att lära sig mycket och snabbt – men det handlar såklart, som så mycket annat, i grund och botten om viljan. 

”McDonald’s var mitt allra första jobb. Sedan drev jag min egen restaurang i nästan två år, innan jag valde att börja plugga på Södertörns högskola i tre år.”

RAZAN AHMADRazan Ahmad

Ålder: 29 år.

Första jobbet: Alltiallo på McDonald’s Lindvreten i Stockholm som 16-åring. 

Gör i dag: HR-ansvarig hos Capio på S:t Göran sjukhus i Stockholm.

Tips inför första jobbet: ”Var öppen, ge ett gott intryck och var villig att lära dig. Det kommer du ganska långt på.” 

Bor: Segeltorp.

Fritid: Löpning och cykling. 

Vision care, Forehead, Glasses, Nose, Face, Cheek, Chin, Eyebrow, Smile, Beard
Vision care, Forehead, Glasses, Nose, Face, Cheek, Chin, Eyebrow, Smile, Beard
Vision care, Forehead, Glasses, Nose, Face, Cheek, Chin, Eyebrow, Smile, Beard

Första raden i cv:t

Den unga åldern och första jobbet på McDonald’s delar Razan Ahmad med Elin Möllstam, om man bortser från att hon faktiskt hoppade in som simskolelärare under högstadiet. Men boende i Nacka utanför Stockholm hade hon hört talas om möjligheten att extraknäcka på McDonald’s samtidigt som hon pluggade på gymnasiet. 

– McDonald’s är definitivt första raden i mitt cv. Jag fick napp ganska fort på restaurangen i Älvsjö. Det var första gången som jag kände mig vuxen på riktigt. Efter studenten fick jag chansen att jobba heltid. Jag stannade på samma restaurang i sju år och gick igenom mängder med utbildningssteg på McDonald’s Business School. Sista tiden som biträdande restaurangchef, säger Elin Möllstam som slutade för att börja plugga på universitet.

Formade sin framtid

Elva år senare är hon, nästan, tillbaka där allt började - på McDonald’s, men denna gång på huvudkontorets HR-avdelning.

– Hela resan under de sju åren var otroliga. Det säger jag inte för att jag är tillbaka, utan för att det verkligen var den absolut bästa starten i mitt yrkesliv. Inte minst möjligheten att bli chef som 22-åring, och inse att någon trodde och litade på mig. Samtidigt blev jag den som tog in nya unga på sitt första jobb, det var häftigt. De åren formade helt min nuvarande yrkesroll. McDonald’s var starten på min karriär som personalvetare. 

Själv brukar hon snabbt summera karriären med att hon jobbade på McDonald’s, slutade för att börja plugga, sedan dess arbetat med personalfrågor, och nu är tillbaka – elva år senare. 

– Det är så kul. McDonald’s var mitt andra hem och ligger mig varmt om hjärtat eftersom det gav mig så mycket.

Vad är det som drar så med Donken?
– Det har gett mig självförtroende och tillit att jag verkligen duger som jag är. En tro på unga människor som har följt med mig. Bara i sommar anställs 2 500 personer, och alla dem kommer att få samma möjlighet som jag fick: att bygga självförtroende, utvecklas och skapa nya kontakter, menar Elin Möllstam. 

”Jag stannade på samma restaurang i sju år och gick igenom mängder med utbildningssteg på deras Business School.”

ELIN MÖLLSTAMElin Möllstam

Ålder: 35 år
Första jobbet: Sommarjobb under gymnasiet på McDonald’s i Älvsjö. 

Gör i dag: Arbetar på personalavdelningen på McDonald’s huvudkontor. 

Tips inför första jobbet: ”Det kan verka läskigt när man inte har något att jämföra med. Men var inte rädd för att våga ta steget och sök. Jag tror starkt på dagens unga generation.”

Bor: Årsta.

Fritid: Lagar mat. Gärna långkok. 

Smile, Eyelash, Sleeve
Smile, Eyelash, Sleeve
Smile, Eyelash, Sleeve

McDonalds är en av landets allra största arbetsgivare för ungdomar. ”Bara i sommar anställs 2 500 personer, och alla dem kommer att få samma möjlighet som jag fick”, säger Elin Möllstam.

Våga ta plats

Razan Ahmad brukar skämta om att McDonald’s är det allra tuffaste jobb han har haft. Som en lite oborstad 16-åring just på väg mellan grundskola och gymnasium var det en stor omställning att plötsligt våga ta plats och få ansvar.

– Att vara så ung och få känna sig som en del av något större var något nytt för mig. När jag längre fram i karriären arbetade som rekryterare på bemanningsbolag hörde jag många kunder som gärna önskade och uppskattade medarbetare som hade jobbat på just McDonald’s. 

Har ”göra Donken” också blivit till en metod som du själv använt i yrket?
– Egentligen inte eftersom det är olika processer hur man anställer på McDonald’s mot chefsrekryteringar som jag mest sysslat med. Men jag har lärt mig allt därifrån om att arbeta med och mot mål. Att ”göra Donken” är en fantastisk möjlighet för alla ungdomar. Själv hade jag sneglat på min lillebror Roman, som började på McDonald’s redan när han var 15 år. Den bakgrunden har även hjälpt honom i hans karriär längre fram i livet. Idag är han byggnadsingenjör och driver eget.  

En riktig McDonald’s-familj

Hamburgare signerade McDonald’s tycks löpa som en röd tråd genom flera generationer av familjen Ahmad. Razans farbror har varit något av inspiration och förebild tack vare hans väg upp i hierarkin. Irphan Ahmad är idag driftansvarig för ett flertal McDonald’s-restauranger i Stockholmsområdet. 

– Dessutom har båda mina föräldrar i olika skeden arbetat på McDonald’s. Så jo, det var nog ingen slump att min första arbetsgivare var just Sveriges största restaurangkedja, skrattar Razan men blir genast allvarligare:

– När man är 16 år är det inte lätt att komma in på arbetsmarknaden och få jobb. Och vem annars ska man vända sig till – kommunen? På McDonald’s behöver man faktiskt ingen tidigare erfarenhet, utan det handlar helt om ens personliga kompetens, drivkraft och vilja.  

Så vad är det för hemliga koder ni som gjort Donken bär med er?
– Att det finns en tydlig struktur; dels kring arbetsbeskrivningar för vad man ska göra, dels vad man ska göra som eventuell sekundär uppgift. Sedan är målbilden glasklar, och den handlar om den dagliga försäljningen på restaurangen som alla är med och påverkar. Kort sagt: en måldriven kultur som gör att man känner sig involverad. Det gör att man själv känner sig mer motiverad att arbeta. Om drivkraften finns där kan man komma väldigt långt, tipsar Razan Ahmad innan han ger sig ut på en av helgens långa, och rogivande cykelturer i skogen. 

Sky, Plant, Tree, Building, Cloud, Jacket
Lip, Smile, Outerwear, Eyebrow, Wrap, Neck, Sleeve, Eyelash, Happy, Stole
Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle helmet, Wheel, Tire, Plant, Shorts, Crankset

"Det handlar helt om ens personliga kompetens, drivkraft och vilja", säger Razan Ahmad.

McDonald’s är en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare

Oansvariga, bortskämda och självupptagna. Fördomarna mot unga är desamma år efter år. Vi har alltid sett bortom det och anställt baserat på driv och ambition. I svallvågorna av den pågående pandemin är det viktigare än någonsin att ge Sveriges ungdomar hoppet och framtidstron tillbaka. I år öppnar vi dörren till arbetsmarknaden för 2 500 nya medarbetare och hoppas att fler kan följa vårt exempel. Nu delar vi med oss av McDonald’s-modellen och våra erfarenheter efter snart 50 år som ungdomsarbetsgivare i Sverige.


Flash photography, Hair, Nose, Chin, Eyebrow, Eye, Eyelash, Jaw, Ear
Flash photography, Audio equipment, Nose, Eyelash, Ear, Happy, Sky
Annons — innehåll från McDonald’s
Annons — innehåll från McDonald’s
Annons — innehåll från McDonald’s