Annons
Innehåll från OKQ8

Så blev Tobias dieselbil fossilfri på några minuter

Enkel insats för klimatet. ”Jag väljer en annan pump – och mitt klimatavtryck minskar med upp till 90 procent”, säger Tobias Scharin som tankar sin dieselbil med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

Tobias Scharin ville köra mer hållbart, men tyckte att en ny elbil var en för stor investering. Idag tankar han fossilfritt och kör sin dieselbil med gott samvete. – Jag fick en miljöbil – utan att byta bil, säger han.

Läs mer om Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) och upptäck var du kan tanka

Tobias Scharin tankar på den lokala OKQ8-stationen, en kilometer från bostaden i Saltsjö-Boo i Nacka utanför Stockholm. Hans SUV fylls med diesel, men släpper ut upp till 90 procent mindre koldioxid. Detta tack vare att han tankar Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) istället för vanlig fossil diesel.

– Jag är ganska miljömedveten, men en elbil är dyr. Kostnaden motiverar inte ett byte med tanke på hur lite jag kör. Samtidigt kändes det inte bra alls att köra med ett fossilt bränsle, säger Tobias.

Så fick han tips om Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Drivmedlet är en kemisk kopia av fossil diesel, och framställs av förnybara råvaror och restprodukter – till exempel animaliskt och vegetabiliskt fett och rester från livsmedelsindustrin.

”Märker ingen skillnad”

Bränslet kan tankas i dieselbilar och ger omedelbart ett betydligt lägre klimatavtryck.– Jag ser bara fördelar. Drivmedlet bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser men ger också mindre utsläpp av partiklar, kolväten och kväveoxider. Och bilen fungerar som tidigare – jag märker ingen skillnad på prestanda, körkänslan är densamma. Jag väljer en annan pump, det är allt.

”Fler kommer testa”

Tobias och hans fru tankar även familjens tio år gamla Hymer husbil med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Sedan Tobias upptäckte drivmedlet har han bara noterat ett minus: Bränslet fanns tidigare bara på ett fåtal stationer, och de fick köra en bit från hemmet för att tanka.

Tack vare ett utökat samarbete mellan OKQ8 och Neste – världens största producent av HVO100 – kan Tobias nu fylla upp bilen nära hemmet och längs vägarna runtom i landet. Neste MY Förnybar Diesel finns idag på 136 av OKQ8:s tankställen, det kommer att finnas på 165 före årsskiftet och på ännu fler nästa år.

– Det är väldigt bra att OKQ8 tar taktpinnen och visar vägen. När drivmedlet nu blir mer tillgängligt kommer fler att kunna testa, säger Tobias.

Prisskillnad: 22 kronor

Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) är fortfarande något dyrare än fossil diesel, men för Tobias är känslan att göra ett bättre miljöval viktigare.

– Prisskillnaden är just nu 64 öre per liter. Om jag tankar 35 liter blir skillnaden 22 kronor. Tankar jag en full tank blir skillnaden drygt 40 kronor, aldrig mer än en 50-lapp. Samtidigt minskar jag mitt klimatavtryck med upp till 90 procent, så det betalar jag gärna för att bidra till att bekämpa klimatförändringarna.

Läs mer om Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) och upptäck var du kan tanka