8 tips: Så kör du säkert på sommarlovsvägarna

Snart är sommaren här – och då ökar trafiken på många av våra vägar. Och mer trafik betyder större olycksrisk. Även om Opel Insignia klassas som en mycket säker bil med en mängd förarhjälpmedel – så finns det aldrig några garantier. Här är åtta tips som gör dig till en säkrare bilist i sommartrafiken!

Läs mer om Opel Insignia här!
 

1. Avresetid

Det blir alltid jobbigt när alla ska ut och åka samtidigt, som torsdagen före och söndagen efter midsommarafton eller när den stora industrisemestern börjar. Den som kan undvika dessa resdagar får en betydligt lugnare och mindre stressig trafiksituation. Var heller inte rädd för att bryta mönstret. Gå upp lite tidigare än vanligt – eller påbörja din resa senare än majoriteten.

 

2. Se över bilen

Fungerar alla lampor? Är backspeglarna rätt inställda? Är rutorna rena? Går det att se bakåt i innerspegeln trots packningen? Är torkarbladen av bra kvalitet? Lägg lite tid på att verkligen se över bilen före avfärd, och glöm såklart inte att kontrollera däck, lufttryck, olja och spolarvätska. Se också till att det finns bogserlina, startkablar och varningstriangel.

 

3. Lasta rätt

Hur man packar har stor betydelse för hur bilen uppträder. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som det bara går. Kontrollera också maxvikten för takboxen om du använder en sådan. Ha heller inget på hatthyllan.

 

4. Tålamod

Försök att behålla lugnet och inte stressa upp dig. Ha tålamod med dina medtrafikanter – även om vissa uppträder som mottrafikanter. Försök tänka på att det är viktigare att komma fram till slutmålet än att komma dit så snabbt som möjligt.

 

5. Använd blinkers

Vi svenskar är otroligt slarviga med att använda våra blinkers – och förare som struntar i det är riktiga irritationsmoment. Framförallt i hård trafik är det viktigt att berätta för medtrafikanterna vad man tänker göra.

 

6. Håll hastigheten och håll avstånd

De hastighetsgränser som finns på våra vägar är inte slumpmässigt valda, utan det finns en logik varför man inte bör överträda dem. Se också till att hålla avståndet till bilen framför – du har ingen aning om vem som är förare i den och vad hen har för körvana eller körmönster.

 

7. Var i form

Var utvilad vid resans börja. Sätt dig heller inte bakom ratten direkt efter ett skrovmål när dåsigheten kan slå in. Se i stället till att ha frukt och vatten för att fylla på allt eftersom. Pausa ofta och byt förare mellan varven om det är möjligt.

 

8. Ha fulladdade elektroniska apparater

Mobiltelefonerna ska lysa på 100 procent vid avfärd. Och om det är barn i bilen som slår ihjäl resan med att titta på läsplattor, så ska dessa också vara fulladdade – då kan man undvika många irritationsmoment.

 

Läs mer om Opel Insignia XL här!

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies