Framgångssagan Opel – historien som berättar hur allt började

Innovativt är något som ofta beskriver Opel. Något som passar bra med tanke på att företaget ständigt är i framkant i branschen – och har varit det i över ett sekel.

Ta en närmare titt på historien bakom Opels bilar här!
 

1885 åkte Adam Opel på affärsresa till Paris och när han kom hem till Tyskland igen hade han med sig något: en idé. Året därpå sålde Opel sin första cykel och blev snabbt etablerad i branschen. Under de kommande 40 åren blev Opel världens största cykeltillverkare.

 

En ny cykel var sjunde sekund

1895 dog Adam, och hans fru och söner tog över företaget. 1899 tillverkade Opel sin första bil, men fortsatte samtidigt att vara ledande i cykelbranschen. Under de här åren experimenterades man en hel del med produktionen, till exempel lanserades en med fem sadlar – på en och samma cykel. Det var ändå den klassiska modellen som blev mest populär och väldigt eftertraktad. Produktionen gick på högvarv och 1923 tillverkades en ny cykel var sjunde sekund.

 

Cykelföretaget såldes till General Motors

Några år senare råkade familjen Opel ut för två tragiska händelser, bröderna Karl och Heinrich dog 1927 och 1928. Företaget måste betala dubbel arvsskatt och bröderna som var kvar i livet – Wilhelm och Fritz – sålde cykeltillverkningen. General Motors köpte den delen av företaget i september 1929 men bröderna Fritz och Wilhelm stannade kvar i styrelsen. I februari 1937 tillverkades den sista cykeln signerad Opel – i alla fall fram till 75 år senare.

 

Spännande design

Efter flera år av nya bilmodeller valde Opel att 2012 gå tillbaka till sina rötter. På Geneva Motor Show presenterades RAD e, en cykel inspirerad av gamla modeller från 20-talet och även designinslag inspirerade av två populära bilmodeller: Ampera och Zafira Tourer.

 

Det är alltså 130 år sedan Opel lanserade sin första cykel, något som var väldigt innovativt. Idag fortsätter Opel att överraska med spännande design och praktiska funktioner i sina bilmodeller.

 

Ta en närmare titt på historien bakom Opels bilar här!

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies