Här är Sveriges bästa rastplatser ­– utsedda av Opelförare

Säkrare vägar – med hjälp av Opel.
I sommar kommer Motormännen att använda sig av nya modellen Zafira i sitt arbete.
– Det är självklart för oss att ställa upp med bilar till ett sådant här projekt, säger Lasse Grundström, vd för Opel i Sverige.

Läs mer om Opel Zafira här!

 

Mellan 20 maj och 23 september kommer totalt 21 ideella vägombud att vara ute och köra på de svenska vägarna – från Malmö i söder till Luleå i norr.

 

Ombuden är medlemmar från Motormännens olika lokalklubbar och deras uppdrag är att granska trafiksäkerheten på de svenska vägarna och att lyfta trafiksäkerhetsfrågor lokalt, regionalt och nationellt.

 

Flera företag sponsrar den här vägombudsverksamheten – och Opel Sverige ställer i år tolv Opel Zafira till ombudens förfogande.

– Dagens bilar är väldigt säkra och har många hjälpsystem relaterade till säkerhet, men det är också viktigt att trafikmiljön där våra kunder använder sina fordon blir så säker som möjlig. Vi välkomnar därför Motormännens initiativ och är övertygade om att deras påverkansarbete gör skillnad, säger Lasse Grundström, vd på Opel Sverige.

Erik Kjellin, som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, ser möjligheten att genom ombuden genomföra undersökningar och kampanjer runt om i landet – allt i syfte att öka säkerheten. Tusentals vägmil kommer att inventeras för att man ska kunna identifiera och påtala brister.

 

Andra saker som ombuden ska dokumentera är: hastighetsmätningar, undersökningar hur många som använder mobiltelefonen vid körning, efterlevnaden av stopplikten och utformningen av busshållplatser.

– Vi har också en tradition att utse länens bästa rastplatser och det är populärt att få utmärkelsen. Vi gör det för att förbättra trafiksäkerheten då bra rastplatser inbjuder till nödvändiga stopp för vila och rekreation. Trötthet vid ratten är en vanlig olycksfaktor, nästan att jämföra med olyckor relaterade till alkohol, säger Erik Kjellin.

 

Läs mer om Opel Zafira här!

 

Rastplatser

Varje år utser Motormännen Sveriges bästa rastplatser. 272 rastplatser i hela landet granskas och betygsätts av vägombuden utifrån aspekter som tillgänglighet, utvändig miljö, säkerhet och renlighet. Så här ser topp fem ut för 2016

 

1.Susedalen, Halland, 20 km norr om Halmstad

2. Vojmån, Västerbotten, 25 km nordost om Vilhelmina

3. Tärnsjö, Uppsala, 40 km nordost om Sala

4. Sickelsta, Örebro, 17 km söder om Örebro

5. Gyllene Uttern, Jönköping, 30 km norr om Jönköping

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies