Från symaskiner – till världens coolaste sportbil

Opel har en lång och häftig historia.
Och nu pågår den största satsningen genom tiderna!

Löftet som levererades nyligen var mycket tydligt. Mary Barra, som är vd för General Motors (som äger Opel sedan 1930-talet) deklarerade:

– Vi går på offensiven och från 2016 till 2020 ska vi lansera 29 nya olika modeller. Och 2022 ska vi vara den näst största biltillverkaren på den europeiska marknaden.

 

Man kan undra vad Adam Opel tycker om det – mannen som grundade företaget, döpte det efter sitt efternamn och som började med att tillverka symaskiner. Det var faktiskt inte förrän några år efter hans död som Opel småskaligt började producera automobiler; det som senare utvecklades till bilar.

 

Och Opel har sannerligen haft både dalar och toppar genom åren. Efter några tunga år i samband med andra världskriget repade sig Opel och var på 1960-talet en tuff uppstickare som var näst största tillverkare i Västtyskland. Fabrikerna gick på högvarv, och 1968 kom Opel GT – en fräck sportbil som talade till en ny målgrupp.

 

Toppen kom i början av 1990-talet när alla försäljningsrekord slogs – samtidigt som värsta konkurrenten på hemmamarknaden Volkswagen bara var några månader från konkurs. Sedan svängde pendeln. General Motors bestämde sig i omgångar för neddragningar och flyttande av produktion och Opel tappade marknadsandelar samtidigt som varumärket stod och vacklade. Ändå fortsatte företaget hela tiden att producera bilar i toppklass. Opel Insignia vann 2009 Årets Bil och Opel Ampera fick samma utmärkelse tre år senare.

 

Nu är Opel ett bilföretag i medvind och på väg att göra den största vändningen genom tiderna i den europeiska bilindustrin. För tre år sedan tillträdde vd:n Karl-Thomas Neumann och nu kan man se resultatet. Kampanjen ”Utmana dina fördomar” har varit mycket framgångsrik och fått helt nya målgrupper att upptäcka Opel – och inse att företaget erbjuder bilar med tysk teknik, design och ingenjörskonst till priser som många har råd med.

 

Sjösättningen av det enorma 29-modells-projektet har börjat sylvasst, med lanseringen av nya Opel Astra som precis har blivit vald till Årets Bil 2016 av 58 europeiska journalister samt presentationen av den mycket uppmärksammade konceptbilen GT Concept. Och första kvartalet 2016 har betytt en ökad försäljning på 17 europeiska marknader. I Sverige har märket ökat med så mycket som 24,3 procent jämfört med samma tid förra året.

 

”Något håller på att hända med Opel”, skrev Allt om bilar nyligen. Det kan man lugnt säga. Eller som Karl-Thomas Neumann sa nyligen i Genève:

– Opel is back!

 

Priser och mer information om Opel Astra hittar du här!

FAKTA

adamopel1

Mannen bakom Opel

Adam Opel (född 1837 – död 1895) grundade Opel den 21 januari 1862.

 

Efter flera år som arbetskarl inom metallindustrin startar Adam Opel en egen verksamhet i sin hemstad Rüsselsheim. Där bygger han sin första symaskin, vilket lade grunden till företaget Opel.

 

Företaget växte och etablerade sig även i den snabbt växande cykelbranschen.

 

Den 8 september 1895, vid 58 års ålder, dog Adam Opel. Hans hustru Sophie övertog verksamheten, med hjälp av deras fem söner.

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies