Så fungerar nya smarta säkerhetslösningen i din bil

Olyckor händer – men vad ska man egentligen göra när man är med om en? Här är en ny tjänst som kan underlätta.

Läs allt om Opels nya säkerhetstjänst OnStar här!

 

Ända sedan första lektionen på körskolan får vi lära oss att vara uppmärksamma och försiktiga bakom ratten. Men olyckan kan förstås ändå vara framme. En krock, bilen sladdar av vägen eller ett motorstopp leder till trubbel i trafiken.

 

Opel har lanserat en tjänst, OnStar, som ska underlätta för föraren och passagerare om en olycka inträffar. OnStar är en service som installeras i bilen i form av knappar vid backspegeln. De här knapparna har alla olika funktioner för olika behov och tillfällen.

 

Vid en krock
Om du varit med i en krock som utlöser din airbag aktiveras en automatisk kollisionsassistans. Det innebär att din plats, färdriktning, färg på din bil och hur svår olyckan varit skickas som information till OnStar.

 

Tack vare OnStar tar en rådgivare kontakt med dig direkt efter kollisionen för att stämma av om vad som hänt och hur du mår – detta via högtalartelefonen i bilen. När den mest nödvändiga informationen lämnats larmar rådgivaren räddningstjänsten som ska hjälpa dig. Om de inte får kontakt med dig larmas räddningstjänsten direkt.

 

Ambulans behövs vid en nödsituation
Du, en passagerare eller en förbipasserande kan plötsligt behöva akut hjälp och en ambulans, även om ni inte varit med om en bilolycka. Då finns SOS-knappen.

 

Strax ovanför dig vid backspegeln sitter den röda knappen som – när du trycker på den – kopplar dig till en rådgivare, som frågar vad som hänt och skickar räddningstjänst till platsen. Rådgivaren kan då använda sig av GPS-signaler för att få bilens exakta position och därmed underlätta för ambulansen att hitta rätt.

 

Motorstoppet är ett faktum
Motorstopp går nästan aldrig att förutse och kan inträffa mitt i natten när batteriet i din telefon just tagit slut. Då kan du trycka på serviceknappen vid din backspegel. Du kopplas till en rådgivare som med hjälp av GPS-signalerna guidar en bärgare till rätt plats.

 

För att alltid vara steget före så finns även en funktion som visar om det är något fel på bilen – och exakt vad som är fel. Om en lampa tänds på instrumentpanelen så kan du nämligen trycka på den blå serviceknappen vid backspegeln. Då får du reda på vad felet är och kan göra en diagnostisering på bilen.

 

Läs allt om Opels nya säkerhetstjänst OnStar här!

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies