Så kan smarta stolarna i bilen rädda din rygg

Att sitta skönt är att sitta säkert, det har många undersökningar visat. Därför har den tyska biltillverkaren Opel lagt stora resurser på att skapa säten i världsklass när de nu lanserar sina nya bilmodeller. Det viktigaste målet: Att göra dessa säten tillgängliga för alla.

Missa inte nya Opel Insignia Grand Sport.

 

Sätena är en av de dyraste och mest krävande komponenterna när en ny bilmodell ska utvecklas. Ofta står de för närmare tio procent av bilens pris. När Opel nu är inne i sin största produktoffensiv någonsin med sju nya bilar bara i år har det här arbetet varit intensivt, över 100 ingenjörer har arbetat under flera år med att skapa så bra säten som möjligt.

 

Opels första ergonomiska säten introducerades med modellen Signum 2003 och har sedan dess varit en viktig del av Opels profil. De nya ergonomiska sätena är godkända av den tyska organisationen AGR som är en sammanslutning av läkare och kiropraktorer som specialiserat sig på ergonomi och ryggbesvär. Det är ett tydligt kvitto på att Opel lyckats skapa säten i toppklass som är bra för kroppen och därmed också för trafiksäkerheten. Opels AGR-säten har fått en lång rad utmärkelser, men med sätena till de nya Opelmodellerna har man tagit utvecklingen ännu längre.

 

Mellan åren 2016 och 2020 förnyar Opel hela 29 nya bilar. Här finns exempel som Opel Astra, Opel Insignia och den kommande suven Opel Grandland X. Alla får de tillgång till den senaste generationens säten som erbjuder avlastning för alla typer av kroppar, (oavsett hur de är skapade).

 

De nya sätena har en mängd olika inställningsmöjligheter, inklusive justerbar sätesbredd. Här finns dessutom höjdjustering som gör det möjligt för både korta och långa förare att hitta den sittposition som de behöver för att känna sig avslappande bakom ratten. Som tillval erbjuder Opel också funktioner som hittills nästan uteslutande funnits i dyra premiummodeller. Vill man så kan man få både massage och ventilation i sin nya Opelstol, något som gör en långresa betydligt behagligare och avslappnande.

 

För Opel är det viktigt att göra ny teknik tillgänglig för så många som möjligt. Det är därför man kämpar hårt med att hålla priserna nere jämfört med sina konkurrenter och det är därför ny teknik implementeras även i de billigaste modellerna.

– Vi vill verkligen snabba på demokratiseringsprocessen med bra säten. Det kommer att komma allt fler Opelmodeller med AGR-certifierade säten, säger Andrew Leuchtmann som är chef för utvecklingen av nya säten hos Opel.

 

Missa inte nya Opel Insignia Grand Sport.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies