Spaning: Tekniknyheterna som revolutionerar bilägandet

Det kan alltid dyka upp oväntade situationer i trafiken, då du kan komma att behöva hjälp. Nu finns tekniken som ger dig det– bara ett knapptryck bort.

Här kan du läsa allt om Opels smarta säkerhetstjänst OnStar!
 
Det gäller att alltid ligga steget före i trafiken, men ibland händer det olyckor. Då gäller det att agera snabbt och på rätt sätt. Nu finns det en tjänst som gör det möjligt att få hjälp och assistans genom att bara trycka på en knapp i din bil – tjänsten heter Opel OnStar.

 

1. Direkt automatisk kollisionsassistans
Vid en krock med bilen så löser din airbag ut sig, precis som den ska, men med OnStar skickas även ett anrop till en specialutbildad OnStar-rådgivare. Rådgivaren får automatiskt viktig information, så som plats, färdriktning och hur svår olyckan var. Via högtalartelefonen i bilen kan sedan rådgivaren stämma av med dig direkt om vad som har hänt, hur du mår och kontakta räddningstjänst.

 

2. Nödsamtal via bilen
Vid backspegeln finns det speciella OnStar-knappar, bland annat en SOS-knapp. Om du, en medpassagerare eller någon förbipasserande behöver akut hjälp: tryck på den knappen. Då kopplas du direkt till en rådgivare som genom GPS-signaler skickar din exakta position till räddningstjänsten.

 

3. Hjälp vid motorstopp
Motorstopp är aldrig roligt, men det finns tillfällen som är jobbigare än andra. Exempelvis om bilen stannar i ett område som du inte känner igen, mitt i natten och batteriet har tagit slut i telefonen. Då finns det en serviceknapp strax ovanför dig som kopplar dig till en OnStar-rådgivare som skickar assistans eller hjälper till att kontakta bärgare.

 

4. Hittar stulna bilar
OnStar kan hitta bilar via GPS, därför kan tjänsten även hjälpa polisen att hitta bilar som är stulna. Rådgivaren kan också inaktivera tändningen i bilen vilket innebär att när motorn stängts av så kan tjuven inte längre starta bilen och köra vidare.

 

5. Håller koll på hur bilen mår
Det är lätt hänt att glömma bort att kika under huven eller alltid veta i vilket skick bilen är i. Med hjälp av fordonsdiagnostik får du en rapport varje månad som berättar hur din bil mår och låter dig veta i tid om det är något som behöver åtgärdas.

 

6. Samla allt i samma app
Med hjälp av appen myOpel för OnStar kan du hålla koll på din bil på avstånd. Information som däcktryck och bränslenivå samlas tillsammans med info om var din bil står parkerad. Kommer du inte ihåg om du låste, så kan du enkelt göra det via appen.

 

I framtiden kommer bilen även kunna bli en WiFi-hotspot för upp till sju enheter.
 

Här kan du läsa allt om Opels smarta säkerhetstjänst OnStar!

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies