Svenska designern bakom nya bilen

Efter 2,7 miljoner sålda Zafira lanseras nu en uppdatering av den populära modellen. Fredrik Backman är den svenska designern bakom nya bilen.

Se fler bilder på nya Opel Zafira här!

 

En svensk på Opels designavdelning, hur hamnade du där?

– Jag sökte en praktikplats 1998 när jag studerade på Designhögskolan i Umeå, det resulterade direkt i en permanent anställning. Då var jag den enda svensken här men vi är många fler nu. Jag var imponerad av möjligheterna Opel och General Motors hade och att vi teknologiskt ligger i spetsen. Vem kan säga att han/hon dagligen arbetar med Virtual Reality? Vi arbetar mycket digitalt men även det hantverksmässiga i modellbyggandet har en viktig plats.

 

Har bilar alltid varit ett stort intresse?

– Bilintresset ligger i familjen och jag visste redan som liten att jag alltid kommer att rita bilar. Det tyckte många vuxna var konstigt och kunde inte föreställa sig det som ett riktigt jobb. Min far har alltid haft olika veteranbilar i garaget och ett stort bibliotek med automobillitteratur och hans intresse har nog smittat av sig.

Så en viss talang för att teckna och ett stort bilintresse blev tillslut mitt jobb.

 

Vilken del av bilens design ansvarar du för?

– För nuvarande interiördesign, sedan några år tillbaka, men tidigare även exteriördesign. På Opel har man till förmån för slutprodukten och sin egen utveckling möjligheten att rotera arbetsuppgifter och på så sätt påverka och ge fräscha resultat.

 

Vad hämtar du din inspiration ifrån när du designar?

– Inspiration kommer inifrån mig själv. Det kommer automatiskt. Man måste alltid se möjligheter och ha föreställningsförmågan att se allt på ett nytt sätt. Alltid ifrågasätta det vedertagna idag.

 

Du har varit med och designat nya Zafira. Hur länge har du jobbat med den?

– Ungefär ett och ett halvt år, från början till slut. Men vi arbetar ofta på flera projekt samtidigt på Opel.

 

Insidan beskrivs som mer avskalad och stilren – vad är skillnaden från tidigare modeller?

– Vi har nu en mer förarorienterad design och en design som sätter fokus på vårt nya och prisbelönade Infotainment-system med sin stora touchdisplay som är hjärtat i vår interiör. Designen knyter Zafiran tätare till vår portfölj av nya modeller som Astran.

Vi har låtit enkla linjer och rena ytor understryka vidden och känslan av rymd i interiören. Formen ska förmedla en känsla av ro och välbefinnande.

 

Är det någon del på Zafira som du är särskilt nöjd med?

– Helhetsintrycket måste alltid stämma. Alla komponenter och detaljer måste vara i harmoni.

 

Vad kör du själv för Opel?

– Jag kör många olika Opel-modeller, men för tillfället en Adam S. Helsvart.

 

Vilken är, enligt dig, historiens vackraste Opel?

– Det måste bli Opel GT från 60-talet som fortfarande ger inspiration till oss. Som till exempel till den senaste prisbelönade experimentbilen från Genevesalongen: Opel GT Concept.

 

Här kan du läsa allt om nya Opel Zafira!

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies