Varning för vintern – så klarar du dig genom utmaningarna

Sportig, elegant – och specialbyggd för att klara den svenska vintern. Dessutom med en utrustningsnivå som få konkurrenter kan matcha.
Snart har nya Opel Insignia Country Tourer premiär.
Det här är vad du behöver veta.

Missa inte nya Opel Insignia Grand Sport.

 

Den tyska biltillverkaren Opel storsatsar på nya modeller, bara i år kommer sju nya bilar att presenteras. Nyligen har flaggskeppet Insignia lanserats, en bil som bland annat hyllas för sin design, sin fina komfort, sina köregenskaper och för en sällsynt hög utrustningsnivå. Snart är det dags för Opels nästa steg: I höst kommer nya Opel Insignia Country Tourer. Och det här är en bil som kommer att passa perfekt i svenska förhållanden.

 

Country Tourer har 25 millimeter högre markfrigång än sina syskonbilar Opel Insignia Grand Sport och Opel Insignia Sports Tourer. Det gör det lättare att ta sig fram när underlaget är sämre, till exempel på svenska vintervägar innan plogbilen hunnit fram eller utanför vägnätet på landet.

 

Som standard har Opel Insignia Country Tourer också ett nytt system för fyrhjulsdrift. Tekniken omfördelar automatiskt vridmomentet mellan fram- och bakhjulen såväl som mellan de vänstra och högra hjulen. I bak har den traditionella bakaxeldifferentialen ersatts av två elektriskt styrda flerskiviga kopplingar. Det ger en mer exakt kraftöverföring till varje bakhjul oavsett om vägarna är grusiga, våta, isiga eller snöiga. I kurvor överförs extra vridmoment till det yttre bakhjulet, vilket minskar understyrning och ger föraren mer kontroll. Bakom det nya systemet står den svenske utvecklingsingenjören Andreas Liljekvist.

 

Precis som sina syskon Opel Insignia Grand Sport och Opel Insignia Sports Tourer har Country Tourer gott om utrustning redan i standardutförande och får dessutom flera prisvärda tillvalspaket. Några exempel är head up display, 360-graders kamera, adaptiv farthållare med nödbroms, filhållningsassistent med automatisk styrkorrigering och varning för korsande trafik när man backar ut från en p-plats.

 

Här finns också uppkoppling som säkerställs av IntelliLink i samverkan med de senaste versionerna av Apple CarPlay och Android Auto. Telefoner kan integreras trådlöst i bilens infotainmentsystem och kan också laddas sladdlöst. Serviceassistenten Opel OnStar finns självklart också och erbjuder föraren en lång rad tjänster – bland annat kan den larma vid en olycka och hjälpa till att boka ett lämpligt hotell längs vägen.

 

Country Tourer har fått en egen design för att understryka att detta är en modell som tål lite tuffare tag. Fronten ger ett kraftigare intryck än hos den mer slimmade Sports Tourer, grillen och de smala strålkastarna gör att bilen ser bredare ut och de silverfärgade hasplåtarna markerar tillsammans med de svarta skyddslisterna runt hjulhusen att detta är en robust bil utöver det vanliga.

 

Nya Opel Insignia Country Tourer kommer till de svenska återförsäljarna under hösten och kostar från 307 900 kronor.

 

Missa inte nya Opel Insignia Grand Sport.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Caspar Optiz
Produktion: Wasp Communication
Om cookies