Annons
Innehåll från Polestar

Detaljerna som kan göra svenska elbilen till en succé

Minimalistisk design. Maximerad körupplevelse. När den svenska prestandabilen Polestar 2 snart levereras till de första kunderna det många detaljer som får bilvärlden att höja på ögonbrynen.
– Vi bestämde oss för att göra något helt nytt, säger chefsdesignern Maximilian Missoni.

Läs mer om eldrivna prestandabilen Polestar 2

Polestar 2 är en helt eldriven femdörrars fastback med räckvidd på upp till 470 kilometer. Bilen har två elmotorer som tillsammans ger 408 hästkrafter och ett vridmoment på 660 Nm. Bilen är pigg, 0–100 km/h klaras av på under 5 sekunder. Den är också fyrhjulsdriven – och enligt de motorjournalister som nyligen fått bekanta sig med modellen: Polestar 2 erbjuder en unik upplevelse av kontroll.

Det är dock inte bara tekniken under skalet som gör Polestar 2 till en speciell bil. Med Volvos tidigare designchef Thomas Ingenlath som VD och med Maximilian Missoni som chefsdesigner har man haft ett tydligt fokus på det visuella under utvecklingen av bilen. Och Missoni har fått fria tyglar i sitt skapande.

– Min roll som bildesigner är att hitta engagerande och innovativa lösningar, som både är vackra och funktionella. På Polestar har vi högre i tak än hos många andra biltillverkare och kan sätta mer spännande idéer och koncept i produktion. Det är både Polestar 1 och Polestar 2 tydliga exempel på, säger han.

Sverige är basen för Polestar, det är här bilarna ritas och utvecklas. Och svensk design har blivit en av Missonis inspirationskällor när han arbetar med nya modeller. Polestars design är avantgardistisk, men ren och tydlig. Här finns inga onödiga attribut som stör, varje detalj är genomtänkt och bidrar till en harmonisk helhet. Tanken är att formspråket ska berätta om prestanda i toppklass och om teknik i utvecklingens framkant.

– Polestar 2 är faktiskt en modern, mer digital tolkning av vad jag tänker på som klassisk skandinavisk design, säger Missoni.

Också i kupén är Polestars och Maximilian Missonis filosofi tydlig. Intrycket är modernt och ljust. Designen är minimalistisk och på samma gång hemtrevlig. Här finns också mycket spännande teknik, bland annat är Polestar 2 först i världen med Android-plattformen från Google. Det inkluderar bland annat Google Assistant, Google Maps med support för elbilar och Google Play Store.

En stor del av inredningen i Polestar 2 är tillverkad i det nya materialet WeaveTech, som är helt fritt från animaliska produkter och alltså helt veganskt. Det är ett vattenbaserat PVC-material som både är smuts- och fuktbeständigt. Den veganska inredningen är standardutrustning i Polestar 2.

– Det är ett statement. Vi ville använda ett veganskt alternativ till läder för att bidra till utvecklingen av material som har lägre påverkan på miljön.
– Vi vill testa gränserna, både för oss själva och för våra kunder. Det här är bara ett första steg, men definitivt inte det sista. Det kommer ni att se i framtida modeller, säger Missoni.

Polestar 2 går att beställa, både för privatpersoner och företag. Den kostar från 659 000 kronor. Leverans under 2020, med tre års originalservice och underhåll inklusive hämta-/lämna vid service. Förmånsvärdet för Polestar 2 beräknas till 2 360 kronor netto vid 55 % marginalskatt.

Läs mer om eldrivna prestandabilen Polestar 2