Annons
Innehåll från Polestar

Passion för bilkörning och framtidens teknologi

Det började med en brinnande passion för bilkörning. Och har sen utvecklats till att bli ett högteknologiskt företag som producerar elbilar i utvecklingens absoluta framkant. Här är berättelsen om Polestar som nu på allvar gör entré i bilvärlden.

Upptäck mer om Polestar

På en tävlingsbana ställs allt på sin spets. Det räcker inte med mycket effekt och hög toppfart, här kan varje komponent och varje inställning vara avgörande för resultatet. Det handlar om att utveckla rätt stötdämpare, hitta effektiva bromsar och skapa en känsla i styrningen som ger föraren full kontroll.

Det var i den här miljön som Polestar föddes och det var här passionen för bilkörning fick full frihet att växa. I början låg företagets fokus helt på racing och teamet dominerade länge den svenska toppklassen STCC. Målet var också att vinna en VM-titel, något man lyckades med 2017 i klassen WTCC med föraren Thed Björk Bang-Melchior bakom ratten.

Parallellt med tävlingsverksamheten ville teamet bakom Polestar också ta med sig sina kunskaper till vanliga personbilar. En prestandaavdelning startades och här utvecklades bland annat mjukvara till Volvobilar. 2013 tog man steget fullt ut och lanserade den egna modellen Volvo S60 Polestar, en bil som väckte stor uppmärksamhet för bland annat sina vägegenskaper.
2015 köpte Volvo Cars prestandaavdelningen och Polestar blev därmed Volvo Cars nya prestandamärke. Men, det fanns en helt annan plan med varumärket. Och nu sätts den i verket.

Polestar är sedan 2017 ett fristående företag som utvecklar och bygger eldrivna premiumbilar. Grunden är fortfarande passionen för bilkörning och drivkraften är att med hjälp av den senaste teknologin leda utvecklingen i branschen och skapa modeller som varken kompromissar med design, körglädje eller kvalitet. Och de första modellerna har visat att man menar allvar.

Först ut blev den lyxiga GT-vagnen Polestar 1, en prestandahybrid med en drivlina på mer än 600 hästkrafter. Och nu lanseras inom kort den helt eldrivna modellen Polestar 2 med en räckvidd på upp till 470 kilometer.

Polestar 2 är en femdörrars fastback med två elmotorer på tillsammans 408 hk och 660 Nm. Modellen har utvecklats med fokus på upplevelsen bakom ratten och har testats i olika utmanande miljöer runt om i världen. Standardchassit kan förses med ett performance-paket där avancerade stötdämpare från Öhlins, Brembo-bromsar och smidda 20-tumsfälgar ingår.

Som den första bilen i världen har Polestar 2 ett integrerat infotainmentsystem från Android. Det ger föraren tillgång till inbäddade Google-tjänster som Google Assistant, Google Maps med stöd för elfordon och Google Play Store. Röststyrning och en 11-tums pekskärm används för interaktionen med det nya gränssnittet.

Polestar 2 finns nu att beställa både för privatpersoner och företag. Polestar 2 kostar från 659 000 kronor innan avdrag för klimatbonus. Förmånsvärdet för Polestar 2 beräknas till 2 360 kronor netto vid 55 % marginalskatt.

Lär dig mer om Polestar 2