Annons
Innehåll från Polestar

Polestar 2 – så blir den nya svenska prestanda-elbilen

Elbilen Polestar 2 har nu visats upp för världen. Och till sommaren levereras de första exemplaren i Sverige. Det här är vad du behöver veta om den.

Läs mer om Polestar 2

Det svenska prestandamärket Polestar rivstartade med den uppmärksammade modellen Polestar 1, en elegant prestandahybrid med en drivlina på drygt 600 hästkrafter. Nu tar tillverkaren nästa steg och lanserar sin första helt eldrivna modell, en bil med en räckvidd på upp till 470 kilometer.

Byggd på Volvos plattform

Polestar 2 är en femdörrars fastback som är byggd på Volvo Car Groups anpassningsbara CMA-plattform. Den har ett batteri på 78kWh integrerat i golvet, vilket innebär att det inte stjäl onödigt utrymme för vare sig passagerare eller bagage, utan fyller samma praktiska funktioner som en bil med konventionell bensin- eller dieseldrift. Den centrala placeringen av batteriets 27 moduler bidrar också till att göra chassit mer vridstyvt samtidigt som den centrerade vikten skapar förutsättningar för bra köregenskaper.

Drivlinan i Polestar 2 utgörs av två elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Det betyder att modellen är fyrhjulsdriven – och att den är snabb. De två motorerna levererar tillsammans 408 hästkrafter och ett vridmoment på hela 660 Nm, vilket räcker för en acceleration från 0–100 km/h på mindre än 5 sekunder.

När Polestar 2 konstruerades lade tillverkaren stort fokus på upplevelsen bakom ratten, och det handlar inte bara om att bilen går fort rakt fram. Ett team med rutinerade testförare har rest runt i världen för att köra bilen i olika miljöer och utsätta den för tuffa utmaningar. Målet har varit att utveckla en körupplevelse som både är kontrollerad och engagerande, utan att behöva kompromissa med komforten.

För de kunder som vill vässa köregenskaperna ytterligare kan standardchassit förses med ett performance-paket. Här ingår avancerade stötdämpare från svenska Öhlins, Brembo-bromsar och smidda 20-tumsfälgar.

Först i världen med Google-tekniken

Som den första bilen i världen kommer Polestar 2 med ett integrerat infotainmentsystem från Android. Det ger föraren tillgång till inbäddade Google-tjänster som Google Assistant, Google Maps och Google Play Store. Röststyrning och en 11-tums pekskärm används för interaktionen med det nya gränssnittet.

Polestar 2 går att beställa. Den kostar från 659 000 kronor innan avdrag för klimatbonus. Förmånsvärdet för Polestar 2 beräknas till 2 360 kronor netto vid 55 % marginalskatt.

Läs mer om Polestar 2