Annons
Innehåll från Polestar

Polestar-chefen avslöjar: Vår nästa modell blir en SUV

Först: En lyxig hybrid med över 600 hästkrafter. Sedan: En 100 procent eldriven prestandabil med plats för hela familjen. Nu avslöjar Polestars designchef Maximilian Missoni vad nästa steg är för den svenska biltillverkaren.
– Polestar 3 blir en performance-SUV, säger han.

Läs mer om framtiden för Polestar

Polestars första modell blev Polestar 1, en elegant prestandahybrid med en drivlina på drygt 600 hästkrafter. Nu har försäljningen av nästa modell startat, den helt eldrivna Polestar 2 som tack vare ett batteri på 78kWh har en räckvidd på upp till 470 kilometer.

Här utgörs drivlinan av två elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln vilket gör bilen fyrhjulsdriven.

Polestar har fler modeller i pipeline. Och den nyligen presenterade konceptbilen Precept skvallrar enligt Maximilian Missoni en hel del om hur de kommer att se ut.

– Ja, designspråket är något som ska att presenteras i kommande modeller. Först ut är Polestar 3 som blir en performance-SUV. Den kommer att få funktioner och designelement från Precept, säger han.

Precept är helt eldriven och har alltså ingen förbränningsmotor. Därför finns det inget behov av en traditionell grill och luftintag som förser motorn med luft. Det har designteamet på Polestar utnyttjat och har istället använt utrymmet till vad som kallas Polestar SmartZone. Här finns teknik som hjälper bilens avancerade assistanssystem att ”se” världen omkring, till exempel två radarsensorer och en HD-kamera. På taket har en 3D-laserscanner monterats som på sikt ska bidra till att bilen ska kunna köra på egen hand – utan förare.

Insidan av Polestar Precept är lika genomtänkt som tekniken. Interiördesignen är avskalat futuristisk och genomgående finns en tanke om att hushålla med jordens resurser. Till exempel har stolarna tillverkats av PET-flaskor och andra återvunna material, till golvmattorna har gamla fisknät används.

Precis som i Polestar 2 har Precept ett informationssystem från Android, ett resultat av ett samarbete med Google. I mitten av instrumentpanelen finns en 15 tum stor bildskärm och framför föraren en högupplöst skärm på 12,5 tum. Precept har också en ögonsensor som följer förarens blick och ser till att han eller hon hela tiden förses med rätt information.

– Precept är en deklaration och en vision om vad Polestar står för, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Några detaljer om Polestar 3 är ännu inte officiellt kommunicerade, ej heller när modellen kommer att presenteras. Polestar 2 finns att beställa nu, de första exemplaren kommer att levereras till kunder under sommaren.

Läs mer om framtiden för Polestar