Annons
Innehåll från Polestar

Provkörd: Så bra är elbilen Polestar 2

”Elektrisk harmoni”. ”Det här är elbilen som vi har väntat på”. ”En Homerun”. Hyllningskören var unison när en grupp journalister från hela världen för första gången fick provköra den eldrivna prestandabilen Polestar 2. Här är deras rapporter.

Läs mer om prestandaelbilen Polestar 2

Polestar 2 är en femdörrars fastback som har utvecklats i Sverige. Modellen är helt eldriven och har ett batteri på 78kWh som ger en räckvidd på upp till 470 kilometer. Bilen har två elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln – det betyder att modellen är fyrhjulsdriven. De två motorerna levererar tillsammans 408 hästkrafter och ett vridmoment på hela 660 Nm, vilket räcker för en acceleration från 0–100 km/h på mindre än 5 sekunder.

För första gången har nu en grupp rutinerade motorjournalister från hela världen fått provköra Polestar 2. Och modellen får genomgående positiva omdömen. Bland annat lyfter Brittiska TopGear chassit och hyllar hur lätt bilen är att kontrollera, även under hård körning på tuffa vägar. TopGear sätter också fokus på komforten och pekar på en bra förarposition och bekväma säten.

TopGear får medhåll från tyska Auto Motor und Sport, en av världens största biltidningar. När de provkör bilen på testanläggningen Hällered utanför Borås slås de av hur lätt den är att hantera, trots mycket effekt och trots att provturen sker på våta vägbanor. Auto Motor und Sport hyllar också inredningen som de beskriver som modern, hemtrevlig och funktionell.
Under rubriken ”Elektrisk harmoni” fortsätter den svenska utgåvan av Auto Motor & Sport hyllningarna och ger Polestar 2 det högsta betyget 5 av 5 stjärnor. Tidningens chefredaktör avslutar med att konstatera att ”det här är elbilen som vi väntat på”.

Dagens Naeringsliv från elbilslandet Norge var också en av de första som fick provköra nya Polestar 2. Och i sin rapport kallar de bilen för den största positiva överraskningen i år och konstaterar att modellen är en uppseendeväckande debut. ”Den här bilen visar verkligen att Polestar är ett performance-märke. Det kommer att bli rusch till butiken”.

Även på andra sidan Atlanten verkar Polestar 2 hitta hem. Wired beskriver Polestar 2 som en sedan konstruerad för ekonomi och med mer än tillräckligt med prestanda. Deras kollegor på Drivetribe håller med och kallar bilen en ”homerun”.

Polestar 2 går att beställa, den kostar från 659 000 kronor. Leverans under 2020, med tre års fri originalservice och underhåll inklusive hämta-/lämna vid service. Förmånsvärdet för Polestar 2 beräknas till 2 360 kronor netto vid 55 % marginalskatt. Inom kort kommer även företag med större vagnparker kunna lägga reservationer.

Läs mer om prestandaelbilen Polestar 2