Annons
Innehåll från Polestar

Svenska elbilen först i världen med nya tekniken

Eldriven, snabb och rolig att köra. Och först i världen med tekniken från Google. Den svenskutvecklade bilen Polestar 2 är nu i produktion och börjar levereras sommaren 2020.

Läs mer om nya Polestar 2

Prestandamärket Polestar lanserar inom kort sin första helt eldrivna modell, en bil med en räckvidd på upp till 470 kilometer. Polestar 2 är en femdörrars fastback med ett batteri på 78kWh integrerat i golvet, vilket innebär att det inte stjäl onödigt utrymme för vare sig passagerare eller bagage utan är lika praktisk som en konventionell bensin- eller dieselbil.

Drivlinan i Polestar 2 utgörs av två elmotorer. En är placerad på bakaxeln och en på framaxeln och modellen är därför fyrhjulsdriven. Tack vare det – och att de två motorerna tillsammans levererar 408 hästkrafter – är Polestar 2 snabb: acceleration från 0–100 km/h går på mindre än 5 sekunder.

Som den första bilen i världen har Polestar 2 ett integrerat infotainmentsystem från Android. Det ger föraren tillgång till inbäddade Google-tjänster som till exempel Google Assistant, Google Maps med stöd för elfordon och Google Play Store. För interaktionen med det nya gränssnittet används röststyrning och en 11-tums pekskärm som är standard i Polestar 2. Den är placerad i mittkonsolen och ger tillgång till samtliga funktioner i infotainmentsystemet. Framför föraren finns också en 12,3 tums skärm där den viktigaste information är samlad. Systemet är kompatibelt med Android-telefoner och iPhoneanvändare kan ansluta via Apple CarPlay.

Den digitala resan börjar redan innan man sätter sig i bilen. Mobiltelefonen fungerar som nyckel och tack vare att bilen därigenom känner igen föraren kan säten och backspeglar automatiskt ställas in, samtidigt som Google Maps laddas med rätt inställningar och Spotify förbereds med personliga spellistor. Målet har varit att skapa en bil som är en sömlös förlängning av förarnas uppkopplade liv – utan att man någonsin behöver tänka på hur tekniken fungerar.

Med funktionen Google Assistant kan man från sitt uppkopplade hem via rösten kontrollera ett stort antal funktioner i sin Polestar 2, till exempel styra laddningen och se till att bilen är förvärmd när det är dags att åka.

På samma sätt som det är möjligt att kontrollera bilens funktioner via Google Assistant från sitt hem kan man också göra tvärtom – och styra uppkopplade saker hemma från bilen. Till exempel kan man be Polestar 2 att tända lamporna och sätta på musik så att man slipper mötas av mörker och tystnad när man kommer hem.

Väl i bilen har man tillgång till Play Store som är en öppen plattform där företag och utvecklare kan publicera bilanpassade appar. Det är lika enkelt som till mobilen. Googlesystemet underlättar också långresor genom att kalkylera rutter och säger man exempelvis ”Laddstationer” visar Google Maps också lämpliga stationer baserat på hur mycket laddning man har i batteriet.

Polestar 2 går nu att beställa för leverans under 2020. Bilen kostar från 659 000 kronor, innan avdrag för klimatbonus. Här inkluderas tre års originalservice och underhåll, med hämtning och lämning av bilen vid service. Förmånsvärdet för Polestar 2 beräknas till 2 360 kronor netto vid 55 % marginalskatt.

Polestar 2 kommer även vara tillgänglig att privatleasa för 5 499 kronor/månad*, vid 36 månader, 1 500 mil/år och 20 procent kontantinsats. Polestar 2 uppfyller kraven för en klimatbonus på 60 000 kronor, vilket reducerar månadspriset med 1 667 kronor/månad till 3 832 sek/månad**. Väljer du istället 0 procent kontantinsats blir månadsbeloppet högre.

Läs mer om nya Polestar 2

*Priset är baserat på en Polestar 2 med Void exteriör, WeaveTech interiör, samt 19 tums fälgar.
**Polestar 2 är berättigad till klimatbonus. Enligt gällande regler, och så länge det statliga stödet finns tillgängligt, betalas en klimatbonus på 60 000 kr ut tidigast sex månader efter det första köpet, vilket kommer att sänka den månatliga leasingavgiften med 2 000 kr från månad sju till månad 36. Därför blir leasingavgiften 5 499 kr under månad 1–6 och 3 499 kr under månad 7-36, vilket motsvarar 3 832 kr under 36 månader.
Källa; polestar.com