Det fria ordet under attack – därför är pressfriheten viktigare än någonsin

Innehåll från Pressbyrån
2024 blev ett mörkt år för pressfriheten. Enligt rapporter från Reportrar utan gränser mördades 54 journalister, 550 häktades och 55 togs som gisslan. Trenden har fortsatt in i 2025, vilket inte minst fallet med Joakim Medin, som nu sitter frihetsberövad i Turkiet, visar.
Gaza har under året varit världens farligaste plats för journalister – och så har det varit de senaste fem åren. Sedan oktober 2023 har 135 journalister dödats där.
– Som journalister utsätts vi systematiskt för direkta attacker i ett försök att tysta oss och hindra oss från att föra ut sanningen till omvärlden. Syftet är att sprida skräck och avskräcka oss från att rapportera, säger journalisten Hussein Abdel Jawad från Gaza.
Pressfriheten i USA hotad
Det är inte bara i konfliktzoner som det fria ordet hotas – det sker nu också i demokratier som historiskt haft stark pressfrihet.
– Under Trumps presidentskap lever journalister farligt även om USA inte befinner sig i krig, säger Björn af Kleen, DN:s korrespondent i New York.
Björn menar att under ett decennium har Trump piskat upp en hatstämning mot alla journalister som inte rapporterar i linje med hans diktat. Han har stämplat reportrar som folkets fiender, vilket ekar av Stalin.
– Under hans andra mandatperiod har repressionen blivit mer påtaglig: en nyhetsbyrå som inte går med på att kalla Mexikanska golfen för Amerikanska golfen är portad från vissa evenemang i Vita huset.
– Och Trumpadministrationen har gett sig självt makten att själva bestämma vilka reportrar som ska ingå i den så kallade presspoolen som bevakar presidenten i Vita huset, ett brott med normen som fått amerikanska reportrar att tänka på klimatet i Putins Ryssland, säger Björn af Kleen.
I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2024 föll till exempel USA till en rekordlåg 55:e plats i världen. Bland orsakerna finns ökat våld och fler hot mot journalister, uteblivna juridiska reformer och ett minskat förtroende för journalistiken.
Med Trump-administrationen vid rodret riskerar situationen dessutom att förvärras ytterligare.
– Ordet ”utan motstycke” har blivit en kliché när det gäller Donald Trump. Vi lever i en helt ny värld när det gäller omfattningen och intensiteten av hoten mot den amerikanska pressfriheten. Attacker från en sittande president kommer att förvärra de problem som den amerikanska journalistiken redan står inför. Journalistik och tillgång till tillförlitlig information är integrerade delar av demokratin. En attack mot den ena är en attack mot den andra, säger Clayton Weimers, chef för Reportrar utan gränser i USA.

Stöd till Reportrar utan gränser
I dag lever mer än 50 procent av världens befolkning i länder där pressfriheten är otillräcklig. Det utgör ett allvarligt hot mot både bevarandet och utvecklingen av demokrati.
Organisationen Reportrar utan gränser har i snart fyrtio år arbetat för att stärka pressfriheten globalt. Under det gångna året har de bland annat sett till att oberoende journalistik nått in i Ukraina och Ryssland, lanserat ett digitalt verktyg för att avslöja propaganda och oförtrutet rapporterat om brott mot journalister världen över.
Pressbyrån har länge arbetat för det fria ordet och vill påminna svenskarna att varje gång man köper en tidning, stöder man dem som gör att vi kan få nyheterna till oss – journalisterna som fortfarande lyckas rapportera oberoende från platser där pressfriheten är under attack.
Den 3 maj uppmärksammade Pressbyrån Pressfrihetens dag ytterligare genom att stötta Reportrar utan gränser med en del av intäkterna, och erbjöd halva priset på tidningar och magasin.