<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Prime Video

600 000 svenskar drabbade av stalking – ”Vem som helst kan drabbas”

Mängder av sms eller obehagliga meddelanden i sociala medier.
Påringningar på dörren mitt i natten eller ”sammanträffanden” som gör att en person hela tiden dyker upp där du befinner dig.
Stalking kan ske på olika sätt men gemensamt är att det skapar obehag och rädsla för den som drabbas – och är dessutom något som drabbar en stor mängd svenskar varje år.
– Vem som helst kan bli utsatt för stalking. Vem som helst kan också bli stalkare, säger Laura Richards, kriminolog och stalkingexpert i dokumentären ”Take a Chance”.

Innehåll från Prime Video

EXTERN LÄNK: Streama ”Take a Chance” på Prime Video

I dokumentärfilmen ”Take a Chance” som nyligen hade premiär på Prime Video får vi en exklusiv inblick i en stalkares hjärna när vi får följa Gert van der Graaf, känd för en hel värld som Agnetha Fältskogs stalker. Närgånget berättar han sin historia från barndomen och hur han fastnade för ABBA och Agnetha till den förföljelse han utsatte stjärnan och även dömdes för. Vi får även veta vad han tänker om sitt handlande i dag.

”Take a Chance” går att streama på Prime Video.
Med filmen vill regissör och producenter belysa problemet med tvångsmässig idoldyrkan och stalking – som inte bara drabbar kända personer.

– Genom att basera dokumentären på en av världens mest kända stalkerhistorier tror vi att vi kommer att nå en stor publik och förmedla budskapet till många människor, säger regissören Maria Thulin.

– Det finns olika typer av stalking. Den man kanske mest känner till är när man blir besatt av en känd person. Sen finns det andra typer som kan drabba vem som helst, och det är vanligt att man börjar förfölja sin expartner. Historien om Gert van der Graaf innehåller båda delar, säger Joel Karsberg, en av filmens producenter.

Det här är Take a Chance

Dokumentärfilmen ”Take a Chance” hade premiär på Prime Video den 19 maj. I dokumentären får vi följa holländaren Gert van der Graaf som under flera års tid stalkade ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog och slutligen dömdes. Vi får också möta van der Graafs psykolog så väl som experter på stalking och ABBA-kännare.

Filmen är producerad av John Mork (”Rörelsen”, ”Balkongfallet”) och Joel Karsberg (”Surviving R Kelly”, ”The Prize of Silence”) med regidebut av Maria Thulin.

”Offret kommer aldrig över att de har blivit stalkade. De har förlorat känslan av att vara trygga i världen”

Rhonda Saunders, åklagare från Kalifornien

Stalking har ökat

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har 600 000 svenskar, eller 9 procent av befolkningen, någon gång utsatts för stalking. Man tror att mellan 9 och 20 procent av befolkningen någon gång i livet kommer att utsättas för stalkingrelaterade hot och trakasserier. Runt 600 fall av stalking, eller olaga förföljelse som är brottets rätta bemärkelse, anmäls varje år, men mörkertalet anses vara stort. Även om stalking kan drabba vem som helst är det vanligast att kvinnor drabbas. Cirka 80–85 procent av stalkarna är män.

Joel Karsberg, producent.

– Stalking har också ökat i och med sociala medier där det är lättare att få tillgång till personer och att få den här besattheten. Stalking är ett stort problem som det inte pratas så mycket om. Så genom den här historien hoppas vi kunna få upp det på agendan och belysa problemet så att de som har varit eller är utsatta för det kan känna att det finns andra i samma situation. Men även om man är en anhörig eller har någon i sin närhet som är utsatt så kan man förstå mer vad de går igenom, säger Joel Karsberg.

Stalking

Definitionen av stalking är upprepade kontaktförsök eller handlingar som sker mot ens vilja. Om detta sker trots att man har sagt nej och det är något som skapar oro och rädsla räknas det som stalking, eller olaga förföljelse som är brottsbenämningen.

Den som stalkar kan vara en expartner, en bekant såsom en granne, före detta arbetskollega eller en kompis. Det kan också vara en främling. Runt 70 procent av alla fall som anmäls handlar om en person som den utsatta haft en parrelation till.

”Känner sig som ett lätt byte”

Den som stalkar en person gör ofta dennes liv till ett rent helvete där oro och rädsla gör att den som förföljs känner sig begränsad och till slut kanske inte vågar gå ut ensam av rädsla för att möta sin stalker.

– Offret kommer aldrig över att de har blivit stalkade. De har förlorat känslan av att vara trygga i världen, säger Rhonda Saunders, åklagare från Kalifornien som bland annat har åtalat stalkers till kända personer som Madonna, Gwyneth Paltrow och Stephen Spielberg, i filmen.

Det är inte ovanligt att en stalker som känner sig avvisad snart börjar komma med hot.

– Att vara stalkad är att vara jagad. Man känner sig som ett lätt byte, säger stalkingexperten Zoe Dronfield i dokumentären.

Hon menar också att risken för våld är störst i de fall där man blir stalkad av sitt ex.

– De stalkarna är farligast, säger hon.

EXTERN LÄNK: Streama ”Take a Chance” på Prime Video

Så ska du göra om du är drabbad

  1. I början är det viktigt att vara tydlig med att du inte önskar kontakt med gärningspersonen. Undvik därefter all kontakt eftersom även avvisanden kan leda till motsatt önskad effekt.
  2. Det kan underlätta utredningen om du själv har möjlighet att dokumentera hot genom att till exempel fotografera, spela in telefonsamtal, skriva upp tidpunkter du har blivit förföljd, när och på vilket sätt du har blivit trakasserad och så vidare.
  3. Spara allt som skulle kunna användas för framtida bevisföring, såsom e-post, sms, samtalslistor i telefonen och alla former av meddelanden.
  4. Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.
  5. Du har möjlighet att ansöka om kontaktförbud hos polisen.

Källa: Polisen.

Det här är Prime Video

Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Prime Video och ej en artikel av Dagens Nyheter.