<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Prime Video

Experten: ”Stalkare är extremt farliga”

Stalking är ett brott som kan drabba vem som helst, inte bara kända personer. Och stalkare är extremt farliga, menar experten Zoe Dronfield som själv var nära att mista livet på grund av en stalker.

Innehåll från Prime Video

EXTERN LÄNK: Streama ”Take a Chance” på Prime Video Ett av de mest kända fallen med stalking i Sverige är det där Agnetha Fältskog i flera års tid stalkades av holländaren Gert van der Graaf som varit besatt av artisten sedan han var åtta år. Van der Graaf dömdes senare för brotten till besöksförbud och utvisning. Fallet tas upp i dokumentären ”Take a Chance” som nyligen hade premiär på Prime Video.
”Take a Chance” går att streama på Prime Video.
Men stalking drabbar inte bara världskändisar och superstjärnor. Stalking är ett brott som kan drabba vem som helst. – Enligt Brottsförebyggande rådet har hundratusentals svenska kvinnor blivit trakasserade eller förföljda av stalkers, och detta tycker vi är viktigt att uppmärksamma. I dokumentären får vi höra experter, psykologer och journalister medan filmen utforskar faran när tvångsmässig idoldyrkan övergår till kriminell handling, säger filmens regissör Maria Thulin och fortsätter: – Vi vill också belysa de ”normala” stalkingoffer som inte är kändisar genom att belysa stalking som ämne.

Det här är Take a Chance

Dokumentärfilmen ”Take a Chance” hade premiär på Prime Video den 19 maj. I dokumentären får vi följa holländaren Gert van der Graaf som under flera års tid stalkade ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog och slutligen dömdes. Vi får också möta van der Graafs psykolog så väl som experter på stalking och ABBA-kännare.

Filmen är producerad av John Mork (”Rörelsen”, ”Balkongfallet”) och Joel Karsberg (”Surviving R Kelly”, ”The Prize of Silence”) med regidebut av Maria Thulin.

”Stalking är ett väldigt missförstått brott och lyfts fortfarande fram som något sensationellt. Men det händer inte bara kändisar.”

Zoe Dronfield, stalkingexpert

Odefinierad gråzon

Både Maria Thulin och en av filmens producenter, Joel Karsberg, menar att stalking är ett stort problem som det inte pratas om. Detta trots att det med bland annat sociala medier har ökat, i och med den enkelhet som det nu finns att följa personer och ta reda på var de befinner sig. Eller att ta kontakt. – Vi vill skapa en större förståelse för stalking som fenomen för att se hur man kan hjälpa och även hur det kan bli farligt. Att de som har varit utsatta kan känna att det finns andra i samma situation, men även för anhöriga eller personer i ens närhet som kan få en större förståelse, säger Joel Karsberg och fortsätter: – Vi ser idag att stalking och tvångsmässigt beteende ofta verkar i en odefinierad gråzon fram till att en gräns i lagens ögon överskrids.
Maria Thulin, regissör.

Olika sorters stalkers

Definitionen av stalking är upprepade kontaktförsök eller handlingar som sker mot ens vilja. Om detta sker trots att man har sagt nej och det är något som skapar oro och rädsla räknas det som stalking, eller olaga förföljelse som är brottsbenämningen. Polisen skriver själv på sin hemsida att det i vissa fall kan vara svårt att avgöra om man har utsatts för brott och att man då kan ringa 114 14 för vägledning. De rekommenderar också att man dokumenterar stalkingen genom att spara sms, epost eller kommentarer i sociala medier samt att skriva ner tidpunkt och plats för förföljelsen samt på vilket sätt man blev trakasserad. Precis som både kändisar och vanliga personer kan bli utsatta för stalking kan även vem som helst bli en stalker, menar kriminologen Laura Richards som medverkar i ”Take a Chance”. Det kan vara en bekant, en främling eller en ex-partner. Runt 70 procent av alla fall som anmäls handlar om en person som den utsatta haft en parrelation till.

Miste nästan livet

I det sistnämnda fallet ökar risken för våld – och det är också de stalkarna som är de farligaste, menar Zoe Dronfield, stalkingexpert som också medverkar i dokumentären. Och hon vet vad hon pratar om. Hon har själv varit utsatt för stalking av sin ex-pojkvän. – Stalking är ett väldigt missförstått brott och lyfts fortfarande fram som något sensationellt. Men det händer inte bara kändisar. Jag miste nästan livet på grund av en stalker, säger hon och fortsätter: – Sedan jag gick igenom den svåra prövningen har jag vigt mitt liv åt att ändra sättet vi ser på stalking. Att stärka lagar och verka för en förändring. Hon menar att stalking är ett allvarligt brott och att stalkers är extremt farliga. Därför är det viktigt att det uppmärksammas. – Det är väldigt viktigt att vi belyser hur stalking kan uppfattas som kärlek och på något sätt romantiseras. Den här dokumentären belyser tydligt varför stalking ska tas på allvar. EXTERN LÄNK: Streama ”Take a Chance” på Prime Video

Så ska du göra om du är drabbad av stalking

  1. I början är det viktigt att vara tydlig med att du inte önskar kontakt med gärningspersonen. Undvik därefter all kontakt eftersom även avvisanden kan leda till motsatt önskad effekt.
  2. Det kan underlätta utredningen om du själv har möjlighet att dokumentera hot genom att till exempel fotografera, spela in telefonsamtal, skriva upp tidpunkter du har blivit förföljd, när och på vilket sätt du har blivit trakasserad och så vidare.
  3. Spara allt som skulle kunna användas för framtida bevisföring, såsom e-post, sms, samtalslistor i telefonen och alla former av meddelanden.
  4. Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.
  5. Du har möjlighet att ansöka om kontaktförbud hos polisen.

Källa: Polisen.

Det här är Prime Video

Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Prime Video och ej en artikel av Dagens Nyheter.