<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Prime Video

Malin, 33, blev utsatt för en stalker: ”Till slut vågade jag inte gå ut”

En ytlig bekant gick från att vara en person som var trevlig att umgås med i sociala sammanhang till en stalker som kartlade varenda steg hon tog. Förföljelsen gav Malin ärr för livet som hon fortfarande bearbetar.
– Han gjorde mitt liv till ett rent helvete. Att bli stalkad är inget jag önskar ens min värsta fiende, säger hon.

Innehåll från Prime Video

EXTERN LÄNK: Streama ”Take a Chance” på Prime Video

Stalking är något vi ofta läser om när det drabbar kända personer. Ett av de mest uppmärksammade fallen i Sverige är när ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog under flera års tid stalkades av en nederländsk man. Fallet lyfts just nu i dokumentären ”Take a Chance” på Prime Video.

Men det är inte bara kända personer som drabbas av stalkers. Faktum är att det i Sverige anmäls över 700 fall av stalking, eller olaga förföljelse som brottsrubriceringen är, om året. Men experterna tror att mörkertalet är stort eftersom det ofta är en gråzon och svårt att veta om det är något att anmäla eller inte. Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att över 600 000 svenskar någon gång har blivit stalkade.

”Take a Chance” går att streama på Prime Video.

En av dem är 33-åriga Malin. Hon heter egentligen något annat men vill vara anonym av rädsla för mannen som stalkade henne, då stalkers ofta ser all typ av kontakt som något positivt.

– Jag vill gärna berätta min historia om det kan hjälpa andra att inse att de utsätts för stalking, eller stärka någon att anmäla. Stalking är ett fruktansvärt brott som förstör livet fullkomligt för den drabbade. Därför är det väldigt bra att det uppmärksammas, säger hon och fortsätter:

– Men jag är rädd för att han skulle tolka det som att jag försökte ta kontakt med honom om mitt namn och bild är med. Och jag vill inte gå igenom det här helvetet igen.

Det här är Take a Chance

Dokumentärfilmen ”Take a Chance” hade premiär på Prime Video den 19 maj. I dokumentären får vi följa holländaren Gert van der Graaf som under flera års tid stalkade ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog och slutligen dömdes. Vi får också möta van der Graafs psykolog så väl som experter på stalking och ABBA-kännare.

Filmen är producerad av John Mork (”Rörelsen”, ”Balkongfallet”) och Joel Karsberg (”Surviving R Kelly”, ”The Prize of Silence”) med regidebut av Maria Thulin.

Träffades på en fest

Det som Malin beskriver som ett helvete började för sex år sedan. På en fest hos vänner träffade hon en man, vi kallar honom Anders.

– Han var oerhört trevlig, charmig och social. Han drog till sig allas uppmärksamhet, skämtade och berättade helt otroliga historier. En sådan person man gärna umgås med i sociala sammanhang. Jag är själv väldigt utåtriktad och gillar att hänga med likasinnade, så vi pratade stora delar av kvällen, berättar Malin.

Malin var i ett förhållande och understryker att det inte fanns något romantiskt eller känslomässigt i hennes och Anders kemi, det var enbart på ett vänskapligt plan.

Under försommaren sågs de på flera mingel, AW:s och middagar. Han träffade även Malins sambo vid flera tillfällen.

– Även han tyckte att han var charmig och att kul att hänga med, så vi hade flera roliga kvällar och humöret var alltid på topp. Han sa ofta hur kul det var att vi hade träffats och blivit vänner och hur kul vi hade tillsammans. Det var inget konstigt med det, en ny bekantskap helt enkelt.

Började bli mer och mer efterhängsen

När semestern kom bjöd Anders ut ett gäng vänner till sina föräldrars sommarställe i skärgården. Men helgen lämnade henne med en konstig känsla i magen.

– Direkt när vi kom ut så la Anders beslag på mig. Han kallade mig sin bästis och försökte dra mig undan från de andra. Han fotade mig med sin mobil hela tiden, kallade dem idolbilder och skojade om att han var besatt av mig.

En kväll efter middagen berättade Anders för Malin om hur glad han var att de hade blivit vänner och att han verkligen hade saknat en vän som Malin i sitt liv och att han aldrig ville förlora henne. Han sa också att han hade bjudit ut alla till stugan bara för att få umgås med henne.

– Det var såklart smickrande att han tyckte att vi klickade så bra, vilket jag också tyckte, men jag blev obekväm när han sa att han älskade mig som vän och att vi var bästisar. Jag såg honom som en bekant som jag hade kul med tillsammans med andra, inget mer än så, säger Malin.

Stalking

Definitionen av stalking är upprepade kontaktförsök eller handlingar som sker mot ens vilja. Om detta sker trots att man har sagt nej och det är något som skapar oro och rädsla räknas det som stalking, eller olaga förföljelse som är brottsbenämningen.

Den som stalkar kan vara en expartner, en bekant såsom en granne, före detta arbetskollega eller en kompis. Det kan också vara en främling.
Runt 70 procent av alla fall som anmäls handlar om en person som den utsatta haft en parrelation till.

”Han kunde ringa mitt i natten och säga att han saknade mig och undrade vad jag gjorde. Till slut stängde jag av telefonen, men då lämnade han långa meddelanden”

Började terrorisera med telefonsamtal och sms

Den dåliga magkänslan hängde i när Malin och hennes sambo åkte utomlands på semester.

– Det började med att han smsade och frågade om vi skulle gå ut och dricka öl. Jag svarade inte på en gång då vi var iväg på en utflykt. Då smsade han igen och frågade varför jag inte svarade. Sedan ringde han. När jag förklarade att jag var på semester blev han ledsen, frågade hur han skulle klara sig utan mig så länge.

Sms- och telefonterrorn fortsatte sedan under resten av semestern. Han skickade även bilder på dem tillsammans med texten ”Bästistar” och massa hjärtan.

– Han kunde ringa mitt i natten och säga att han saknade mig och undrade vad jag gjorde. Till slut stängde jag av telefonen, men då lämnade han långa meddelanden där han berättade om vad han hade gjort och allt kul vi skulle göra framöver. Ibland sa han att han hade ringt bara för att höra min röst. Han sa att vi skulle vara vänner tills döden skiljer oss åt. Det var verkligen som om han var besatt av mig och det började bli väldigt obehagligt.

Ville bryta kontakten

– Det som var så märkligt var att ingen av våra gemensamma vänner någonsin hade uppfattat något konstigt med honom. Han var som vem som helst. Men nu började han visa upp psykopattendenser, säger Malin.

Men det skulle bara bli värre.

När semestern var slut och hon inte längre kunde undvika honom kände hon att de måste prata. Då hade han också börjat kommentera med flera kommentarer på varje inlägg hon gjorde i sociala medier.

– Jag kände mig jagad, det var inte alls kul att vara vän med honom. Så jag föreslog att vi skulle ses på en AW. Min plan var att ”göra slut” med honom som vän, och jag bestämde med min sambo att han skulle komma och möta upp mig efter någon timme.

– När jag berättade för Anders var han helt oförstående. Han började gråta och sa att han verkligen behövde mig som vän, att han var så ensam utan mig och att han hade saknat mig. Han sa också att han inte kunde acceptera det här, att vi alltid skulle vara vänner. Jag tyckte att det var väldigt obehagligt, säger Malin.

Så ska du göra om du är drabbad av stalking

  1. I början är det viktigt att vara tydlig med att du inte önskar kontakt med gärningspersonen. Undvik därefter all kontakt eftersom även avvisanden kan leda till motsatt önskad effekt.
  2. Det kan underlätta utredningen om du själv har möjlighet att dokumentera hot genom att till exempel fotografera, spela in telefonsamtal, skriva upp tidpunkter du har blivit förföljd, när och på vilket sätt du har blivit trakasserad och så vidare.
  3. Spara allt som skulle kunna användas för framtida bevisföring, såsom e-post, sms, samtalslistor i telefonen och alla former av meddelanden.
  4. Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.
  5. Du har möjlighet att ansöka om kontaktförbud hos polisen.

Källa: Polisen.

Kände sig mer och mer jagad

Men Malin stod fast vid sitt beslut och de gick skilda vägar. Även om hon visste att de kanske skulle stöta på varandra framöver på fester eller andra sammanhang så trodde hon att han var ute ur hennes liv.
Men så var inte fallet.

– Han började ringa och sms: a mig flera gånger om dagen. Han skrev mejl, han skrev på Messenger, han skrev fysiska brev.

Han började också dyka upp utanför hennes jobb, vid affären där hon handlade och när hon skulle träffa andra vänner. Han hävdade alltid att det var en slump, men Malin kände sig mer och mer jagad. Hon slutade uppdatera på sociala medier med vad hon skulle göra och var hon befann sig, och tackade nej till sociala sammanhang där han kunde tänkas vara.

– Vid flera tillfällen ringde han på vår dörr mitt i natten och ropade in genom brevinkastet. Min sambo ville gå upp och öppna och ta ett snack med honom men jag ville inte att det skulle bli bråk. Men han ringde även min sambo och andra vänner vid många tillfällen. Det var helt sjukt.

Den annars så sociala Malin blev mer och mer reserverad. Hon fick svårt att sova, stannade hemma allt oftare, tog andra vägar till jobbet, åkte över halva stan för att handla på en annan affär och blockerade honom från sociala medier. Men inget hjälpte.

– Det var som om han la ner all sin tid på att kartlägga mig, för hur jag än gjorde så dök han upp. Då var han helt som vanligt, sa att han saknade mig och undrade om vi inte kunde ses och hitta på något, som ”förr i tiden”. Det var som om han var två personligheter, den som skrev obehagliga saker i meddelanden och sen den vanliga Anders när vi ”sprang på” varandra.

Det här är Prime Video

Prime Video är en streamingtjänst och en del av företaget Amazon och finns i många delar av världen. Sedan 2016 finns streamingtjänsten i Sverige, och tidigare i år valde man att investera ytterligare i den nordiska med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll. 

Gav ett ultimatum

Malins sambo bad henne flera gånger att polisanmäla, men hon var osäker på om Anders verkligen gjorde sig skyldig till ett brott. Inget fysiskt hade ju hänt, och hans hot handlade mest om att han skulle göra saker mot sig själv eller att han aldrig skulle lämna Malin ifred.

– Till slut gav min sambo mig ett ultimatum: gå till polisen eller så lämnar jag. Han orkade inte heller med alla nattliga besök eller att se mig må så dåligt, säger Malin.

Så efter nästan ett år av trakasserier kontaktade Malin polisen, och det var ingen tvekan om att Anders gjort sig skyldig till olaga förföljelse. Malin hade sparat alla meddelanden och sms samt fört dagbok om de gånger han försökt kontakta henne och hur hon hade känt då. Om rädslan när han ringde på mitt i natten, om hur obehagligt det var när han dök upp utanför hennes jobb eller i affären. Om oron hon kände för vad som skulle kunna hända härnäst. Om hur jagad hon kände sig.

Anders dömdes slutligen till kontaktförbud, vilket innebär att han inte på något sätt får kontakta Malin eller befinna sig vid hennes hem eller arbetsplats. Trots det har han fortsatt att försöka närma sig henne, främst genom gemensamma vänner.

– Det har lett till att jag inte längre umgås med en del vänner där det finns risk för att han kan dyka upp. Jag är fortfarande vaksam när jag går ut och undviker alla platser där det är tänkbart att han kan röra sig, säger hon och fortsätter:

– Den där känslan av att vara jagad och bevakad, den försvinner inte. Han gjorde mitt liv till ett helvete och jag kommer nog aldrig att känna mig riktigt trygg igen.

”Ta det på allvar”

Hon uppmanar alla som upplever att de är stalkade att ta kontakt med polis, samt att berätta för sina nära om vad de upplever.

– Och att ta det på allvar. Det kan lätt bli en gråzon där man inte riktigt vet om det är ett brott eller inte. Men om du känner rädsla eller oro är det något som är fel. Och kom ihåg att det inte är något att skämmas över. DU har inte gjort något fel. All skuld ligger på personen som gör så här mot dig.

EXTERN LÄNK: Prova Prime Video gratis

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Prime Video och ej en artikel av Dagens Nyheter.