Annons – innehåll från Right Livelihood

Hotas för sitt arbete – hyllades av Sveriges artistelit: ”Vår förbannade skyldighet att hylla dem”

En miljökämpe som förföljs av ryska myndigheter, en kvinna som utbildar flickor som riskerar att giftas bort, en medlem av Kanadas ursprungsbefolkning och två indiska jurister som kämpar för landets miljölagar. 

Under onsdagen hyllades de fyra Right Livelihood-pristagarna för sitt modiga arbete på Cirkus i Stockholm. 

– Det är vår förbannade skyldighet att hylla dom. Att skydda dom. Att visa att godhet måste segra, och att det bara går genom att vi lyfter de som självmant tagit sig an ett sånt stort ansvar att kämpa för frihet och demokrati, säger tv-aktuella Maxida Märak som var en av artisterna som uppträdde på galan. 

Läs mer om Right Livelihood

Right Livelihood har sedan 1980 kämpat för fred, rättvisa och hållbarhet. Varje år delas Right Livelihood-priset ut för att uppmärksamma modiga människor och deras insatser för en bättre värld. Bland tidigare pristagare finns bland andra Greta Thunberg och Edward Snowden. Hittills har 186 pristagare från 73 länder mottagit utmärkelsen, och under onsdagen var det dags för årets fyra pristagare att hyllas under den direktsända prisutdelningen på Cirkus i Stockholm. 

Under ledning av den välkända programledaren och numera också artisten Gina Dirawi fick de fyra pristagarna ta emot sina priser och hyllades av artisterna Loreen, Maxida Märak och Caspar Camitz.

– Det är en oerhörd ära att få medverka under Right Livelihood. I en värld som visar oss vad mörker är, så finns det de som visar oss vad ljuset är. De som visar vad riktigt civilkurage går ut på, och som kan bereda väg för andra att följa i samma spår, säger Maxida Märak, som förutom att vara artist också är människorättsaktivist.

– Vi har inte råd att vara neutrala, vi måste ta ställning för de som inte har någon röst, fortsätter hon.

Rekordmånga nominerade i år

Samtliga av de fyra pristagarna – Freda Huson från Kanada, Marthe Wandou från Kamerun, Vladimir Slivyak från Ryssland samt organisationen LIFE från Indien – fanns på plats. Förutom prissumman på en miljon kronor vardera får pristagarna också långvarigt stöd för att stärka och skapa uppmärksamhet kring pristagarnas arbete. De erbjuds också skydd då de många gånger lever under hot på grund av sitt arbete. Rekordmånga kandidater – 206 stycken från 89 länder – nominerades för årets pris och de fyra pristagarna valdes ut av en internationell jury. 

– Årets pristagare visar att hållbar förändring bygger på att människor går samman. I kampen mot en allt värre klimatkris, mäktiga företagsintressen samt terrorism tydliggör de att solidaritet och engagemang är nyckeln till en bättre framtid för oss alla, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood. 

Se prisutdelningen i efterhand här.

Mer än bara ett pris – läs om Right Livelihoods arbete här

Läs om de andra Right Livelihood-pristagarna

Vladimir Slivyak
Marthe Wandou
Freda Huson
LIFE