Annons – innehåll från Right Livelihood

Somalia:

Tuff kamp för fred i ett land där livet länge präglats av krig och terrorism

"

Rehabilitering av offer för sexuellt våld. Traumabehandling för barnsoldater. Hem för övergivna barn och yrkesutbildning för unga. Fartuun Adan och hennes dotter Ilwad Elman arbetar, genom sin organisation Elman Peace, på många plan för att bryta gamla mönster och se en fredlig utveckling i Somalia. Nu tilldelas de som en av fyra pristagare det prestigefulla Right Livelihood-priset.

I mer än 30 år, sedan president Mohamed Siad Barres diktatur föll, har Somalia präglats av inbördeskrig och ett terrorvälde lett av extremistgruppen al-Shabaab. Idag är mer än 60 procent av befolkningen under 25 år och problemen med minderåriga soldater och sexuellt våld är stora i hela landet.

I den här miljön jobbar Fartuun Adan och hennes dotter Ilwad Elman, genom sin organisation Elman Peace, oförtrutet vidare med att förändra situationen och skapa en hållbar och fredlig utveckling.

Detta gör de genom innovativa metoder och genom att försöka nå de som ses som landets framtid – de unga och kvinnorna.

– Det enda som är konstant i Somalia är förändring. Så våra metoder måste också vara flexibla, annars kommer vi aldrig att nå några resultat, säger Ilwad Elman.

EXTERN LÄNK: Läs mer om årets pristagare

Metoderna som Elman Peace använder går bland annat ut på att skapa förändring hos de mest utsatta på lokalt plan, med fokus på kvinnor samt unga flickor och pojkar. Där många hjälporganisationer traditionellt har jobbat med interventioner ovanifrån, arbetar Elman Peace med förändring nedifrån och upp.

– I vår Ocean Therapy får till exempel tidigare barnsoldater en möjlighet att lära känna andra i samma situation. De får stöd att bygga tillit och en tro på sin egen förmåga till förändring. Vi ger dem en plats där de får hjälp att behandla sina trauman men där de också får en chans att utveckla sitt kritiska tänkande, säger Ilwad Elman.

Fartuun Adan och Ilwad Elman
Elman Peace

Tilldelas priset för: “Deras arbete för fred, demilitarisering och mänskliga rättigheter i Somalia där hot som terrorism och könsbaserat våld är ständigt närvarande.”

Fartuun Adan

Född: 1969 i Mogadishu, Somalia.

Ilwad Elman

Född: 1989 i Mogadishu, Somalia.
Twitter: @IlwadElman
Instagram: @ilwadelman

Elman Peace

Sajt: www.elmanpeace.org
Twitter: @ElmanPeaceHRC
Instagram: @elmanpeace

Före detta barnsoldater deltar i Ocean Therapy.

Utbildning nyckeln till förändring

Alla verksamheter i Elman Peace bygger på tre pelare. Stöd till individens läkningsprocess och återhämtning efter traumatiska upplevelser, förändring av normer hos individer och i samhället samt omställning av samhällsbärande strukturer.

Rehabiliteringen sker vid speciella centrum samt genom behandling och terapi, både individuellt och i grupp. Man erbjuder också kriscentrum för de som utsatts för sexuellt våld och hem för övergivna barn.

I kampen för att driva samhället mot en fredlig utveckling är utbildning en hörnsten.

– Det första vi gör när barnen kommer till oss är att utbilda dem. För utbildning är förändring. Vi har tagit emot många barn som aldrig någonsin suttit i en skolbänk men som nu går på universitet. Det bevisar att om man är beredd att anstränga sig så kan man förändra människors situation, säger Fartuun Adan.

Right Livelihoods prisutdelning

30 november tar 2022 års fyra pristagare emot sina utmärkelser vid en prisutdelning på Cirkus i Stockholm.
Prisutdelningen leds av journalisten och programledaren Parisa Amiri och för underhållningen står Tingsek och GET UP Soul Choir.

Du kan köpa biljetter till prisutdelningen fram till 30 november på Ticketmaster.
Prisutdelningen går att se live onsdagen den 30 november kl 19.30 på expressen.se samt den här kampanjsajten, liksom på Right Livelihoods hemsida.

Det första Elman Peace gör när barnen kommer till dem är att utbilda dem.

Flykt till Kanada

Grunden till Elman Peace var en organisation som Fartuun 1990 startade tillsammans med sin nu bortgångne make. Genom ”Drop the Gun, Pick Up the Pen” fick tusentals barnsoldater hjälp med rehabilitering och återintegrering i samhället.

När konflikterna i Somalia eskalerade flydde Fartuun och henens tre döttrar till Kanada där de fick asyl. 1996 mördades hennes make Elman Ali Ahmed för sitt arbete som fredsaktivist.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Right Livelihood

Genom Ocean Therapy ges tidigare barnsoldater chansen att bearbeta sina trauman.

Tio år senare återvände Fartuun till Somalia för att fortsätta arbetet med Elman Peace och 2010 följde även Ilwad efter. Tillsammans var de med och grundade Sister Somalia, som blev landets första kriscentrum för de som drabbats av sexuellt våld. Idag finns det kriscentrum i åtta regioner i landet och de erbjuder akutvård, traumabehandling, juridisk hjälp och ett skyddat boende för de som behöver.

– Vi arbetar under väldigt svåra förhållanden och visst känns det tungt ibland. Men det som ändå får mig att fortsätta är att vi ser att den framtid vi vill ha faktiskt ändå är möjlig. Jag blir inspirerad av alla de unga vi möter, som är beredda att förändras och som ser att fred ändå finns inom räckhåll, säger Ilwad Elman.

Right Livelihood-priset

Right Livelihood grundades 1980 för att stödja arbete för fred, rättvisa och hållbarhet globalt. Right Livelihood-priset delas varje år ut för att uppmärksamma modiga människor och deras visionära insatser för en bättre värld. Med hjälp av pristagarna byggs starka och handlingskraftiga nätverk runt om i världen. Right Livelihood erbjuder alla pristagare långvarigt stöd. Särskilda skyddsinsatser görs för pristagare vars liv och frihet hotas. Organisationen sammanför också pristagarna med akademiska institutioner samt ser till att deras arbete och alla viktiga idéer uppmärksammas världen över. Hittills har 190 personer och organisationer från 74 länder tilldelats Right Livelihood-priset.

Du kan vara med och stödja Right Livelihoods arbete för en rättvis, fredlig och hållbar värld för alla.

Här finns mer information!

”Det som får mig att fortsätta är att vi ser att den framtid vi vill ha faktiskt ändå är möjlig”, säger Ilwad Elman.

Spridning till fler länder

Men Fartuun och Ilwad sprider inte bara sina metoder i Somalia. För att kunna nå och hjälpa så många individer som möjligt delar man också med sig av sin kunskap i andra nätverk. Tillsammans med FN:s utvecklingsprogram UNDP startade de 2018 nätverket Peace by Africa och nu används deras unika metoder för fredsbevarande också i fyra länder i Lake Chad Basin-regionen och i fyra länder i Stora sjöregionen. Totalt ingår 61 andra organisationer i nätverket.

EXTERN LÄNK: Mer än bara ett pris – så stöttar Right Livelihood sina pristagare

Ilwad Elman.

– Det är inspirerande att se vad vi kan göra tillsammans. När jag återvände var det för att se om jag överhuvudtaget kunde spela en roll i arbetet för en fredlig utveckling. Inte trodde jag då att jag skulle stanna så länge eller att vi skulle kunna uppnå så mycket.

– All förändring börjar med individen och så jobbar vi också. Vi behöver börja med att rehabilitera och stötta de mest utsatta. Men sedan blir de här individerna en del av processen att förändra hela samhället. Med ökad potential och framtidstro kan de förändra hela Somalia, säger Ilwad Elman.

Viktiga årtal i Right Livelihoods historia

1979 – Den svensk-tyske författaren och filantropen Jakob von Uexkull vänder sig till Nobelstiftelsen och erbjuder sig att bekosta två nya Nobelpris. När Nobelstiftelsen avböjer hans erbjudande grundar han istället Right Livelihood-priset.

1980 – Right Livelihood-priset delas för första gången ut i Stockholm.

Visa mer

1989 – Right Livelihood-stiftelsen etableras i Sverige.

2003 – Det totala antalet pristagare överskrider 100.

2007 – En stöd-stiftelse etableras i Schweiz för att stärka kännedomen om pristagarna i landet, samt för att samla in pengar till Right Livelihoods arbete.

2009 – Right Livelihood College etableras på initiativ av 1982 års pristagare Anwar Fazal från Malaysia.

2011 – Right Livelihoods skyddsprogram etableras, med syfte att öka säkerheten och tryggheten för pristagare som lever under hot.

2015 – Kontor öppnas i Genève, Schweiz.

2018 – Right Livelihood får konsultativ status i FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC). Det stärker pristagarnas påverkansarbete inom FN.

Läs om de andra Right Livelihood-pristagarna

AFIEGO

Cecosesola

CCL

Elman Peace