<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Riksbyggen

<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Riksbyggen

Glöm hetsiga budgivningar – så köper du din bostad smidigare

Publicerad 10 oktober 2024
Jennifer Ellingsson, regional sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Att köpa ett nytt hem är spännande, men kan också vara en källa till stress och oro. Viktiga beslut måste tas under tidspress och budgivningar riskerar att dra iväg. Men så måste det inte vara.

– Men det finns ett sätt att undvika flera av de största stressmomenten, säger Jennifer Ellingsson på Riksbyggen.

Innehåll från Riksbyggen

EXTERN LÄNK: Här bygger Riksbyggen – se lediga bostäder nära dig

Bjöd vi för mycket? Missade vi något under visningen? Funkar tvättmaskinen verkligen som den ska? Och hur mår föreningen egentligen?

När man letar nytt boende är orostankarna sällan långt borta. Det är inte så konstigt: trots att bostadsaffärer handlar om stora pengar tenderar de att gå snabbt. Man tillbringar femton minuter på en visning, kikar igenom olika dokument, lägger bud, och sedan är det dags att skriva under kontraktet. Men det behöver inte vara så.

– När man väljer nyproduktion får man tid att sätta sig in i affären, och man vet precis vad man får och vad man ska betala. Då undviker man flera av de moment som är mest stressframkallande med att köpa en bostad, säger Jennifer Ellingsson som är regional sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Budgivningen det som stressar mest

I en undersökning som Kantar Sifo år 2020 genomförde på uppdrag av statliga SBAB, visade det sig nämligen att budgivningen är det som stressade flest (36 procent av de svarande) vid en bostadsaffär. Men när man köper nyproduktion behövs ingen budgivning.

– Inom nyproduktion jobbar vi med köplatser och fasta priser. Det innebär att köpare kan ta fram en ordentlig kostnadskalkyl med sin bank, snarare än att som i en budgivning plötsligt lägga hundratusentals kronor mer än de egentligen hade tänkt göra, säger Jennifer Ellingsson.

”Har jag gjort rätt?”

Det som upplevs som näst mest stressande i samma undersökning, är oron kring att man “inte har gjort rätt”. Även detta kan man undvika, eller åtminstone mildra, genom att välja nyproduktion, framhåller Jennifer Ellingsson.

– Det finns tid att sätta sig in i affären. Du tvingas inte ta snabba beslut utan kan i godan ro skissa på din budget och ställa frågor om föreningen. Med de viktiga frågorna besvarade är det lättare att känna att du faktiskt har gjort rätt köp.

EXTERN LÄNK: Så går det till att köpa nyproduktion

Inga stambyten i sikte

Något annat som köpare av nyproduktion inte behöver stressa över är att bostaden eller fastigheten ska ha några renoveringsbehov i närtid. När allt är nytt och i toppskick behövs såklart varken badrumsrenovering eller stambyten.

– Riksbyggen gör besiktningar både inför inflytt och efter två år som en kvalitetssäkring. Dessutom stannar vi kvar som förvaltare i föreningen och ansvaret för eventuella brister i bostäderna ligger hos oss länge. Köparna kan därför vara säkra på att de flyttar in i ett högkvalitativt, hållbart och framtidssäkrat boende med de senaste lösningarna. Det är som att köpa en ny bil i stället för en begagnad, säger Jennifer Ellingsson.

Det senaste året har många bostadsrättsföreningar behövt höja avgifterna. Det är något som Riksbyggens föreningar i större utsträckning än andra har kunnat undvika, konstaterar Jennifer Ellingsson.

– Självklart kan vi också behöva höja avgifter. Men vi gör inga glädjekalkyler när vi tar fram våra föreningars ekonomiska planer – snarare tvärtom. Det har satt oss i en bättre position än de föreningar som har blundat för långsiktiga underhållsbehov eller sett nollräntan som ett nytt normalläge.

Skyddsnät för ytterligare trygghet

På den avvaktande bostadsmarknad som har rått den senaste tiden har vissa köpare hamnat i kläm därför att de har köpt något nytt, men ännu inte hunnit sälja sitt befintliga boende. Även för att undvika den här risken kan det vara en fördel att välja nyproduktion, enligt Jennifer Ellingsson.

– När du köper nyproduktion har du oftast väldigt gott om tid till tillträdet, så att du hinner planera försäljningen av ditt nuvarande boende.

Som ett ytterligare skydd erbjuder Riksbyggen sedan 2018 även Trygghetslöftet. Det träder i kraft om man exempelvis inte lyckas sälja sin befintliga bostad, blir allvarligt sjuk eller förlorar jobbet – och ger köpare möjlighet att skjuta upp tillträdet eller att få upp till ett års skydd mot dubbla boendekostnader. Om något allvarligt inträffar finns till och med möjligheten att avsäga sig köpet.

– Trygghetslöftet har varit väldigt uppskattat, inte minst i fjol då försäljningarna verkligen kunde dra ut på tiden. Tack vare det har våra kunder känt sig lugnare över flytten till sitt nya hem – som ju ska vara en källa till glädje, inte till stress, säger Jennifer Ellingsson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Trygghetslöftet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens Nyheter.