Annons
Innehåll från Samsung

4K eller 8K – så vet du vad du ska välja

Val av upplösning har blivit en allt viktigare fråga för de konsumenter som vill läsa på när de köper en ny TV. Men att välja mellan 4K och 8K är en knäckfråga som kan göra att även den mest beslutsamme velar fram och tillbaka. Så här ska du tänka när du väljer.

 Läs mer om Samsungs modeller med 4K och 8K 

Upplösning är ett begrepp som berättar hur tätt små prickar – pixlar – sitter på skärmen. Individuella pixlar kombineras för att skapa bilden du ser på skärmen. Ju fler pixlar, desto högre upplösning. En TV som har uppnått en horisontell upplösning har exempelvis 4 000 pixlar – och har de senaste åren varit standard när man köper en ny TV.

8K passar bra för de konsumenter som har en större TV – och allra helst om man sitter lite närmare, säger Tommy Nilsson, ansvarig för TV och ljud på Samsung i Sverige och Norden.

33 miljoner pixlar stärker bildupplevelsen

Idag har Samsung tre olika TV-modeller med 8K-upplösning, i storlekar upp till 85 tum, och vi kan räkna med att de blir allt vanligare. De flesta av dagens systemkameror har sensorer med en upplösning på 24 megapixel. Med sina 33 miljoner pixlar, har en 8K-TV till och med fler.

– Med 33 miljoner pixlar blir bilden underbart lugn, naturlig och distorsionsfri. Den nya processorn kan skala upp och skapa de allra finaste detaljerna för att dra nytta av skärmens höga kvalitet, även från material med lägre upplösning. Ju bättre insignal, desto bättre resultat. Men också ett vanligt HD-program får ett lyft med Quantum Processor 8K, konstaterar Tommy Nilsson.

Här kan du köpa NEO QLED

TV:n behåller klara färger i ljusa scener

QLED-tekniken i Samsungs TV-apparater gör att man får bra bild oavsett hur ljust det är i rummet. Samsung använder Quantum Dot-teknik i sina 4K- och 8K-modeller, något som innebär att ett skikt av nanopartiklar förvandlar ljus till en miljard olika färger.

– Tekniken gör att TV:n kan behålla klara färger också i de ljusaste scenerna, som en sändning från ett soligt vinterlandskap, säger Tommy Nilsson.

En bra processor kan ge bilden ett lyft med en 8K-skärm, särskilt i de större formaten.

– I takt med att 75- och 85-tumskärmar blir allt populärare kommer också kraven på högre upplösning. Det pågår ett skifte från 4K och 8K just nu, avslutar Tommy Nilsson.

 Här kan du köpa Neo QLED 8K