Annons
Innehåll från Samsung

TV som klarar nya generationen spelkonsoler

Låg ingångslagg, skärm med stöd för 4K@120 och antireflexteknik som kan konkurrera med sommarens kvällssol. För gamers är det viktigt att TV:n kan klara av den nya generationens konsolers prestanda. Det här ska du kolla efter!

Läs mer om Neo QLED teknologin

Spel är mer verklighetstrogna än någonsin, och gamers söker sig allt oftare mot TV-apparater som förstärker spelupplevelserna. Alla som spelar sport-, action- eller first person shooter-spel vet att bråkdelen av en sekunds fördröjning kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

– TV:ns svarstid blir allt viktigare, och låg ingångslagg är ett måste om man ska spela. En TV som har teknik för att slippa screen tearing (exempelvis FreeSync) samtidigt som en låg ingångslagg är ett bra val, säger Tommy Nilsson, ansvarig för TV och ljud på Samsung i Sverige och Norden.

Funktionen Game Mode ser till att gamers kan starta sina spel på nolltid. Game Mode ställer automatiskt in nödvändiga specifikationer som bild och ljud till optimala nivåer samtidigt som ingångslaggen hålls på en låg nivå.

– Samsung har särskilt utvecklat tekniken GameMotion+ för att förbättra bildkvaliteten utan ökad ingångslagg, poängterar Tommy Nilsson.

 

QN9-serien lockar många gamers

Köper man ny TV idag vill man vara säker på att kunna utnyttja den senaste generationens gamingkonsolers prestanda fullt ut.

– För de senaste spelkonsolerna vill man helst ha en skärm som klarar HDMI 2.1 med stöd för 4K@120. Med det menas att den klarar UHD-4K upplösning med 120 bilder per sekund, berättar Tommy Nilsson.

Samsungs QN9-serie attraherar de medvetna och pålästa spelarna. I serien är det många features som sticker ut. Med Super Ultra Wide Game View blir det exempelvis möjligt att köra PC-spel i 21:9 eller till och med 32:9 superbrett format – som i de senaste spelmonitorerna, fast större.

En annan finess är Game Bar, en slags ”cockpit” för gamers med data och kontroller för att ge dig järnkoll på prestandan, och snabbt koppla in ett bluetooth-headset.

– QLED-tekniken är naturligt resistent mot så kallade inbränningar, så du kan känna dig trygg under långa spelsessioner med statiska menyer, säger Tommy Nilsson.

Quantum Matrix Technology Pro ser till att ljuset, tack vare ännu fler ljuskällor, kan kontrolleras med fantastisk precision – från djupaste svärta till den mest briljanta ljusstyrkan.

– Den har dessutom effektiv antireflexteknik för att undslippa problem med den lågt stående kvällssolen nu i sommar.

 

Ju större, desto bättre

Vill man få riktig stuns i bilden är det HDR, High Dynamic Range, som gäller. AMD:s mest avancerade teknik för spelskärmar är FreeSync Premium Pro, som har stöd för både variabel refresh rate och HDR. Variabel refresh rate innebär att grafikkortet kan öka takten på bilduppdateringarna i sekvenser med mycket ”action” och dra ned tempot däremellan för att spara kraft.

– Med en vanlig TV som saknar stöd för detta uppdateras bilden med fast frekvens. Det kan betyda att en del av en bild ”missar” en uppdatering, med slitningar och hack i bilden som resultat. Men med stöd för FreeSync Premium Pro kan TV:n låta spelkonsolen eller grafikkortet styra TV:n, så bilden flyter utan störningar, säger Tommy Nilsson.

Det sägs ofta att när man köper en TV så är ”större bättre” – och detta gäller även när du ska välja en spel-TV, framförallt när du tävlar mot dina vänner i ett multiplayer-spel.

– En större skärm gör alla spel mycket roligare och mer spännande, avslutar Tommy Nilsson.

Läs mer om Samsung QN9-serie