Tveka inte att byta telefon – så enkelt är det 

Mobiltelefonen rymmer en allt större del av våra liv. 
Därför kan det kännas svårt att byta modell – och ännu tuffare att byta operativsystem.
 Men med moderna verktyg och tjänster är bytet enkelt. Här är de viktigaste tipsen!


Länk: Byt telefon med tre enkla steg

Är du en person som drar dig för att byta telefon? Eller kanske du uppgraderar till en nyare version av telefonen av gammal vana, utan att undersöka alternativen? Det är ett vanligt beteende som ofta baseras på gamla dåliga upplevelser kring telefonbyte. En välsorterad kontaktbok förvandlades till en anonym lista med telefonnummer, bilder tappades bort och appar slutade fungera. Är det värt att utsätta sig för risken?

"Ja!", säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för Samsung Smartphones.

– Det är ingen risk med att byta varken telefon eller operativsystem om det görs på rätt sätt – och du behöver inte vara särskilt tekniskt bevandrad för att lyckas, säger han.


Störst oro kring bilder

Många är duktiga på att spara sina bilder i molnlösningar eller på externa hårddiskar och i moderna mobiltelefoner finns den typen av lagringstjänster inbyggda på olika sätt. Lagring i molnet är bra på alla sätt och vis, men när bilder och filer ska flyttas över till en ny telefon så finns risken att göra fel så att de sparade bilderna går förlorade. Åtminstone om man försöker (och misslyckas) själv utan rätt verktyg och hjälp. 

Men verktygen finns, mer om det senare.

Andreas Bergqvist är specialist på mobiltelefoner och hela infrastrukturen runt. Han berättar vidare om vilken information som konsumenterna oroar sig mest för att förlora. 

– Det är i första hand den typen av information som inte går att återskapa, som bilder och personliga anteckningar, men även kontakter och appar skapar oro, säger han.

”Det är viktigt för oss att underlätta överföringen till en ny telefon.”

Andreas Bergqvist

Enkelt att byta med ”Smart Switch”

Samsung var, enligt undersökningsföretaget Gartner, en av världens största tillverkare av mobiltelefoner* 2020. En del i framgången, utöver de många branschledande funktionerna, är enkelheten i själva bytet till Samsung och operativsystemet Android.

Under 2020 bytte miljontals personer till en Samsungmobil från ett annat operativsystem och många av dem tog då hjälp av appen och tjänsten Smart Switch för att få över all information och data från den gamla telefonen till den nya.

– Vi vill göra mobiltelefoner som så många som möjligt tycker om att använda i sin vardag och på jobbet. Mobiltelefonen är en viktig integrerad del av människors liv så det är viktigt för oss att underlätta överföringen till en ny telefon och eventuellt ett nytt operativsystem. Tekniskt krångel ska inte stoppa, säger Andreas Bergqvist.

Smart Switch har funnits i flera år, men förfinas ständigt i takt med att nya behov hos telefonanvändarna uppstår. På bara några minuter kan du via Smart Switch-appen föra över allt från kontakter och kalender till samtalslistor och bilder från den gamla telefonen till den nya. 

Saknas appar får du förslag på andra

En av de mer avancerade funktionerna i Smart Switch är hanteringen av appar när du byter operativsystem. Smart Switch går igenom de nuvarande apparna och föreslår automatiskt nedladdning av en Androidversion av varje app till den nya telefonen. De flesta etablerade appar finns tillgängliga för de största operativsystemen, men vissa kan vara exklusiva för ett system. För dessa appar visas istället en lista med rekommenderade ersättningsappar.

Hur hanterar Smart Switch mina gamla appar? Ett exempel kan vara en app för att hitta en borttappad telefon där Samsung- och Androidanvändaren får förslaget Samsung Find My Mobile.


Länk: Beställ hem Smart Switch Kit


Så enkelt byter du med Smart Switch

1. Ladda ner appen.

2. Koppla ihop mobilerna med en USB-kabel, överför trådlöst eller gör en återställning från din dator eller ett SD-kort.

3. Klicka i på båda telefonerna att de ska lita på varandra och välj vad du vill föra över.

4. När du har valt vad du vill ta med dig startar du själva överföringen – och sedan är du klar!

Vad kan jag ta med mig?

Det mesta! Här är en sammanställning av vad du kan föra över.

Kontakter

Samtalslista

Meddelande

E-post

Galleri

Video

Musik

Röstanteckningar

Kalender

Påminnelser

Anteckningar

Alarminställningar

Bokmärken

WiFi-inställningar

Skärmbakgrund och låsskärm

Dokument och filer

Applikationer

BankID

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Nej

ANDROID

Kontakter

Samtalslista

Meddelande

E-post

Galleri

Video

Musik

Röstanteckningar

Kalender

Påminnelser

Anteckningar

Alarminställningar

Bokmärken

WiFi-inställningar

Skärmbakgrund och låsskärm

Dokument och filer

Applikationer

BankID

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Nej

iOS

Annons — innehåll från Samsung