Dags för ny mobiltelefon? Det här ska du tänka på

Sommaren är en utmärkt tid för att byta mobiltelefon. Gott om tid för att sätta dig in i det nya och en ny mobilkamera som fångar de mest svårfångade sommarkvällarna eller badande barnen. Här är vad du ska tänka på innan köpet.


Länk: Byt telefon med tre enkla steg

Utvecklingen rör sig snabbt framåt för mobiltelefoner. Det som en gång var just en ”mobil telefonapparat”, och inte mycket mer, är nu de flesta tekniska verktyg du behöver samlat i en kraftfull maskin. Men med utvecklingen ökar också valen och alternativen, det kan kännas svårt att veta vad som ska prioriteras. Här är några råd på vägen.

Batteri som håller länge

Dagens mobiltelefoner behöver mycket kraft för att klara av alla avancerade appar och funktioner som erbjuds. För några år sedan var problem med urladdade batterier mycket vanliga, en fulladdad telefon räckte sällan hela dagen om den användes flitigt. Felet låg inte bara i batterikraften, dåtidens appar och tjänster drog ofta mer batterikraft än vad som behövdes. 

Men nu har utvecklingen till stor del kommit ikapp. Moderna telefoner, som Samsung Galaxy S21, är skapade med målet att hålla hela dagen. Dessutom finns tillgång till trådlös batteridelning där du kan dela dina krafter med en annan Qi-kompatibel enhet – din kompis mobil eller dina trådlösa hörlurar, till exempel. Och när du har riktigt ont om batteri (och batteridelande kompisar) så kan du aktivera ”Kraftläge” för att förlänga batteritiden. Telefonen hindrar då bakgrundsappar från att använda Wi-Fi och mobildata, och energikrävande funktioner.

5 smarta batteritips

Du kan reglera en del av batteriförbrukningen själv genom att dra ner på batteritörstande aktivtieter som:

1 Hög ljusstyrka på skärmen.

2 Att ha skärmen på i långa perioder.

3 Kraftfulla appar.

4 Att streama högupplöst innehåll.

5 Aktiverade platstjänster och andra tjänster som är igång hela tiden.

Kameran i fokus

”Den bästa kameran är den du har med dig”, var förut en vanlig ursäkt för den som fotade med mobiltelefonen istället för en systemkamera som lämnades hemma. Idag kan du skippa ursäkterna när du fotar och filmar med mobilen, åtminstone om du nöjer dig med funktioner som 8k-video (råmaterialet ger högre bildkvalitet än en biofilm), nattlägesfotografering, 100x Space Zoom, 108MP vidvinkelkamera och 40MP selfiekamera.

Gå gärna till en butik och testa kameran själv. Om det är möjligt så ska du testa att filma och fota i olika ljusförhållanden, en bra mobilkamera klarar anpassningen. Testa gärna Samsung Galaxy S21 där du slipper välja mellan filmning och foto, om du filmar med 8K Video Snap så kan du plocka ut högupplösta stillbilder direkt från videoinspelningen.*

*Kameraspecifikationer, tillgänglighet och support kan variera beroende på Galaxy -enheter och modeller

Camera lens, Communication Device, Sleeve, Door

Processorn – här måste det gå undan!

Det är värt att upprepas: Mobiltelefonerna klarar allt fler saker, vilket ställer höga krav på processorn. Om inte den klarar trycket så blir telefonen långsam eller hänger sig. En annan bidragande faktor till ökade krav är hur moderna mobiltelefoner förväntas kunna utföra flera saker samtidigt. Du kanske vill streama en video på en del av skärmen, samtidigt som du surfar på webben och har en kartfunktion och stegmätare på i bakgrunden. Se till att din telefon klarar av det, du behöver inte kompromissa bort något.


Och på tal om att det ska gå undan: se till att du hänger med på 5G-tåget. Utvecklingen i Sverige går snabbt och tillgängligheten ökar runtom i landet. Med 5G-nätet ansluter du snabbt till din mobiltelefon för att surfa, spela och ladda ner innehåll.

Säkerheten först

När stora delar av ditt liv finns i telefonen så behövs förstås ett ordentligt skydd. Det yttre skyddet löser du med ett bra mobilskal, men för all data som finns i mobilen krävs en annan typ av skydd. Samsung har utvecklat säkerhetsplattformen Knox som är integrerat i telefonens hårdvara och mjukvara, utan att du behöver göra något. Du kan även ha ett extra lager skydd med hjälp av fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Och för det absolut mest privata finns funktionen ”Hemlig Mapp” som är gömd för alla utom dig.


Vision care, Face, Glasses, Smile, Hand, Sunglasses, Goggles, Eyewear, Happy, Gesture

”Mobiltelefonen är en viktig integrerad del av människors liv.”

Andreas Bergqvist

Vill du byta till Android? Gör det med Smart Switch

Samsung var, enligt undersökningsföretaget Gartner, en av världens största tillverkare av mobiltelefoner* 2020. En del i framgången, utöver de många branschledande funktionerna, är enkelheten i själva bytet till Samsung och operativsystemet Android. Under 2020 bytte miljontals personer till en Samsungmobil från ett annat operativsystem och många av dem tog då hjälp av appen och tjänsten Smart Switch för att få över all information och data från den gamla telefonen till den nya.

– Vi vill göra mobiltelefoner som så många som möjligt tycker om att använda i sin vardag och på jobbet. Mobiltelefonen är en viktig integrerad del av människors liv så det är viktigt för oss att underlätta överföringen till en ny telefon och eventuellt ett nytt operativsystem. Tekniskt krångel ska inte stoppa, berättar Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för Samsung Smartphones.

Smart Switch har funnits i flera år, men förfinas ständigt i takt med att nya behov hos telefonanvändarna uppstår. På bara några minuter kan du via Smart Switch-appen föra över allt från kontakter och kalender till samtalslistor och bilder från den gamla telefonen till den nya. 


Länk: Beställ hem Smart Switch Kit

LÄS MER

4 STEG: Byt telefon med Smart Switch

1. Ladda ner appen.

2. Koppla ihop mobilerna med en USB-kabel, överför trådlöst eller gör en återställning från din dator eller ett SD-kort.

3. Klicka i på båda telefonerna att de ska lita på varandra och välj vad du vill föra över.

4. När du har valt vad du vill ta med dig startar du själva överföringen – och sedan är du klar!

Annons — innehåll från Samsung