Annons
Innehåll från Skövde Kommun

I Skövde utvecklas metoderna för framtidens hållbara industriproduktion

ASSAR – så heter mötesplatsen i Skövde där framtidens teknikinnovationer utvecklas till sin fulla potential. – Om någon satsar på något i den här miljön så får det betydligt större kraft än om man gör det enskilt. Det man gör här får man tillbaka flera gånger, säger Leif Pehrsson, VD på IDC.

Läs mer om Skövde här

De senaste 20 åren har Skövde utmärkt sig som en stad där teknikföretagen verkar i utvecklingens framkant. Framgångarna med dataspel som blivit världssuccéer och techföretag som växer fram kommer till stor tack vare att man i regionen satsar på området, främst genom högskolan och Science Park Skövde. Att det behövdes en mötesplats mellan industri och akademi där man mer aktivt kan ses och jobba med innovation uppmärksammades av Science Park Skövde, IDC, högskolan och Volvobolagen, som gick samman och skapade ASSAR. 2018 startade de en fysisk miljö i en gammal industrilokal.

– Tanken med det hela är att vi ska kunna utveckla och föra ut den teknik som är mogen för att implementeras i industrin, berättar Leif Pehrsson, som är VD på IDC West Sweden AB.

Elektrifieringen av fordonsindustrin

Leif Pehrsson nämner att små och medelstora företag är en viktig del i det som sker inom ASSAR. Mindre företag som snabbt kan växla upp innovativa lösningar bidrar starkt till industriella framsteg samtidigt som kombinationen av små och stora företag skapar unika möjligheter till gemensam utveckling och nya synergier, i synnerhet när det krävs cirkulära lösningar.

Han nämner också energiomställningen i samhället, där även elektrifieringen inom fordonsindustrin ingår, som ett exempel där man pratar mycket om produkterna, men inte så mycket om hur de ska produceras.

– I ASSAR handlar det mycket om att ta innovationen kring produktion vidare. Att utveckla de nya metoder och arbetssätt som krävs för att till exempel hjälpa fordonsindustrin att transformera sin verksamhet, säger Leif Pehrsson.

Både den digitala utvecklingen och teknikutvecklingen går snabbt. En tanke med ASSAR är att man ska ha koll på utvecklingen för att vara beredda och kunna industrier att snabbt kunna anpassa sig.

– Hittar man nya sätt att göra en snabb omställning kan man också snabbt komma till en marknad med det som krävs. Den som inte är snabb i en sådan omställning kommer att bli omsprungen, säger Leif Pehrsson.

Kan finansiera projekt

Just inom fordonsindustrins energiomställning sker just nu en snabb utveckling, vilket berör både företag och privatpersoner. Det här är ett område där Leif Pehrsson menar att det finns enorma möjligheter för den som snabbt ser de olika behoven och vägarna man kan ta framåt.   

– Det finns många olika tekniker i detta, där vi nogsamt följer vad vi behöver vara med i. När ett företag vill etablera ny produktion måste man kunna växla upp. Det kan vi göra väldigt snabbt, berättar han och fortsätter:

– Vi kan även finansiera olika projekt som möter de behoven. Det handlar om att ha koll på vad som händer i världen och vad som kommer att ske, helst innan det har blivit en trend.

Läs mer om Skövde här

Material ConneXion

Världen största materialbibliotek för hållbara cirkulera material har en nod i Skövde.

Materialbiblioteket med en holistisk syn på design, hållbar produktutveckling och cirkulära affärsmodeller är en viktig del av ASSAR. Innovativa material som går att uppleva på plats, kompletterat med berättelser om hur de kan användas ger inspiration till nya idéer.