Annons
Innehåll från SWIFTR

Så håller du hälsan trots långa arbetsdagar

Många och långa timmar framför en laptop kan vara påfrestande för kroppen. För mer energi och bättre prestation både på och utanför jobbet är det viktigt att träna rätt. Visste du till exempel att det går att träna sig till fler hjärnceller?

50 % rabatt på alla medlemskap första månaden för nya medlemmar. Använd kod ”loveit” vid registrering.

De flesta som arbetar mycket framför en skärm känner nog igen sig. Efter en längre tid vid datorn kommer känningar i ryggen, axlar eller nacke smygande. Att ha rätt arbetsställning, ta regelbundna pauser, och träna rätt kommer du långt på. Bra kontorsinredning gör stor skillnad och anledningen till att höj- och sänkbara skrivbord ökar i popularitet är att en stående arbetsposition främjar såväl musklernas blodcirkulation som din koncentration. En dags stående förbränner faktiskt hela 200 kalorier mer än om du sitter ner. Dessutom tränar du dina posturala muskler, vilket ger dig en bättre hållning och minskar risken för ryggproblem.

Träning som gör att du orkar mer

Vi vet redan att träning ger oss mer energi och förebygger ryggont. Men forskning visar också att träning hjälper oss att bilda nya fräscha hjärnceller. Att människan i vuxen ålder bildar nya hjärnceller blev en världsnyhet 1998 då den svenska hjärnforskaren Peter Eriksson presenterade sina forskningsrön. Sedan dess har man upptäckt att fysisk aktivitet är en av de största faktorerna för att bilda nya hjärnceller. Fler celler i hjärnan leder till bättre inlärning, bättre kognitiv förmåga och bättre problemlösning. När vi rör oss får hjärnan också mer syre och annan forskning visar att fysisk aktivitet minska inflammationer.

Konditionsträning förbättrar koncentrationsförmågan

Forskning har också visat att allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Alltså är det konditionsträning, att få upp flåset, som gäller för den som vill träna sig till nya hjärnceller och alla de positiva fördelar vi nämnde ovan. Konditionsträning ger också ett ökat blodflöde till musklerna och en ökad syreupptagningsförmåga.

Det räcker med cirka 30 minuters pulshöjande träning per dag för att din kropp ska uppleva positiva hälsoeffekter. En powerwalk till jobbet är givetvis bättre än ingenting, och rör du lite extra på armarna så får du automatiskt upp rörligheten i skulderbladen, vilka lätt blir lite stela efter en skärmdag.

För dig som vill ha en större effekt och är under ett pressat schema så är tricket HIIT, High Intensity Interval Training, eller Tabata. Snabba intervaller där du tar ut dig till max ger fantastiska resultat som du snabbt både ser och känner av, och det effektiva lunchpasset du unnar dig gör att du blir mer effektiv och mår bättre resten av dagen. Forskning i USA har kommit fram till att ett 20 minuters HIIT-pass kan ge en genomsnittlig kaloriförbränning på 15 kalorier i minuten. Det är nästan dubbelt så många kalorier som man förbränner vid löpning.

Yoga är också bra för hjärnan

De flesta som spenderat mycket tid i stressiga möten och lagt tid framför Powerpoint och Excel vet att kroppen kan behöva mjukas upp efter en stund. Då är yoga en bra träningsform eftersom du får stretcha ut ordentligt under passet och du tränar igenom hela kroppen. På Karolinska Institutet har man kommit fram till att yoga är den mest kostnadseffektiva hjälpen för patienter med ryggont och att samhället skulle tjäna en miljon kronor per år och patient om yoga sattes in vid ryggbesvär. Yoga bygger dessutom upp din styrka och hjälper dig att bli mer fokuserad och lugn, samt motverkar stress, vilket är viktigt för hjärnan, och hjälper till att ge ett starkare och flexibelt psyke.

Styrketräning för ryggen

För att klara långa arbetsdagar under många år är en stark rygg en av de viktigaste nycklarna. Vår kropp är nämligen byggd för rörelse – inte för att sitta still 70 procent av vår vakna tid, vilket de flesta gör. Om vi sitter stilla för länge minskar cirkulationen i ett flertal kroppsdelar. Dessutom belastas ryggkotorna, diskarna och musklerna som bär upp ryggen ojämnt när vi sitter ner, vilket med tiden sliter på ryggen. En tränad rygg och bålmuskulatur anses avlastande och förbättrar hållningen, ökar rörligheten och kan förebygga framtida skador.

Ryggen kan tränas på många sätt, och förutom klassiska gymövningar såsom marklyft, rodd och plankan finns många andra och minst lika effektiva träningsalternativ att tillgå. Gruppklasser inom kampsport, dedikerade core-klasser och Crossfit är alla fantastiska för att stärka upp din hållning. Samtliga av dessa klasser finns oftast tillgängliga för såväl dig som tränar ofta till dig som precis kommit igång och en duktig instruktör kan givetvis pusha dig lite extra.

Läs mer om framtidens flexibla gymkort och det stora utbudet av träning

Mest läst

Om Swiftr

Swiftr är framtidens flexibla gymkort. I stället för att ha flera medlemskap räcker det med ett medlemskap i Swiftr och du får tillgång till 350 unika träningsställe. Välj mellan gym, yoga, HIIT, klättring, simning, trampolin, skidåkning, kampsport, boxning, barre och mycket mer – både drop inträning och bokade pass. Med över 70 träningsformer och 2 500 klasser i veckan, över hela landet, är det lätt att hitta varierande och kvalitativ träning som passar dig.