Annons
Innehåll från SWIFTR

Yogaskolan – så väljer du rätt yogaform

Hatha-, yin-, och bikramyoga. Yogatrenden håller i sig och allt fler upptäcker fördelarna med den uråldriga träningsformen. Yoga kan vara både avslappande och fysiskt utmanande – här berättar vi vad de olika formerna är.

50 % rabatt på alla medlemskap första månaden för nya medlemmar

Hathayoga

Hathayogan är den mest kända formen av yoga ur vilken de flesta andra former härstammar. Mjuka fysiska rörelser kombineras med andningsövningar och meditation för att finna ett inre lugn. Yogans fysiska positioner hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer. Hatha ska leda till en starkare och mer flexibel kropp, mindre spänningar, bättre koncentration och bättre balans.

Ashtanga

Ashtanga är en dynamisk yogaform som ofta beskrivs som en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Här utförs ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde. Varje position anses leda till nästa och bygga upp den styrka och balans som behövs för att gå vidare. Ashtanga gör kroppen starkare, ökar blodcirkulationen och rensar ut slaggprodukter från muskler och organ.

Yinyoga

Yinyoga är en återhämtande stil med passiva positioner med en mjuk stretch som utförs i stillhet. Den utförs liggande och sittande och varje position hålls i 3-5 minuter. Här vill man komma åt kroppens bindväv i stället för musklerna och stort fokus ligger på områdena runt höfter och ländrygg. Yinyoga är enkelt att utföra, mycket avslappnande och passar alla.

Vinyasa / Vinyasa flow

Vinyasa innebär just flöde och det är en dynamisk och fritt flödande yogaform där ingen klass är den andra lik. Det är en av de mest förekommande stilarna i dag och här samordnas andning och rörelser i ett flöde mellan olika positioner. Vinyasa är egentligen mer ett sätt att yoga än en specifik stil och det finns klasser med olika intensitet. Vinyasa höjer pulsen och ger ett bra träningspass och passar den som vill ha en omväxlande och fysiskt utmanande klass med lekfullhet.

Bikramyoga

Bikramyoga är en form av hathayoga som utövas i ett uppvärmt rum. Genom att yoga i omkring 38-gradig värme ska utövaren komma djupare i stretchövningarna för att förebygga skador och rensa ut oönskade gifter. Bikrampasset bygger på en serie av 26 ställningar och två andningsövningar och är ingenting för den som inte tycker om att svettas.

Läs mer om framtidens flexibla gymkort och det stora utbudet av träning

Mest läst

Om Swiftr

Swiftr är framtidens flexibla gymkort. I stället för att ha flera medlemskap räcker det med ett medlemskap i Swiftr och du får tillgång till 350 unika träningsställe. Välj mellan gym, yoga, HIIT, klättring, simning, trampolin, skidåkning, kampsport, boxning, barre och mycket mer – både drop inträning och bokade pass. Med över 70 träningsformer och 2 500 klasser i veckan, över hela landet, är det lätt att hitta varierande och kvalitativ träning som passar dig.