Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Bilfritt
bland bergen

Säg Zermatt och många svenska skidåkare får något längtansfullt i blicken. De dramatiska bergen och den stämningsfulla, bilfria byn är bara några skäl till att detta är Schweiz kanske mest exklusiva skidort.
– Det finns stunder när jag bara är tvungen att lämna mina vanliga sysslor och ta mig upp på berget, säger Paul-Marc Julen, hotellägare i Zermatt.

Läs mer om den populära skidorten Zermatt

Schweiz är troligen världens kanske mest lyckade land för tågresenärer. Och kände man inte till det tidigare, blir man snart varse när Glaciärexpressens knallröda vagnar snirklar sig mot slutstationen: legendariska skidorten Zermatt längst ner i kantonen Valais alldeles på gränsen till Italien.

Den schweiziska lyxlinjen, som lanserat sig med mottot ”det långsammaste snabbtåget i världen”, hittade sitt spår redan år 1930 – och att den fortfarande har en sådan dragningskraft på lika delar tågnördar som klimatsmarta semesterfirare beror förstås på de hisnande vyerna och bråddjupa dalarna. Knappt 300 broar och nästan 100 tunnlar passerar den passagerare som bokat hela sjutimmarsresan mellan skidorterna St Moritz och Zermatt.

Till denna slutdestination har adrenalinsökande européer sökt sig i drygt 150 år. Allt började när den brittiske bergsbestigaren och pionjären Edward Whymper en sommardag 1865 blev först att nå toppen på det drygt 4 400 meter mytomspunna Matterhorn. Spetsen var nådd, och med den föddes även alpinismen – samtidigt som Zermatt snart kom att bli själva symbolen för mycket av det vi idag förknippar med äventyrssporter.

Vinterturismens födelse

I klättrarnas släpband sågs snart även allt fler nyfikna besökare, många elegant klädda och med välfyllda plånböcker. Under följande decennier byggdes också många av de hotell vi fortfarande fascineras av på chica Bahnhofstrasse. Men den stora vågen av vinterturism lät dock vänta på sig, fram till år 1928 när tågrälsen äntligen lyckades nå ända upp till byns 1 608 meter. I dag består Zermatt av 360 kilometer pistade nerfarter.

– Några av Edward Whympers kollegor dog på Matterhorn, så den brittiska drottningen Victoria lät bygga en engelsk kyrka i Zermatt. Samtidigt varnade hon sina landsmän för att Matterhorn var ett farligt ställe. Zermatt kunde inte fått bättre PR, säger Petra Ellmeier från fyrstjärniga Hotel Monte Rosa, hotellet där Whymper en gång checkade in.

Anrika hotell och spännande smaker

I dag huserar här närmare 150 hotell i olika prisklasser, i en ort med drygt 5 000 fasta invånare. En av de allra mest långlivade hotellfamiljerna är släkten Julen.

– De flesta av oss invånare här i Zermatt var bönder fram till slutet av 1800-talet. Mina förfäder öppnade ett litet hotell i början av förra seklet, säger Paul-Marc Julen som även är ordförande för Zermatt Tourism.

Han sitter på familjens anrika krog Schäferstube och äter grillat lamm från Julens egna lantgård. På menyn är det lätt att hitta råvarornas ursprung – och det som serveras på Zermatts restauranger är ofta lokalproducerat och närodlat. Detsamma gäller vinet, som i Paul-Marcs glas är rött och kommer från den regionala druvan cornalin. Valais har en stark och anrik vinproduktion som är värd sitt eget kapitel.

Julen är en av Zermatts äldsta familjer och finns med lika långt tillbaka som stadsböckernas snirkliga skrifter. Efternamnet är rentav svårt att missa när man spatserar runt i byn. Familjen driver ett tiotal hotell och restauranger och äger också några av de snofsiga skidbutiker som lockar till fascinerande fönstershopping.

Skidåkning året runt

Samtidigt väntar den vanliga vintervardagen några kvarter bortom Bahnhofstrasse. På så vis lyckas Zermatt vara både en destination för dedikerade klättrare och skidåkare, och för dem som hellre sippar på drinkar och njuter av utsikten över majestätiska Matterhorn på någon mysig uteservering.

Här blir man inte heller förvånad av att mitt i den superheta sommaren möta folk i pjäxor och med skidor på axlarna på väg mot Europas högsta bergbana, Gornergratbahn som når ända upp till 3 089 meter över havet.

Närheten till Europas högsta skidområde och Matterhorns toppar på strax under 4 000 meter gör att Zermatt aldrig sover. Som enda skidort i Alperna har man därför också möjlighet att hålla liftarna öppna 365 dagar om året.

– Det finns stunder när jag bara är tvungen att lämna mina vanliga sysslor och ta mig upp på berget. Men söndagen är alltid helig för oss, då åker vi ut hela familjen. Mina två söner är nästan lika skidtokiga som jag. Vi avslutar på en uteservering i backen med en matig raclette, säger Paul-Marc Julen som lade pjäxorna och en lovande skidåkarkarriär på hyllan för att fullt fokusera på familjerörelsen.

Best Ski Resort 2020

För tredje gången har skidmagasinet Ski Online valt Zermatt till Alpernas bästa skidort.

Europas högsta skidområde

Med åkning upp till 3 883 meter ger Zermatt Matterhorn högst skidåkning i Europa.

Längsta pisten

25 kilometer lång från Matterhorns glaciär ner till byn har Zermatt Europas längsta skidpist.

Gourmetvänlig

Zermatt är den by i Alperna med flesta antal prisbelönta gourmetkrogar.

365

Zermatt är ensamma i Europa om att erbjuda skidåkning året runt. Dessutom bjuder Matterhorn på i snitt 300 soldagar per år.

En grön vinter

Inför vintersäsongen 2021 satsar Zermatt på att bli lika grönt som vitt. Att vara en medvetet hållbar destination är ingen ny nyck för den högt belägna bergsbyn, däremot görs hela tiden stora satsningar på en allt grönare infrastruktur. Hela byn är sedan många år för övrigt bilfri, bortsett från de eldrivna små hotellbussar som brukar ses vid tågstationen. Häst och vagn är inte heller en ovanlig syn.

Zermatt är måna om att behålla sin naturliga mångfald och sitt unika läge långt bortom storstadsbruset. Därför genomsyrar hållbarhet stora delar av både samhället, skidområdet och Zermatts stora som små företag. Det gäller även familjen Julen, som på olika sätt använder det som produceras på farmen på sina restauranger och hotell.

– Våra hotellgäster sover på kuddar och under täcken som är gjorda av ull från våra får, berättar Paul-Marc.

Hållbarhetetens dag

I byn har några av gatorna lagts med återanvänd plast istället för asfalt. Uppe i backen drivs populära restaurangen Kin Hut numera med solpaneler. Och för att ytterligare manifestera medvetenheten, både hos befolkningen och besökarna, firar Zermatts hotell numera också en helt hållbar dag.

Läs mer om hållbart resande

– Det handlar mycket om hur hållbarhet kan integreras med turism. Vi har bland annat visat hur restauranger och hotell kan träna sig på att minska matsvinnet. Med över 100 olika mestadels familjeägda företag är hotellnäringen något av Zermatts ryggrad – en del skulle nog säga dess DNA. Därför är det så viktigt att vi engagerar oss i den här frågan, säger Daniel F Lauber som är ordförande för Zermatt Hoteliers Association.

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande för Swisstainable.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Zermatt

Samhälle i kantonen Valais i södra Schweiz med drygt 5 000 invånare. Zermatt ligger på 1 608 meters höjd över havet.

Liftsystem: 360 kilometer preparerade pister. Består av fyra skidområden – Rothorn, Gornergrat, Matterhorn, Cervinia (Italien). Drygt hälften, 220 km, är anpassat för medelgoda åkare, medan resten består av ungefär lika delar svarta som blå pister.

Hitta hit: Tåg eller flyg till Zürich alt Genève. Därifrån tåg. Med Swiss Travel Pass reser man obehindrat inom Schweiz. Missa inte en tur med anrika Glaciärexpressen.

Mer info: www.zermatt.ch/en

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Bilfritt bland bergen

Del 2: Gröna drömmar på vita vidder

Del 3: Vinteräventyr i Valais

Del 4: Andlösa Andermatt

Del 5: Magisk mötesplats