Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Gröna drömmar
på vita vidder

Schweiziska alpdestinationen Laax är på väg att förverkliga en vacker vision:
Att bli Alpernas första helt självförsörjande skidort.
– När det kommer till hållbarhetsfrågor skulle jag nog säga att Laax är en av de ledande destinationerna i världen, säger journalisten och fotografen Mattias Fredriksson som besökt över 200 skidorter världen över.
Läs mer om den schweiziska alporten Laax

I Schweiz stavas hållbarhet Swisstainable. Ett sätt att vara nära naturen och de stora upplevelserna – och inte minst ett sätt att resa på. Och vad är mer naturligt i världens vackraste alpland än att transportera sig med tåg. De schweiziska tågvagnarna far smidigt fram mot kantonen Graubündens huvudstad Chur, där den väntande gula postbussen slingrar sig upp till delvis bilfria Laax. Läget är läckert, där byn majestätiskt ligger på knappt 1100 meters höjd – bara 15 mil från flygplatsen i Zürich.

Lågmäld lyx i Laax

Höga är också ambitionerna att ta hållbarhet till en helt ny nivå. Laax är en ny sorts lågmäld lyx för alla som söker en hållbar semesterupplevelse på riktigt. Målet: Att bli Alpernas första helt självförsörjande skidort.

Laax väg i den riktningen började redan 2010 och några år senare bildades organisationen Greenstyle Foundation med syfte att bevara och skydda den unika miljön i Laax.

Sedan dess har man arbetat alltmer fokuserat mot de tre ledorden: reduce, reuse och recycle – minska, återanvända och återvinna – och med hjälp av en medvetet grön livsstil försöka försäkra sig om att även kommande generationer ska kunna njuta av magiskt vita vintervidder.

”Laax är fortfarande en ganska okänd destination för de flesta svenskar”

– Mattias Fredriksson

Grön favorit bland 200 skidorter

Mattias Fredriksson är journalist och fotograf och har under sin snart 30-åriga karriär besökt över 200 skidorter världen över. Han fångades av just Laax gröna ambitioner.

– Laax har under lång tid varit en populär destination för inhemsk turism, vilket gjort att orten inte behövt förlita sig till internationell turism lika mycket som andra platser. Laax är fortfarande en ganska okänd destination för de flesta svenskar. Senast var jag där på sommaren för mountain biking, som är en stor grej i Laax. Nyligen byggde de världens första kommersiella cykelled enbart med hjälp av eldrivna maskiner och fordon. När det kommer till just hållbarhetsfrågor är Laax en av världens ledande destinationer, säger Mattias Fredriksson från sitt hem i Terrace, British Columbia.

Kombinationen hållbarhet och turism leder ingenstans utan upplevelser. Laax lockar först och främst med sin skidåkning och tillsammans med grannbyarna Flims och Falera bildar man ett skidområde av 224 kilometer preparerade pister. Brädåkarna var tidiga med att hitta hit – och idag är Laax ett vittomtalat vinterparadis för snowboardåkare, med mängder av stora och återkommande internationella tävlingar bakom sig.

Mattias Fredriksson
Foto: Elle Cochrane

Många menar att Laax har Alpernas kanske bästa parkåkning med sina fyra stora snöparker och några av Alpernas längsta åk.

Om Laax

Samhälle i kantonen Graubünden i mellersta Schweiz med knappt 2 000 invånare. Laax ligger på ca 1 100 meters höjd över havet.

Liftsystem: Med 224 kilometer preparerade pister, fyra snow parks och fem snötäckta dalar är Laax med grannorterna Flims och Falera ett av Schweiz största skidområden.

Hitta hit: Tåg eller flyg till Zürich. Därifrån tåg till Chur och postbuss sista biten upp till Laax. Med Swiss Travel Pass reser man obehindrat inom Schweiz.

Trivia: Namnet Laax har inget med fisk att göra, utan kommer från rätoromanskans ord för sjöar – ”lags”.

Mer info: www.laax.com/en

Ansvarsfulla ambitioner i skidbacken

Samtidigt har den ansvarsfulla ambitionen letat sig in skidbackarna. Backarna prepareras redan med energibesparande alternativ. Alla pistmaskiner, som för övrigt drivs av biobränsle, är till exempel utrustade med ett smart system för att mäta maximal hastighet i förhållande till bränsleförbrukning. Och genom intelligent 3D-teknologi kan pistvakterna avgöra snötillgången på olika platser.

Störst potential för framtida energibesparingar har dock byggnaderna. Alla nya hus byggs nu med ambitionen att visa en positiv energibalans. Byggnaderna ska helt kort kunna generera mer energi än de förbrukar vad gäller både uppvärmning och varmvatten.

Läs mer om hållbart resande i Schweiz

– Alla nya byggnader som destinationen Laax bygger måste ha solpaneler på taket. Och för att minska användandet av plast uppmanar man besökarna, både i byn och på berget, att ta med egna vattenflaskor och fylla på själva. Det märks att de bryr sig, och även att folk tycks uppskatta deras ambitioner. För att man ska kunna fortsätta leverera skid- och snowboardåkning även i framtiden tar Laax krafttag då temperaturerna stiger och glaciärerna smälter, menar Mattias Fredriksson och fortsätter:

– Laax har ett hållbarhetstänkande som smittar av sig på gästerna. Deras målsättning är att bli världens första självförsörjande alpina destination genom ekonomiskt hållbara initiativ. En stor del av intäkterna genereras under den korta vintern, ungefär fyra månader. Så när vintrarna blir kortare eller börjar försvinna helt, kommer lokalbefolkningen drabbas ekonomiskt. Med de kraftiga stigande temperaturerna i Alperna är det inte frågan om om, utan när. Därför måste vi konsumenter göra destinationer som Laax till normen om vi vill ha något hopp om vintersport i framtiden.

Vad tycker du är Laax kvalitet som skidort?

– Att man anstränger sig för att vara en hållbar destination, utan att tumma på skidåkningen – eller cyklingen på sommaren. Åker man pist är det ett superintressant skidområde, liksom att man har en av de absolut bästa terrängparkerna i Alperna. För den som uppskattar helhetsupplevelsen med en skidort har Laax både den mysiga byn Flims och mer toppmoderna resorts med ski in och ski out. Så jag skulle nog säga att Laax är en kombination av det gamla charmiga och nya funktionella. Och det gäller även skidåkningen, som har lite av allting.

Läs mer om skidorten Laax

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande för Swisstainable.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Världens grönaste hotell

När det kommer till hållbara byggnader är ett av de bästa exemplen det populära lägenhetshotellet Rocksresort. De nio arkitektoniskt mycket avancerade kuberna är byggda av stenhård Valserkvarts, och för sitt mycket medvetna hållbarhetsarbete utsågs Rocksresort både 2017 och 2018 till världens grönaste hotell under World’s Best Green Ski Hotel Awards.

Mattias Fredriksson rekommenderar det lika moderna som minimalistiska Riders Hotel.
– Ett trendigt hotell med känslan av funky storstad. Ganska enkelt men med mycket karaktär och atmosfär, och som alltid används flitigt under snowboardtävlingar och olika filmprojekt.

Ett av Laax allra nyaste hotell är Wellneshostel 3000. Helt omgivet av de imponerande bergsmassiven kan gästen välja vy, antingen mot topparna eller glaciärsjöarna. Från insidan imponerar den vackert avskalade spa-avdelningen med sina 850 kvadratmeter.

Efter en utpumpande skiddag väntar vilsamma rum med ångande örtaromer och olika slags poolupplevelser. Därefter drar man sig förslagsvis till den sköna Frozen Margarita-baren, men hinner såklart hem till våningen i sansad tid.

Allt för att vara så laddad som möjligt för ännu en lång, lovande skiddag i Laax.

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Bilfritt bland bergen

Del 2: Gröna drömmar på vita vidder

Del 3: Vinteräventyr i Valais

Del 4: Andlösa Andermatt

Del 5: Magisk mötesplats