Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Andlösa
Andermatt

När det kommer till vidunderligt vackra vintermiljöer är det få platser som slår de schweiziska Alperna.
Nu väntar en av säsongens bästa vinterhemlisar – när Andermatt seglar upp som spännande skiddestination.
Det ska dröja drygt tusen meter innan vintern gör sig påmind. Men när den charmigt smalspåriga tåglinjen Matterhorn Gotthard Bahn frustar fram över vita vidder sista sträckan vid passet Oberalp mot Andermatt går det inte att ta miste. Vi har anlänt till den vackraste av vintervärldar.
Byn ligger på imponerande 1 400 meters höjd och är välkänd för de flesta schweizare, inte minst för de män som gjort sin militärtjänst här. Ända till för 30 år sedan var över 20 000 schweiziska militärer placerade i Andermatts alpvärld.

Annars har Andermatt varit en väl förborgad vinterhemlis, för alla utom dem som sökt sig hit för den förnäma freerideåkningen på branta berget Gemsstock.

En av dem som tidigt hittade hit tidigt var Björn Becker. Den skidtokige skåningen är ställföreträdande räddningschef på just Gemsstock, och varje morgon tar han linbanan till jobbet för att checka in här på kontoret vid mellanstationen. Det är bara att ta dörren till höger efter att ha stigit ur linbanan vid Gurchen, nästan 2 300 meter upp i luften. Härifrån ser han och kollegorna dagligen till att området runt Gemsstock är säkrat från lavinfaror.

”Vi har till och med besökare som kommer upp till 3 000 meter på Gemsstock bara för att titta på utsikten”

– Björn Becker

Storslagen stadsplanering

Ungefär samtidigt med Björns ankomst till Andermatt i mitten av förra decenniet insåg militären att det kanske var dags att kasta stridsyxan i snön. En stadsplanering av gigantiska mått tog vid, som fick 96 procent av de folkomröstande byborna att säga ja till en investering på smått osannolika 10 miljarder svenska kronor. En frostig framtidsoptimism var född, allt tack vare den egyptiske affärsmannen Samih Sawiris som hade förälskat sig i byn efter sina många resor mellan Zürich och Milano.

Idag ser vi resultatet: Häftiga hotell på höjden och ett uppdaterat skidsystem fördelat över 180 pistade kilometrar fyllda av nya high tech-liftar – framför allt på den soliga, norra sidan av skidsystemet.

– När jag kom hit såldes mest breda skidor och stighudar i butikerna och det var mycket bergsguider på after skin. I dag ser det annorlunda ut, och det glider mer åt pistskidor och modekläder i butikerna. Vi har till och med besökare som kommer upp till 3 000 meter på Gemsstock bara för att titta på utsikten. Sedan tar de linbanan ner igen, säger Björn Becker.

Alpernas hetaste hotell

Juvelen i denna uppdaterade krona stavas The Chedi Andermatt – ett av Alpernas kanske mest lyxiga hotell och andelsboenden. Stort och flådigt såklart i sin nästan österländska asketism och med sina över 200 öppna eldstäder, men samtidigt snyggt integrerat i omgivande naturen.

Förutom för de fina loungerna överraskar man med något så unikt som en egen skidbutler, en service som inkluderar allt från heta tips till att organisera transporter och leverera utrustningen direkt i pisten.

På den nyritade hotellkartan sticker även treårsjubilerande Radisson Blu Hotel Reussen ut i sin mänskliga mix av ett klassiskt schweiziskt chalet, uppdaterat Grand Hotel och en skandinaviskt inspirerad dröm om ett vinnande vinterhotell.

– Vi schweizare har ett rykte om oss att kanske vara lite konservativa. Men det som har hänt här i Andermatt på senare år är helt exceptionellt. Samtidigt är vi måna om att så mycket som möjligt behålla närheten till vår lokala natur och kultur, säger hotellchefen Andreas Meier.

Om Andermatt

Samhälle i kantonen Uri i centrala Schweiz med cirka 1 200 invånare. Andermatt ligger på 1 444 meters höjd över havet.

Liftsystem: 180 kilometer preparerade pister fördelade mellan områdena Skiarena Andermatt-Sedrun-Disentis i norr och Gemsstock söder om byn.
Hitta hit: Tåg eller flyg till Zürich alternativt Milano, Andermatt ligger exakt mittemellan. Med Swiss Travel Pass reser man obehindrat inom Schweiz. Missa inte en tur med anrika Glaciärexpressen, som passerar Andermatt på sin väg mellan St Moritz och Zermatt.

Mer info: www.myswitzerland.com/en-se/destinations/andermatt/

Hållbar dialog

I idén om att ha en levande, aktiv närmiljö ingår en naturlig inställning till att vara en hållbar destination. Det sker genom en ständig dialog mellan ortsbefolkningen och byggherrarna.

I Andermatt har alla nya byggnader och hotell tillverkats enligt schweizisk Minergie-standard, vilket innebär minskad användning av energi. El och värme fås av förnybara, koldioxidneutrala källor. 100 procent klimatneutralitet gäller även driften av liftarna, som delvis drivs av vindkraft, och så kallad ”snow farming”, vilket är sparad snö från fjolåret för att minska användningen av snökanoner. Dessutom är byns centrum bilfritt samtidigt som krogarna i första hand väljer råvaror från regionala gårdar och odlingar.

Klassiska kompositioner

I anslutning till Radisson Blu Hotel Reussen ligger också Alpernas första fullskaliga konserthall. När den toppmoderna salen med plats för 700 besökare invigdes i juni 2019 var det med besök av de berömda Berlinfilharmonikerna. Som ljuvaste musik är det också att ge sig ut i det klassiskt komponerade vinterlandskapet.

Börja som Björn och upptäck den hisnande åkningen på lokalbefolkningens hemmaberg Gemsstock, som tack vare sitt höga, snösäkra läge i söder har en lång säsong, från början av november till maj. Upptäck sedan hur skidåkningen skiljer sig åt på den soligare och perfekt preparerade nordsidan, där stora investeringar gjorts i liftsystemet.

– Man kan förstås åka skidor överallt, men det är väldigt stor skillnad på områdena beroende på hur de ligger. Från toppen av Gemsstock ner till byn har man 1 500 höjdmeter, en häftig fallinje och ett åk på säkert 12 kilometer. Som finast är pisten direkt på morgonen när det är skuggigt, natursnö och nypreparerat. Är man mer ute efter restauranger, sol, glida lite och ta en kaffe så åker man till Närchen-Oberalppass, tipsar Björn.

Sushi på toppen

Efter några timmar vid pisterna på nordsidan lunchar man läckert på The Japanese by The Chedi Andermatt. Krogen på 2 400 meter drivs av Dietmar Sawyere, som också står bakom den minimalistiska, Michelinprisade krogen med samma namn på The Chedi Andermatt. Toppkrogen är inte mycket sämre den, The Japanese nämns av många som en av Alpernas absolut bästa bergsrestauranger.

Hit kommer ibland australiensaren Peter Widdup med sina kunder. Peter var i finansvärlden, tröttnade och blev skidlärare i St Moritz. Sedan sex år tillbaka driver han Alpine Sports Andermatt.

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande Swisstainable.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter
– Våra nya hotell i Andermatt är jättefina, men folk som bor där behöver också aktiviteter häruppe i bergen. Så förutom att vara skidlärare, arrangerar vi allt från snöskovandringar och längdåkning till offpist-guidningar, säger Peter Widdup medan han sitter här högt upp i skidsystemet och äter nyskapande små sushirätter.

Familjer och freeride

Med Matterhorn Gotthard Bahn nås mindre skidbyar djupare in i dalen som familjevänliga Sedrun och freeride-pärlan Disentis. Hinner man inte hem via liftsystemet på eftermiddagen har en vagn av Matterhorn Gotthard Bahn gjorts om till after ski-tåg.

Trots det digra utbudet i backarna och byn är livet i Urserndalen allt annat än en nedbantad storstadsupplevelse. Här finns en rik alpin historia, som man bäst får berättad genom en lokalbo. Bänz Simmen är något av en profil här i Andermatt. Han växte upp i byn och har sett utvecklingen från nära håll. Redan 1980 blev han en pionjär som en av Schweiz första brädåkare, och efter en sejour till Kanada var han några år senare med att grunda Swiss Snowboard Association.

– Vi var Europas kanske första snowboardlärare. Och det var egentligen brädåkningen som fick mig tillbaka till Andermatt, berättar Bänz Simmen som fortsatte som skidlärare i 20 år.

Guide med kulturknorr

I grunden är han utbildad kemiingenjör. I dag driver Bänz Kiosk 61, ett kombinerat kafé och tobaksaffär, och knäcker extra som historisk stadsguide. Turer han gillar att krydda med kulturella knorrar – såhär i vintertid gärna med snöskor på fötterna.

– Det här är vår Frihetsgudinna eller vårt Brandenburger Tor, säger han och pekar mot Gotthardpasset och Urserndalen. Passet är en sorts nationell symbol för hela Schweiz, och runt 20 procent av allt färskvatten i landet kommer härifrån dalen.

Myter och legender har färdats friskt genom dalgångarna. Som den om pricksäkre Wilhelm Tell, som förresten står staty bara några mil härifrån i kantonen Uris lilla huvudstad Altdorf.

Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen
– Vi får skylla på Goethe, som älskade Schweiz och att pimpa fablerna om Wilhelm Tell. Goethe drog sina historier för sin bäste vän Schiller, som i sin tur gjorde ett sorts nationalepos om Wilhelm Tell som berättas än i dag. Men går man tillbaka till Tells tid fanns det knappast några äpplen i Schweiz på 1300-talet. Därför är det högst osannolikt att en bondson har ett äpple som hans far sedan träffar med ett armborst, säger Bänz Simmen medan en intensiv solnedgång hälsar från horisonten och ner mot Rhonedalen.

Traditionella trähus

Vi går över bron med floden Reuss rasande därunder och kommer in till de gamla bykvarteren med sina traditionella trähus. Många byggdes i slutet av 1700-talet efter en brand som tog med sig över hundra hus. Strax därefter gick trakten runt Andermatt från att vara en av de rikaste handelsplatserna i Alperna till att bli en av de fattigaste på grund av Napoleonkrigen.

– Vad som sedan hände var att handel byttes ut mot turism. På 1840-talet hittade rika, välutbildade engelsmän hit – och det kom inte för en weekend, utan för att stanna i flera månader. De hade ju läst Goethe, som blev vår bästa turistambassadör, och de kom hit för den höga, friska luften i bergen och den goda maten. En sorts tidig hälsoturism som också hände i byar som Davos och St Moritz.

Nyckeln till framtiden

Luften är fortfarande frisk och bergen lika höga. Och för Andermatt är kvalitetsturism fortfarande nyckeln till framgång och framtiden.

– Vad som har hänt här under senare år är en fantastisk möjlighet för hela dalen. Den var helt nödvändig. De stora satsningarna innebär för den sakens skull inte att vi kommer att förlora våra traditioner och vanor, men det är en möjlighet att föra folk samman längs hela Sankt Gotthard, tror Bänz Simmen.

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Bilfritt bland bergen

Del 2: Gröna drömmar på vita vidder

Del 3: Vinteräventyr i Valais

Del 4: Andlösa Andermatt

Del 5: Magisk mötesplats