Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Längdåkning på
höga höjder

;

Längdåkning längs vida vidder är vardag i vintriga dalgången Engadin i Schweiz. Här väntar perfekt preparerade spår på upp emot 2 000 meters höjd.
– Engadin med sin spektakulära natur är något alldeles unikt, säger Annika Björkroth, mångårig längdåkare och grundare till resebyrån Travel Beyond.

Schweiz är troligen världens lyckligaste land om man frågar en sann tågentusiast. Och den snirklande rälsen upp mot dalgången Engadin i kantonen Graubünden gör ingen som älskar dramatiska vyer och rofyllda miljöer besviken. Så här på hösten slingrar sig Berninabanans röda tågvagnar skönt fram över färgklickar av inbjudande ängar och spetsiga kyrktorn – allt i en vidsträckt del av Schweiz som samtidigt är den minst befolkade.

Vinterturismens födelse

För utförsåkare med känsla för lyx och med klirr i kassan är Engadin tätt förknippat med Sankt Moritz, en av Europas kanske allra mest exklusiva bergsorter och legendarisk destination för vintersport. Det var faktiskt just här som vinterturismen föddes år 1865, när hotellägare Johannes Badrutt lovade några engelska turister att de fick bo gratis – om de stannade hela säsongen.

Annika Björkroth.

I detta självklara alplandskap känt för sina soliga dagar och den höga luften bor man aldrig under tusen meters höjd, ständigt omgiven av bergen i bakgrunden. Men det mycket mondäna Sankt Moritz i all ära, det är i Engadins många småskaliga samhällen som mycket av själva charmen bor, klädd i vinterkostym.

Läs mer: Allt om längdåkning i Engadin

”Den avlånga Engadindalen har 20 mil spår och är idealisk för längdskidåkning.”

Lev livet på längden

Runt de ursprungliga byarna Silvaplana, Celerina och Pontresina i regionen Maloja levs livet också i mycket på längden, även om hela trion med sina rustika stenhus bara ligger på några hundra meters höjd från att nudda 2000-metersstrecket.

I trakten arrangeras tioårsjubilerande La Diagonela och långloppet Engadin Skimarathon som kördes första gången redan 1969. Båda är berömda längdåkningslopp på mycket höga höjder som lockar skidåkare från hela världen. I halvmaran Skimarathon medverkar runt 13 000 åkare.

Allt fler svenskar är med under La Diagonela, som med sin klassiska stil är lite som en höghöjdsvariant av Vasaloppet. Annika Björkroth har åkt längdskidor i hela sitt liv. Numera är hon grundare och delägare i resebyrån Travel Beyond, men står sedan många säsonger tillbaka också bakom en veckolång januariresa i samarbete med Sturebadet till just Engadin-dalen.

– De flesta av våra kunder är utförsåkare, men personligen är jag mycket intresserad av längdskidåkning. Nu i januari gör jag min tionde, och tillsammans med gruppen vår åttonde, resa till Engadin för att träna klassisk längdskidåkning. Vi avslutar veckan med att vara med i ett av loppen under La Diagonela, säger Annika Björkroth.

Nybörjare och fartfantomer

La Diagonela körs antingen i sträckan 55, 27 eller 11 kilometer. Valet är helt individuellt. Resan lockar både bakhala nybörjare och längdåkningsveteraner, och med på tåget upp mot Engadins höjder finns också tränaren Per Hassis, före detta elitåkare vars pappa vunnit Vasaloppet flera gånger.

– Den avlånga Engadindalen har 20 mil spår och är idealisk för längdskidåkning. Vi brukar ha Pontresina som bas, en superbra startpunkt inte minst för att man har ett stort längdskidcenter och för att det går att nå tre olika dalar härifrån. Under en vecka kan man i princip välja nya spår och variationer varje dag, perfekt för teknikträning. Och från vårt hotell går man bara rakt ut i spåren, som är nypreparerade varje morgon.

Trend att åka längd

Generellt ser Annika Björkroth ett allt större intresse för att resa i spåren av utomhussporter. Och inte minst märker resebranschen nu ett rejält uppsving just för att åka längd.

– Längdskidor är en fantastisk träningsform. Många frågar mig varför vi åker till Schweiz, när man kan åka inom Sverige. Men i januari är dagarna här korta, medan Schweiz är soligt och med mycket vackra miljöer att vara i. En solig dag i Alperna är fortfarande helt oslagbar, och man kan sitta ute och äta lunch. Det funkar sällan i Sverige i januari. Dessutom är spåren fantastiska, säger Annika Björkroth och liksom stretchar på det där sista superlativet.

Mycket av charmen med Engadin menar hon hittas i höjderna. Att åka skidor på 1 800 meter är förstås ingen promenad i parken, men efter någon dag är det en härlig känsla att känna hur både konditionen och kroppen stärks.
– Många säger att de åker tillbaka tack vare skönheten i naturen, men även för helhetsupplevelsen. Man kan åka antingen uppe på glaciären eller nere i dalen och ha bergen omkring sig på båda sidor. Vilken nivå man sedan vill lägga åkningen på sätter man själv. Sedan bromsar man in tillsammans och tar lunch i närmsta bergsby. Det finns mängder med charmiga, folkliga byar bortom lyxhotellen.

Läs mer: Allt om längdåkning i Engadin

Skog och frysta sjöar

Ett av Annikas personliga favoritspår går till Val Roseg, en glaciär som går uppför sju kilometer från Pontresina. På toppen ligger en restaurang som på en platå där solen ofta strålar. Efter lunchen går det utför och man kan glida hela vägen ner tillbaka till byn. En annan favoritrutt går från Pontresina upp genom skogen över frysta sjöar till Sankt Moritz. En tredje är att ta morgonbussen till Maloja, där Skimarathon startar, och ta en halvdagstur över landskapet förbi Sankt Moritz och tillbaka till Pontresina.

– Att göra olika dagsutflykter är verkligen ett måste. Traktens mikroklimat gör också att det är väldigt snö- och solsäkert. Engadin får snö tidigt och säsongen är lång.

Goda smaker från gränslandet

Måltiderna är självklart en av dagens allra viktigaste ingredienser. Att vi är mitt i ett mellaneuropeiskt gränsland mellan Schweiz, Italien och Österrike märks på maten. Den varma och torra Föhnvinden ger fin smak åt det lufttorkade, flortunt skivade köttet bündnerfleisch. En annan regionalrätt är capuns: spenat- och ostfyllda små läckra pastaknyten som ropar på mersmak. Och som eftermiddagens lilla injektion avslutar man sött med en mättande liten nöttårta.

– För mig är Schweiz alltid detsamma som riktigt välgjorda maträtter och goda, lokala viner. Värdshuset Lej Da Staz mellan Pontresina och Sankt Moritz är en av mina favoriter. Det är en traditionell bergsrestaurang som ligger pittoreskt vid en liten sjö – och dit kan man antingen åka skidor, promenera eller till och med åka häst och släde kvällstid. Bästa kulinariska utflykten med utsikt är annars att ta bergbanan upp till toppen av Muottas Muragl, tipsar Annika Björkroth.

Läs mer: Allt om längdåkning i Engadin

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande för Swisstainable.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Om Engadin

En lång dalgång i kantonen Graubünden i östra Schweiz. Omtalat för sitt vackra landskap, glaciärer och djupa dalar, och för att vinterturismen föddes här i Sankt Moritz på 1860-talet. De gamla byarna ligger på runt 1 800 meters höjd över havet.

Skidåkning: Vintertid är området känt för sina 240 kilometer av preparerade längdskidspår och 350 kilometer pist för utförsåkning. Varje vinter hålls två stora långlopp: La Diagonela (21 januari) och Engadin Skimarathon (andra söndagen i mars).

Bo: Några av alla hotell i trakten är Hotel Waldhaus, Hotel Steinbock och Bever Lodge.

Hitta hit: Tåg eller flyg till Zürich, därifrån tåg till Sankt Moritz. Med Swiss Travel Pass reser man obehindrat inom Schweiz.

Mer info om Engadin här

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Längdåkning på höga höjder

Del 2: Magisk mötesplats – Engelberg-Titlis
Del 3: Personliga vinterupplevelser i Valais