Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Magisk mötesplats

Egensinniga Engelberg är ett eldorado för friåkare.
Men också en schweizisk skidort med starka svenska anknytningar.
Det är lätt att förstå varför.

Läs mer om Engelberg-Titlis och alla aktiviteter som byn erbjuder

Snön ligger flera meter djup och formar landskapet till en nästan overklig vintersaga.
I en djup dalgång bara en dryg timme från Zürichs internationella flygplats är det som att tiden har stannat. Här lever fortfarande benediktinermunkar i sitt kloster från 1100-talet. Här bor byns bagare, den unge fårfarmaren Patrick och den mustaschprydde ostmakaren Sälmi som håller hus på andra sidan kabinbanan – allt medan den lokala schweizertyskan ljuder mellan de höga, snöklädda bergväggarna.

Samtidigt behöver man inte gå många meter på den lilla bygatan Dorfstrasse för att höra folk tala svenska. Klosterbyn Engelberg vid foten av berget Titlis älskas av många skandinaver, framför allt tack vare den ofta extrema snötillgången och de ohejdat långa offpiståken. Kanske är det också därför som Engelberg bland annat lockat en handfull hotell med blågul signatur.

Dalgång med potential

Några av de allra första att våga ta steget från friåkningen till att satsa på en egen verksamhet var Eric Spongberg och Niklas Möller som sedan 13 år tillbaka driver Ski Lodge Engelberg.

– Niklas och jag träffades första gången i Engelberg för 20 år sedan. Då var vi här som skibums, tävlade lite och bodde här under några säsonger. På så vis lärde jag känna både människorna och den djupa Engelbergsnön. Jag skulle egentligen vidare till Chamonix och hade bara tänkt stanna i en vecka, men när vi insåg potentialen i dalgången stannade vi kvar, säger Eric Spongberg som är en passionerad skidåkare dessutom med ett förflutet som tävlingsåkare inom extremskidåkning.

Dedikerad djupsnö

Ett ord han tidigt lärde sig stava till efter upptäckten av Engelberg är ”tiefschnee”. Just den djupa snön var förstås den bidragande orsaken till Eric Spongbergs förstummade fascination för den lilla alpbyn.

– Alla oväder över Nordsjön som kommer ner över Alperna gör att det kommer väldigt mycket snö i Engelberg. Enligt det schweiziska lavinforskningsinstitutet brukar det komma ungefär dubbelt så mycket snö här på 1 800 meters höjd, jämfört med andra ställen i Schweiz. Och den är väldigt lätt och luftig. Engelberg är nästan konstant topp tre när det kommer till snödjup i Europa, vilket också skapar en säsong från oktober till maj.

Foto: Eric Spongberg, till vänster. Bredvid står hans kollega Niklas Möller.

Men det skulle ta Eric flera hundra dagar på berget innan han vågade hoppa – och ta steget att renovera ett gammalt sekelskifteshotell i Engelberg tillsammans med kompisen Niklas. Och de gjorde det enligt devisen: ett hotell som vi själva alltid har velat bo på.

– Grunden var att det skulle ligga väldigt nära bergskultur och skidåkning. Vi ville få fler att upptäcka bergen, och vi inspirerades av hur vi skulle skapa en mötesplats genom att behålla den sociala känslan från ett vandrarhem, men uppdatera allting annat: rummen, maten och servicen.

Läs mer om skidorten Engelberg-Titlis

Om man var gäst eller anställd spelade liksom ingen roll för gemenskapen. Det som räknades var den rena kärleken till berget och det glödande intresset för vinterns skidåkning eller cykling om sommaren – förstås kryddat med en rejäl skopa passion till mat och vin.

Skidtokiga svenskar

Ur denna slags subkultur i elegantare förpackning växte sedan Ski Lodge till att bli en företeelse för inte minst skidtokiga svenskar.

– Målgruppen var de som kanske hade gjort en säsong i Chamonix, men som numera hade för lite tid men troligtvis ett vettigt jobb. Jag skulle säga att det är ett stort internationellt klientel av gäster, en typ av friåkningspersonlighet som brukar hittas i framför allt Skandinavien och USA. För många andra destinationer handlar Alperna annars mest om antalet pistkilometer och storleken på spaet.

Foto: Oskar Enander.
Hur gifter sig er ungdomliga attityd med schweizarnas exakthet?

– Det funkar superbra. I början förstod de inte alls vad vi tänkte göra. Vi kunde ju blanda gästkockar som Tommy Myllymäki, just när han hade blivit tvåa i Bocuse d’Or, med vad folk här tyckte var en sorts vandrarhem för långhåriga 20-åringar. Det gick inte alls ihop för en del härifrån.

I dag är det däremot en tydlig trend, inte minst inom vinterturismen. Allt fler vill kombinera sport och aktiviteter med genuina, ofta lokalt färgade kulinariska upplevelser. Men Engelberg av idag lockar också med preparerade spår för längdåkning, vinter- och snöskovandring, curling och spaupplevelser.

Allt fler vill kombinera sport och aktiviteter med genuina, ofta lokalt färgade kulinariska upplevelser.

Hållbar livsstil

Hållbarheten syns på olika håll i Engelberg. Bland annat har man blivit utsedd till Energistad ända sedan 2011, tack vare sin effektiva användning av förnybar energi. Värmeverket drivs numera med hjälp av lokal träflis som i sin tur värmer upp både husen och hotellen på orten. Brunni-Bahnen, som driver liftarna på berget Brunni, blev 2018 Schweiz första klimatneutrala företag. Alla liftar och snökanoner drivs på ren vattenkraft.

Engelberg definierar sig i första hand som en liten bergsby, i andra hand som en turistdestination. Med drygt 4 000 invånare finns mycket folk som arbetar med annat än turism: mindre byggföretag, småskaliga jordbruk, skolor och äldreboenden skapar en vardag bortom friåkarnas vita värld.

– Jag skulle nog säga att vi kommit ganska långt i frågor kring hållbarhet. Vi ingår själva i ett nätverk av hotell och företag som påverkar kommunen att göra schysta, gröna val. Vi uppmanar folk att ta tåget så mycket det går. Och i vår hotellrestaurang jobbar vi väldigt lokalt med producenter från de närmaste dalarna, förklarar Eric Spongberg.

Status i köket

Kocken har alltid haft hög status på Ski Lodge restaurang Brasserie Konrad. Bland gästkockar har förutom nämnda Myllymäki även namn som Niklas Ekstedt, Johan Jureskog och Paul Svensson flimrat förbi genom åren. Kökschef i dag är Robin Pettersson, som gillar att skruva till de schweiziska smakerna för en internationell publik.

– Engelberg har utvecklats i en väldigt positiv riktning. Det har kommit en större målgrupp, vilket har gagnat lokala matproducenter, från ostmakare till köttbönder. Sedan har det kommit fler äventyrsguider till byn, oavsett om det gäller cykling eller skidåkning. Dessutom har pandemin faktiskt lett till att folk från hela Europa har valt att flytta hit, nämner Eric Spongberg som själv rest som en jojo mellan länderna sedan 2008.

Skåningen i Schweiz

En pionjär bland dem som slagit sig ner här är Johan Andersson. Redan 1997 hittade han till Engelberg som reseguide för en grupp skidåkare. Johan, bördig från nordöstra Skåne, hade hajkat runt i franska Alperna några vintersäsonger, men fått tips om ett ställe i Schweiz där det fluffiga, vita guldet aldrig tycktes sluta falla från himlen.

– Jag kom hit under en av de där veckorna när allting stämmer. Det hade snöat, solen sken och vi träffade en bra bergsguide. Då insåg jag att det här kunde bli min bas istället för Frankrike, säger Johan Andersson som också är delägare och grundare av resebolaget Alpine Legends.

Vad tycker du sticker ut, om du jämför med andra orter i Alperna?

– Det är mycket. Engelberg ligger centralt, vilket är superbra för mig som jobbar med resor. Men framför allt har vi Titlis, ett berg med 2 000 fallhöjdsmeter, det är snösäkert och så finns här en levande skidkultur. Dessutom är byn och människorna väldigt trevliga. Engelberg är kanske inte Alpernas allra mysigaste alpby, men det finns en del gamla häftiga hotell och snygga chalets, nämner Johan Andersson.

Blandade bybor

Att gästerna kommer hit i första hand för skidåkningen och inte för festandet känns i luften, menar han.

– Det var ren flax att jag hamnade där, och jag har fått lära känna byn genom invånarna. Ett tag fanns fyra svenskägda hotell här. I dag är vi många svenskar som bor i Engelberg, vilket bland annat resulterat i många blandäktenskap. Och det är ju superhäftigt, även om min familj är svensk, skrattar Johan Andersson som lever storstadsliv i Stockholm under höstarna. Sommarhalvåret spenderas på det norska Vestlandet bland fjäll och fjordar.

– För mig är det en fantastisk livsstil, långt ifrån en traditionell skibum som bara åker skidor och festar. Det lyxiga med att ha kontoret här är att kunna peta in lite skidåkning här och där. Att ha möjlighet till en tvåtimmarslunch, åka upp till toppen av berget, göra några svängar och så åka ner och jobba lite mer på eftermiddagen.

Från offpist till Bollywood

Tack vare närheten till större städer som Zürich och Luzern, kommer schweizarna framför allt hit under helgerna. Allt medan världens första roterande kabinbana, Titlis Rotair, har satt Engelberg på to do-listan för många asiater.

– Liften förändrade hela Engelberg när den byggdes på 1990-talet. Bollywoodfilmer började spelas in här och numera kommer det hit indiska turister året runt för att fotografera. Det har hjälpt oss skidåkare, i form av nya fina liftar.

Och även om det inte är något imponerande liftsystem i antal kilometer, är det stort på höjden, förklarar Johan.

– Att Titlis ligger på 3 000 meter och byn på 1 000 meter gör att nedfarterna blir väldigt långa. Och även om det är offpiståkning som har gjort Engelberg välkänt, inte minst för oss svenskar, så visst finns det pister – runt 80 kilometer. Perfekt för en långhelg, skulle jag säga.

Från femstjärnigt till familjerum

Boendet i Engelberg pendlar mellan budget och superpremium. Grunden utgörs av små privata pensioner och mindre hotell, men här finns också klassiker som belle époque-pärlan Bellevue-Terminus med högt i tak och kristallkronor. Allra hetast är femstjärniga Kempinski Palace Engelberg, som öppnade just före sommaren i en historisk byggnad från 1904.

– Det är en stor händelse i byn. Det ska bli jättespännande att se vad hotellet har för effekter i byn i fråga om bland annat en ny typ av gäster, säger Eric Spongberg.

Även Johan Andersson är fylld av förväntan:

– Jag tror att de flesta i byn är positivt inställda och förväntansfulla. Det är första gången som Engelberg får ett femstjärnigt hotell – och med det ett nytt klientel. Men jag kan bara jämföra med vår grannort Andermatt där många hotell och restauranger har steppat upp sig ordentligt. Det kommer antagligen att hända här också.

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande Swisstainable.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Engelberg Titlis

Samhälle i lilla kantonen Obwalden i centrala Schweiz med cirka 4 000 invånare. Engelberg ligger på 1 013 meters höjd över havet, medan berget och glaciären Titlis ståtar på drygt 3 200 meter.

Liftsystem: Engelberg är framför allt fokuserat på friåkning, men här finns även 82 kilometer av preparerade pister som räcker utmärkt för en långhelg. Åkningen utgår från bergen Titlis (3 238 meter) och Hahnen (2 600 meter).

Hitta hit: Tåg eller flyg till Zürich, därifrån 1,5 timmes tågresa. Engelberg är känt för att vara den första stora transfer- och skiddestinationen från flygplatsen. Med Swiss Travel Pass reser man obehindrat inom Schweiz.

Mer info: www.myswitzerland.com/en-ie/destinations/engelberg/

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Bilfritt bland bergen

Del 2: Gröna drömmar på vita vidder

Del 3: Vinteräventyr i Valais

Del 4: Andlösa Andermatt

Del 5: Magisk mötesplats