Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Personliga
vinter­upplevelser
i Valais

;

Kantonen Valais i västra Schweiz är kanske mest känt för sina många toppar över 4000 meter. Men den traditionella trakten gömmer också många småskaliga upplevelser på hög höjd, ofta förknippade med mat och vin. Det är helt enkelt dags att våga Nendaz-Veysonnaz, Saas-Fee/Saastal eller Region Dents du Midi i vinter.
Med 45 toppar, alla över 4000 meter höga, är det inte konstigt att just vintersport är så tajt förknippat med Valais. Den schweiziska kantonen som gränsar till både Italien och Frankrike är kanske mest känd för närheten till både Mont Blanc och Matterhorn. Men i skuggan av de mytomspunna bergmassiven väntar mängder med andra pampiga panoraman – inbäddade i runt 2000 kilometer av pistade nerfarter för både glada glidare och fartfantomer.

Foto: Valais/Wallis Promotion – Claudio Zenger

På några av de allra mest högalpina platserna bor man på höjder som tickar in strax under 2000 meter. Och i både Nendaz-Veysonnaz, Saas-Fee/Saastal och bergsmassivet Region Dents du Midi kan man möta varje morgon med en majestätisk vy utanför hotellfönstret.

Foto: Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen (övre raden t.h.) // Litescape (nedre raden t.v.).

Vinnande viner och värmande vinterrätter

Men även om det är trakter som i lika hög grad värnar om kommande vinteraktiviteter som sommarens vandringar, finns fler skäl att komma hit. Njutning kan räknas i många lager, och gastronomin och traktens viner är några av dem som här är starka smakbärare med långa traditioner.

Närheten till den viktiga pulsådern, floden Rhone gör Valais till härlig hemmaplan för mängder av regionala specialiteter. Det soliga landskapet lite längre ner bortom bergsbyarna gör Valais till ett av Europas nya trendande vinområden, inte minst nu när värme och torka drabbar länderna i södra Europa hårt. Många av Valais 55 inhemska druvor har en fin, fräsch ton färgad av den friska naturen och jorden.

Foto: Valais/Wallis Promotion – David Carlier

Och med 5000 hektar odlingar är man mycket riktigt också Schweiz viktigaste vinregion. Vinturismen ökar och allt fler gäster väljer att vintervandra mellan många av odlingarna och vinkällarna och slå sig ner på nyfikna besök.

Läs mer om vinteraktiviteter i Valais

Om Valais

  • 2000 kilometer pistade nerfarter i 34 skidorter.
  • Snösäker destination tack vare höjder som sträcker sig mellan 1500 meter och upp till 3800 meter (Schweiz högsta skidåkning).
  • Storslagna scenerier: skidåkning och andra vintersporter är omgivna av 45 toppar på över 4000 meter.
  • Kulinariska specialiteter: Viner från Schweiz största vinregion, fräscha råvaror som ost och charkuterier och mängder med autentiska maträtter.
  • Boka din Valais-upplevelse här.

Foto: Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen

Åtta ursprungsskyddade produkter

Matmässigt är den ursprungsskyddade Raclette du Valais ett måste för alla som inte kan låta bli ännu en smakbit av en av Schweiz mest emblematiska vinterrätter. Ost sägs ha tillverkats i Valais till och med före Kristi födelse, och under romartiden var ost hämtad från dessa högalpina marker en sann lyxvara. Smält ost har schweizarna ätit sedan 1500-talet när ordet raclette föddes här i dalgångarna ur ordet racler, som är lokal dialekt och betyder ”att skrapa”.

Foto: Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen

Smaken av bergen och branterna, där djuren betar om somrarna och tar smak av blommor och örter, präglar alla de åtta produkter härifrån som har fått en ursprungsmärkning. Bland dessa bör man prova det läckra torkade köttet, den lufttorkade skinkan och Valais saftiga rågbröd – alla produkter som tillverkas hantverksmässigt med metoder som använts sedan många sekler tillbaka.

Nendaz-Veysonnaz

Skidorterna Nendaz och Veysonnaz ingår i det imponerande vinterområdet 4 Vallées, De 4 Dalarna. Nendaz är något av sinnebilden för den familjära vinterorten, fylld med massor av aktiviteter för stora som små i ett stort och harmoniskt skidområde.

Veysonnaz är något mindre känt men väl värt all uppmärksamhet. Inte minst tack vare den fina lilla byn, belägen högt uppe med vyer ner över Rhonedalen och den ringlande floden. I Veysonnaz är man ständigt nära naturen, varför många väljer att prova toppturer och gör snöskovandringar för kanske första gången just här.

I Nendaz kan hungriga och nyfikna vandrare smaka på en kväll med skoskovandring och raclette. Efter att med hjälp av pannlampor ha tagit sig uppåt i mörkret mot det hägrande målet väntar en värmande raclette som tillreds över öppen eld i djupet av en stor lärkskog. Den heta, krämiga osten läggs sedan på en rejäl skiva bröd, en upplevelse att bära med sig härifrån själva hjärtat av Valais. Boka din gastronomiska snöskovandring här.

Foto: Elodie Moos

Hållbarhet och härlig atmosfär

Goda gastronomiska upplevelser har man också på Le Raccard i Nendaz. Den lilla familjerestaurangen är mån om sin varmt välkomnande atmosfär och hettan från den öppna brasan. Klassiska regionala rätter väntar också på härligt rustika Table d’hôte la Montagne, med särskilt fokus på säsongens smaker.

Foto: Mad Mount Hotel

Hållbarhet kännetecknar helt nya Mad Mount Hotel i Nendaz, som är byggt helt i samklang med naturen. Och på gästhuset Les Rindes kombineras en autentisk känsla av dalen med modern komfort, allt inbäddat i en mysig miljö.

Nyfiken på Nendaz och Veysonnaz?
www.nendaz.ch/ski
www.veysonnaz.ch/ski

Saas-Fee/Saastal

Bilfria Saas-Fee är med sina 1500 invånare störst av Saasdalens fyra byar. Här i dalen är man helt omsluten av de imponerande höjderna – 18 toppar på 4000 meters höjd, varav Dom som Schweiz högsta berg toppar med sin minst sagt imponerande peak på 4545 meter.

Åk upp i en av de 36 liftarna, stig av på bergsstationen Längfluh och gå ut på glaciären på 3000 meters höjd – iklädd snöskor och med stabiliserande stavar i händerna. Rutten passerar helt orörd vinternatur och leder till slut upp mot en plattform med det mest maxade panorama. Hela gruppen är tätt sammanbunden och leds med varsam hand av en erfaren bergsguide.

Skidåkning i soluppgången

Föredrar man att stanna i pisten och gillar att gå upp tidigt är skidor i soluppgången ett måste. Fånga första solstrålarna samtidigt som du tar linbanan Alpin Express och Metro Alpin upp till perfekt preparerade pister på 3500 meter. Efter en näringsrik frukost på världens högsta roterande restaurang, Allalin väntar carving i helt oåkta branter. Här hittar man själv rytmen och finaste flytet i åkningen, och njuter av den högalpina naturen.

After skin i denna tysktalande region tas gärna nere i Saas-Fee. Här är Bar Zur Mühles soliga terrass ett klassiskt vattenhål, om man inte väljer bergskrogen Gletschergrotte i backen där man framåt eftermiddagen värmer sig med krogens huskaffe toppad med vispgrädde och någon söt specialitet från trakten.

Bor man på nyrenoverade Hotel Ambiente med sitt läge nära liftarna är det bara att bromsa in vid hotellet. Väljer man femstjärniga Walliserhof Grand-Hotel & Spa väntar ett drygt 2000 kvadrameter stort spa på att mjuka upp skidömma muskler.

Sugen på Saas-Fee/Saastal? Läs mer här.

Region Dents du Midi

Sist men inte minst i denna trio av toppdestinationer i Valais är Region Dents du Midi, som består av sex höghöjdsbyar på gränsen till Frankrike. Region Dents du Midi ligger som en del i världens största gränsande skidområde Portes du Soleil, som med sin 600 pistkilometer och 308 nerfarter är tillgängligt med ett enda liftkort. Trots den storslagna inramningen är byarna Champéry, Les Crosets, Champoussin, Morgins, Val-d’Illiez och Troistorrent sympatiskt småskaliga med mycket personlighet. Här ligger äventyret också mycket i närheten till naturen.

Foto: Valais/Wallis Promotion – David Carlier

Snöskovandringar, välpreparerade vinterleder eller ski touring står högt på agendan. I Morgins till exempel har man byggt Valais första ”rando-parc”, sju olika rutter som kombinerar det bästa av utförsåkning och turskidåkning allt efter nivå och ambition. Runderna har en höjdskillnad i snitt på 600 meter och har olika längd. De tar allt mellan 35 minuter för nybörjare till drygt två och en halv timme för mer avancerade åkare. Rando-parc är en unik upplevelse i en trygg miljö – med uppmaningen att vi ska ta hand om varandra och om bergen.

Höjden av lycka

Alla sex byar har draghjälp av en stark gastronomisk kultur kring det autentiska köket fyllt med lokala produkter. Inte minst har det alpinska landskapet satt färg, smak och doft på råvarorna och delikatesserna. I Val-d’Illiez bör man besöka The Winstub som drivs av unga och energiska hotellet Peanut Mountain Lodge. Här finns ett stort urval av rätter gjorda på fräscha och lokala produkter.

Mest minnesvärt är kanske ett besök uppe i pisterna Ripaille Grand Paradis hos Maureen och Hubert Marclay. Deras kombinerade farm och krog Alpage Lapisa ovanför Champéry är höjden av lycka. Här njuter man av det som producerats eller skördats på och runt gården under sommaren.

Vi avslutar dagen i bildsköna byn Morgins med en övernattning på Hotel Helvetia. Den höga svansföringen kring hållbarhet hittar även in till rummen, som inretts i en varm och tydlig ton av trä. Ett tecken av många i detta vackra Valais.

Mer om Region Dents du Midi här

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande Swisstainable. Ett sätt att vara nära naturen och de stora upplevelserna – och inte minst ett sätt att resa på. Och vad är mer naturligt i världens vackraste alpland än att transportera sig med tåg.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Foto: Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Längdåkning på höga höjder

Del 2: Magisk mötesplats – Engelberg-Titlis
Del 3: Personliga vinterupplevelser i Valais