Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Vinteräventyr
i Valais

Schweiz är fullt av vinterpärlor väl värda att upptäcka.
I kantonen Valais väntar unika upplevelser på hög höjd, så det är väl lika bra att redan nu lära sig uttala namn som Nendaz-Veysonnaz, Saas-Fee/Saastal och Brig Simplon.

För den som väljer vinter i Valais i sydvästra Schweiz väntar ett pampigt panorama i en miljö som gjord för vintersport. 34 skidorter erbjuder nästan 2 000 kilometer av pistade nerfarter, vissa så långa som 25 kilometer, för både nybörjare och proffs.

De flesta orterna placerar sig minst 1 500 meter över havet. Och i vissa områden, som i högalpina De 4 Dalarna och Saas-Fee/Saastal, kan man bo på höjder strax under 2 000 meter och mötas av en majestätisk morgonvy bestående av Valais samtliga 45 toppar, alla över 4 000 meter höga.

Vinter, vin och vinnande gastronomi

Kärleken till skidåkning är stark. Så har det varit sedan vinterturismen hittade hit i början av 1900-talet. Men även gastronomin har starka traditioner i Valais; från låglänta, solstänkta områden längs floden Rhone och ända upp till de branta bergen där djuren betar om somrarna och får smak av färgstarka blommor och örter. Åtta produkter har även fått sin ursprungsmärkning tack vare det läckra läget, bland dem torkat kött Valais IGP, traktens rustika rågbröd Valais AOP, och förstås den mytomspunna osten Raclette du Valais AOP som fortfarande tillverkas med de traditionella metoder man använt sig av ända sedan många sekler tillbaka.

Schweiz har också blivit ett vinland att räkna med, och med sina 5 000 hektar och knappt 60 olika inhemska druvor är Valais med sitt soliga och torra klimat landets viktigaste vinregion. Allt fler vinterturister har också upptäckt charmen med att hoppa ur pjäxorna och ta en dag bortom backarna för att vandra längs sceniska stigar mellan vinodlingar och gårdar. Få inspiration med recept från Valais här.

Foto: Valais/Wallis Promotion – David Carlier // Saastal Tourismus AG, Puzzle Media // Elodie Moos // Saastal Tourismus AG.

Nendaz-Veysonnaz

Skidorterna Nendaz och Veysonnaz ingår båda i det väldiga vinterområdet De 4 Dalarna, 412 kilometer pister med vyer över bland annat Matterhorn och Mont-Blanc. Traktens häftigaste åkning sker runt toppen Mont-Fort på 3 300 meters höjd, men här finns också många fina, långa åk för både nybörjare och medelgoda skidåkare.

Läs mer om Nendaz – det största skidområdet i Schweiz

Nendaz är den perfekta familjeresorten med mängder av aktiviteter för både barn och unga, bra skidskolor men också fina vandringsleder både med och utan snöskor.

Veysonnaz är en livlig, autentisk bergsby som ligger högt uppe som i ett örnnäste med utsikt rakt ner över den pampiga Rhonedalen. Bland pisterna i backarna finns den tuffa och smått legendariska Piste de l’Ours, känd från 30 världscupstävlingar. I mars nästa år hålls här finalerna i både Snowboardcross och Skicross World Cup.

Svårt att bestämma dig? Testa paketet Skisafari De 4 Dalarna – Nendaz/Veysonnaz. Åk skidor i två dagar i det enorma skidområdet och bo första natten i Nendaz och den andra i Veysonnaz. Bagaget tar hotellen hand om.

Nyfiken på Veysonnaz? Läs mer om det vita paradiset här

Saas-Fee/Saastal

Saasdalen i södra Valais har begåvats med gudabenådade bergstoppar runt sig. Här är man som omfamnad av 18 toppar på 4 000 meters höjd, och här tronar även högsta punkten på schweizisk mark: Dom på 4 545 meter. Bilfria Saas-Fee är med sina 1 500 invånare störst av Saasdalens fyra byar. De imponerande höjderna garanterar en snösäker semester redan tidigt på säsongen.

36 liftar och 150 kilometer preparerad pist är bara kalla siffror, medan känslan är obetalbar när man tar Alpin Express upp till glaciären på 3 000 meter, och sedan hoppar på världens högst belägna underjordiska linbana – The Metro Alpin. Den tar dig till Mittelallalin på 3 500 meters höjd. Där finns världens högsta roterande restaurang och museigrottan Ice Pavilion där man vandrar runt klädd i pjäxor i minus fem grader och fascineras över frusna drömmar.

Passionerade parkåkare tar sig till lite mindre kända Saas-Grund, där trolska tricks väntar för alla som vågar. Lilla mysiga Saas-Almagell med sina 12 kilometer pist är en gömd pärla i Saasdalen.

Först ut i pisten? I Saas-Fee kan man njuta av soluppgången på högsta höjd, och samtidigt ta de första svängarna i den nypistade backen. Därefter bromsar man in vid den roterande restaurangen för en välförtjänt frukost.

Sugen på Saas-Fee? Läs mer här

Minst känd för oss svenskar men med stor potential har regionen Brig Simplon i övre Valais

Foto: Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen // Valais/Wallis Promotion – Sedrik Nemeth // Aline Fournier // Saastal Tourismus AG.

Brig Simplon

Minst känd för oss svenskar men med stor potential har regionen Brig Simplon i övre Valais. Trakten på gränsen till Italien är en utmärkt utgångspunkt för olika äventyr, kanske framför allt för den allt mer populära grenen ski touring där man långsamt njuter av att vandra och glida på skidorna mot toppen, innan ännu en belöning väntar på väg ner igen. Glöm inte att boka en kunnig bergsguide till turen, alternativt välj ett 4-dagarspaket med nya toppar att upptäcka varje dag.

Här ingår övernattningar, halvpension, picknick och busstransport från hotellen till startpunkten.

Brig Simplon har även fina termalbad och två lite hemliga skidsystem: Rothwald-Wasenalp och Rosswald, den senare en platå med panorama högt över Rhonedalen. På topprestaurangen Mäderlicka (Rothwald) äter man mättande Raclette du Valais AOP, fondue eller rustik rösti och tittar ut över en av Europas högst belägna lärkskogar.

Mer om Brig Simplon här

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande för Swisstainable.
Ett sätt att vara nära naturen och de stora upplevelserna – och inte minst ett sätt att resa på. Och vad är mer naturligt i världens vackraste alpland än att transportera sig med tåg.

  1. Njut av den nära naturen
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Valais

  • 2 000 kilometer pistade nerfarter i 34 skidorter.
  • Snösäker destination tack vare höjder som sträcker sig mellan 1 500 meter och upp till 3 800 meter (Schweiz högsta skidåkning).
  • Storslagna scenerier: skidåkning och andra vintersporter är omgivna av 45 toppar på över 4 000 meter.
  • Kulinariska kvaliteter: fina lokalproducerade viner, fräscha och rustika råvaror och mängder med autentiska maträtter.
  • Boka din Valais-upplevelse här: www.valais.ch/shop

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Bilfritt bland bergen

Del 2: Gröna drömmar på vita vidder

Del 3: Vinteräventyr i Valais

Del 4: Andlösa Andermatt

Del 5: Magisk mötesplats