10 otroliga äventyr på kryssningen

Surfsimulator, en svävande glaskupol – och världens högsta rutschkana till havs. Här är kryssningsfartygens allra häftigaste aktiviteter.
– Vissa fartyg är nästan som flytande nöjesfält, vilket gör att de är eldoradon både leksugna barn och äventyrslystna vuxna, säger Anna Hagberg, presskommunikatör hos Ving.

Se Vings alla häftiga kryssningar här

 

Dagens moderna kryssningsfartyg blir inte bara allt större, de bjuder på allt mer äventyr ombord. Anna Hagberg, som hittills har kryssat med tre av världens största kryssningsfartyg har listat tio spektakulära upplevelser som du kan vara med om ute till havs :

– På senare år har rederierna närmast tävlat i att bräcka varandra med nya häftiga faciliteter och aktiviteter. Har ett fartyg en udda upplevelse försöker nästa rederi ta det ett steg länge. Det gör att nivån hela tiden höjs, säger hon.

 

En av de allra roligaste utmaningarna torde vara världens högsta rutschkana ute till havs, Ultimate Abyss, på världens största kryssningsfartyg Harmony of the Seas. I fyra meter per sekund susar man ner från däck 16 till däck 6. Hagberg har själv testat kanan:

– Den går väldigt snabbt och man får en rejäl adrenalinkick! Gillar man fart och fläkt ska man absolut testa den tycker jag.

 

Vilken av de andra aktiviteterna på listan bör man uppleva?

– Zip-line är i samma kategori, det är höga höjder om man får utmana sig själv. Sedan är surfsimulatorn väldigt häftig, framförallt eftersom den är placerad högst upp på fartygen. Bara utsikten i sig här uppifrån är mäktig så att det förslår. Upplevelsen kryddas ju sedan lite extra när man dessutom får prova på att surfa fram på de konstgjorda vågorna samtidigt som man blickar ut över havet och horisonten.

 

Hagberg ser många fördelar med att fartygen satsar allt mer på upplevelser ombord. Det gör resan ännu mer komplett för olika målgrupper:

– Vill man sysselsätta sig med massor av aktiviteter kan man göra det och vill man hellre ta det lugnt och njuta finns det gott om möjligheter till det också. Kombinationen av dessa två, plus att man får uppleva flera stopp på samma resa, gör kryssningen till en på många sätt optimal semesterform.

 

Boka din kryssning med Ving här

 

 

Annas topplista:

 

Surfsimulator

Drömmer du om att surfa fram på vågorna likt surfproffsen på Hawaii? Nu kan du öva ombord! Och detta utan att behöva oroa dig för vassa korallrev eller flera meter höga vågor. I surfsimulatorn kan alla, oavsett om du är nybörjare eller proffs, prova på att utmana de konstgjorda vågorna med brädan som enda redskap.

Finns på: Royal Caribbeans Quantum of the Seas, Anthem of the Seas, Harmony of the Seas, Oasis of the Seas, Allure of the Seas, Liberty of the Seas, Freedom of the Seas, Independence of the Seas m.fl.

 

Glaskupolen North Star

Som ett London Eye ute till havs. Så skulle den svävande glaskupolen North Star kunna beskrivas. Den svensktillverkade, kranstyrda glaskupolen är ett tillskott som heter duga i kryssningsvärlden och gör det möjligt för resenärerna att njuta av utsikten i 360 grader, 100 meter ovan havsytan, samtidigt som fartyget kryssar ut från hamnar som New York eller San Juan.

Finns på: Royal Caribbeans Quantum of the Seas, Anthem of the Seas.

 

Robotar

Är framtidens bartender redan här? Ja, kanske. Bli därför inte förvånad om din drink blandas till av en robot istället för en människa ombord på några av fartygen i Vings utbud. I robotbaren är i stort sett allt digitalt. Även beställningen görs digitalt via en skärm. Du kan sedan se hur roboten mixar hop din drink för att bara någon minut senare ha den i din hand, färdig att avnjutas.

Finns på: Royal Caribbeans Quantum of the Seas, Anthem of the Seas, Harmony of the Seas.

 

Virtuella fönster

Bokar du en insideshytt behöver du inte längre misströsta över att inte ha havsutsikt. Med hjälp av kameror som är placerade på utsidan av fartyget och TV-skärmar i hytten kan du numera njuta av utsikten i realtid med hjälp av så kallade virtuella fönster.

Finns på: Royal Caribbeans Quantum of the Seas, Anthem of the Seas, Harmony of the Seas, Navigator of the Seas.

 

Fallskärmssimulator

Har du alltid drömt om att hoppa fallskärm, men inte riktigt vågat? Nu har du chansen med RipCord by iFly! Det bästa av allt är att du varken behöver oroa dig för höga höjder eller för att hoppa ut från ett litet propellerflygplan. Ta istället på dig glasögon, overall och hjälm och njut av att sväva som en fågel i den avskärmade glastuben ombord. Flygturen tar några minuter och adrenalinkicken får du på köpet.

Finns på: Royal Caribbeans Quantum of the Seas, Anthem of the Seas.

 

Zip Line

En vajer, en sele, hög höjd och en nervkittlande åktur mellan promenaddäcken – ja det är vad som väntar om du vågar testa på linbanan ombord. Inget för höjdrädda kanske, men väl för dig som är nyfiken och vill testa på något nytt.

Finns på: Royal Caribbeans Harmony of the Seas, Oasis of the Seas, Allure of the Seas.

 

Amfiteater

Trodde du att amfiteatrar bara fanns i Grekland, Turkiet eller Italien? Då hade du fel. Amfiteatrar finns, tro det eller ej, även ute till havs. På fyra av fartygen i Vings utbud är hela aktern byggd i klassisk halvmånearkitektur. Mäktigt så det förslår. I synnerhet på kvällarna då professionella vattenshower med spektakulär akrobatik, dans och ljusshow står på schemat.

Finns på: Royal Caribbeans Harmony of the Seas, Oasis of the Seas, Allure of the Seas.

 

Roboten ”Pepper” sköter servicen

Är framtidens besättningsmän redan här? Ja, i alla fall om man får tro Costa Cruises som testat på ett helt nytt servicegrepp. Ombord på fartyget Costa Diadema möts man nämligen av den mänskliga roboten ”Pepper”, som guidar passagerarna rätt och interagerar med dem på tre olika språk.

Finns på: Costa Cruises fartyg Costa Diadema.

 

Snörum med arktisk kyla

Skulle hemlängtan till snö och kyla blir för stor under en kryssning i Karibien är ett besök i ”The snow room” aldrig långt borta. Njut av en avkopplande spabehandling och ett värmande bastubad innan du ger kroppen ett friskt uppvaknande i snörummet där minusgrader, is och snö utlovas. En garanterad boost för kroppen!

Finns på: Norwegian Cruise Lines fartyg Norwegian Escape.

 

Världens högsta rutschkana till havs

När Harmony of the Seas gjorde sin jungfrusegling i maj 2016 var uppståndelsen stor. Ombord fanns något som aldrig tidigare hade skådats, nämligen världens högsta rutschkana ute till havs – Ultimate Abyss. Våghalsiga passagerare kan kasta sig iväg på en fartfylld resa som går i 4 meter per sekund, från däck 16 ner till däck 6. Vågar du?

Finns på: Royal Caribbeans Harmony of the Seas.

 

Se Vings alla häftiga kryssningar här

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication