Här är vårens billiga cityresor

Känns semestern långt borta? Passa på att smita iväg ett par dagar redan i vår till uppstickarna Warszawa och Riga. Eller varför inte en långhelg till klassikern Prag? Förutom intressant historia bjuder städerna på god mat och shopping till mycket bra priser.
− Den tidiga våren är perfekt för en cityresa. Då visar många städer upp sig från sin allra vackraste sida och restaurangerna öppnar sina uteserveringar där man kan njuta av folklivet i vårsolen, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Läs mer om Vings 47 cityresmål här

 

 

Warszawa

Polens bortglömda huvudstad har intagit en position som en av Europas trendigaste och mest nyskapande storstäder. Den gamla staden blev helt sönderbombad under andra världskriget men återskapades och finns idag med på Unescos världsarvslista med många vackra byggnader att titta på. Tack vare humana priser lockar Warszawa till sig många konstnärer och här finns även ett stort utbud av gallerier, trendiga restauranger, livliga barer och pulserande nattklubbar.

– Restaurangutbudet är stort och här kan du hitta riktigt bra mat till låga priser. Jag rekommenderar att man besöker stadsdelen Praga där du kan hitta små lokala restauranger som serverar god polsk husmanskost, säger Barbro Holmberg.

 

 

Prag

Med sina många restauranger, ståtliga arkitektur och plånboksvänliga shopping är det inte konstigt att Prag är en av Europas mest besökta städer. Passa på att prova det tjeckiska köket, med mycket kött, mustiga grytor och friterat med en inhemsk öl till. Vad gäller sevärdheter är staden outstanding med sin tusenåriga historia och den tjeckiska huvudstaden är som gjord för romantiska promenader.

− Det är en upplevelse att promenera i stadskärnan. Gå förbi det astronomiska uret och stanna upp för att titta på klockspelet som visas varje hel timme. Fortsätt sen vidare över den rikt smyckade Karlsbron med musikanter och artister. Tjeckiskt öl är världskänt och i Prag finns dessutom en rad mikrobryggerier väl värda ett besök. Missa inte heller ett besök på klostret Strahov, med eget ölbryggeri och magnifik utsikt över Prag, fortsätter Barbro Holmberg.

 

 

Riga

Med bara en dryg timme från Stockholm når du Lettlands huvudstad, vilket gör den till ett perfekt resmål för den som vill resa iväg på en weekend över helgen. Eller varför inte över dagen. Här kan du promenera genom den uppfräschade gamla stan (som finns med på Unescos världsarvslista) bland medeltida byggnader, trähus från 1800-talet och inte minst fantastiska hus i jugentstil .

− I den gamla staden är det riktigt härligt att strosa omkring bland de mysiga små hantverksbutikerna och där finns bra restauranger att välja mellan. Riga har också ett stort utbud av Spa-anläggningar så passa på att unna dig någon behandling. Dessutom till betydlig lägre priser än hemma, säger Barbro Holmberg.

 

Boka vårens cityresa här

 

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication